Δ. Κουτσούμπας: Εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά η απολιγνιτοποίηση

5 Min Read

Εγκληματική χαρακτήρισε την πολιτική απολιγνιτοποίησης που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις διαχρονικά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά από την συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά.

«Ο λιγνίτης χρειάζεται, δεν υπάρχει θέμα προστασίας του περιβάλλοντος, δε θα ζήσει μόνο ο λαός της Πτολεμαΐδας, της Εορδαίας, του Νομού Κοζάνης, αλλά όλος ο Ελληνικός λαός ο οποίος χρειάζεται φθηνό ρεύμα και ο λιγνίτης μπορεί να συμβάλει σ΄ αυτό. Είναι μια μεγάλη κοροϊδία αυτό που λέγεται για την ακρίβεια του λιγνίτη και ο λιγνίτης έγινε ακριβός όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις συμφώνησαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το χρηματιστήριο και εμπόριο των ρύπων που ακρίβαιναν τον λιγνίτη» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

«Μεγάλη υποκρισία» χαρακτήρισε τα λόγια του Πρωθυπουργού και των Υπουργών ο κ. Κουτσούμπας, «καθώς βλέπουν ότι η οικονομία μας έχει αντοχές για τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ όταν πρόκειται να μιλήσει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, η οικονομία δεν έχει αντοχές».

Επίσης, πρόσθεσε πως με τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία αποδεικνύεται πως ο λιγνίτης είναι πολύτιμος και θα έπρεπε να συνεχιστεί η αξιοποίηση του, ενώ επισήμανε ότι η απολιγνιτοποίηση ευθύνεται για την ενεργειακή φτώχεια στον λαό, την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Σημείωσε πως το ΚΚΕ είναι υπέρ της αξιοποίησης όλων των μορφών ενέργειας, καθώς χρειάζονται όλα σε συνδυασμό, συμβάλλοντας στις αυξήσεις θέσεων εργασίας, ενεργειακής επάρκειας αλλά και φθηνής ενέργειας.

Αναφορά έγινε, επίσης, στις ελλείψεις προσωπικού και στην υποχρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεση κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα και είδη πλατιάς κατανάλωσης και άμεση προστασία του εισοδήματος με αυξήσεις μισθών των εργαζομένων, ζήτησε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε πως το ΚΚΕ παλεύει μαζί τους δήμους για όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις τους και τους κάλεσε να πάρουν μέρος στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη για  να ενώσουν τη φωνή τους με όλους τους εργαζόμενους της χώρας.

Τόνισε ακόμα πως το ΚΚΕ δίνει το χέρι σε όλους τους εργαζόμενους, άσχετα με το πόσο συμφωνούν μαζί του, για να συμπορευτούν στον δρόμο του αγώνα που είναι η μόνη διέξοδος από την κατάσταση που ζουν σήμερα.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Εορδαίας Π. Πλακεντάς αναφέρθηκε στις επιπτώσεις τις απολιγνιτοποίησης, λέγοντας πως θα έχει αρνητικό αποτύπωμα στην περιοχή μας. «Βρήκαμε για άλλη μια φορά την συγκεκριμένη πολιτική δύναμη συμμέτοχο στο αίτημα που έχουμε υποβάλει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η απολιγνιτοποίηση, έτσι ώστε ο χρόνος αυτός να πάει στο μέλλον και να υλοποιήσουμε την απολιγνιτοποίηση όταν και όποτε πρέπει. Θέσαμε τις απόψεις μας στον κ. Κουτσούμπα και το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρθούν όποιες πρωτοβουλίες χρειάζονται, έτσι ώστε αυτό να γίνει ακόμα πιο συγκεκριμένο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε με τους εργαζομένους στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπου σημείωσε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της αξιοποίησης όλων των μορφών ενέργειας.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν, τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιλέξουν στρατόπεδο ληστών, αλλά να έχουν μια αυτοτελή και ανεξάρτητη στάση δίχως εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε προς τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ παλεύει μαζί τους για όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις τους και τους κάλεσε να πάρουν μέρος στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη και να ενώσουν τη φωνή τους με όλους τους εργαζόμενους της χώρας.

Ο κ. Κουτσούμπας είχε το απόγευμα συνάντηση με το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και ΚΥ Δυτικής Μακεδονίας, στο ξενοδοχείο «Αλιάκμων» στην Κοζάνη, ενώ στις 7 μ.μ. έκανε ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

(πληροφορίες και φωτογραφίες 902.gr)

Μοιραστείτε την είδηση