Δ. Παπαδημητρίου: Η Αναπτυξιακή Τράπεζα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη

2 Min Read

Νέο και καταλυτικό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας θεσμό, αποτελεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία, που διεξάγεται στις 11 και 12 Ιουλίου, στην πόλη της Κοζάνης.

Όπως είπε ο υπουργός, η Αναπτυξιακή Τράπεζα συνιστά μια συγκροτημένη θεσμική προσπάθεια αναδιοργάνωσης των αναπτυξιακών φορέων του δημοσίου, με όρους διαφάνειας, εξοικονόμησης των πόρων λειτουργίας τους και καλύτερης αξιοποίησης των στελεχών τους, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους. “Η χάραξη και η εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής της Τράπεζας θα συνδέεται με την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας”, επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου, υπενθυμίζοντας ότι ο υπό σύσταση αναπτυξιακός φορέας θα σχηματιστεί ως ομπρέλα και θα περιλαμβάνει ως θυγατρικές το ΕΤΕΑΝ, το ΟΑΕΠ και το Enterprise Greece, καθώς και έναν επιπλέον επιχειρησιακό βραχίονα για την ανάπτυξη των περιφερειακών υποδομών της χώρας.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφερόμενος στην οικονομική πορεία της χώρας υπογράμμισε ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την καταβολή της δόσης και την επίτευξη συμφωνίας με προοπτική ελάφρυνσης του χρέους το 2018, την επίτευξη αναπτυξιακής ρήτρας και την έγκριση ίδρυσης Αναπτυξιακής Τράπεζας, είναι απολύτως φυσιολογικό οι οικονομικοί δείκτες για την ανάπτυξη της οικονομίας να αποκτήσουν νέο momentum οδηγώντας στην προοδευτική ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη χώρα. “Η θεαματική αυτή βελτίωση, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη στην ΕΕ αναμένεται να επιτρέψει στην Ελλάδα ανάπτυξη ίση και πιθανώς μεγαλύτερη του 2% φέτος”, είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση με την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021 επιδιώκει να οικοδομήσει ένα ποιοτικά ανταγωνιστικό και παραγωγικό πρότυπο, ικανό να προσελκύσει επενδύσεις.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια είναι απόλυτα απαραίτητη η συμβολή και των 13 περιφερειών της χώρας, ενώ – όπως είπε – στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας είναι επιτακτική και άμεση η ανάγκη να αξιοποιηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και οι αξιοσημείωτες αναπτυξιακές της δυνατότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε την είδηση