Ουραγός το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας
Τη δημόσια παραδοχή ότι το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας είναι από τους ουραγούς σε εθνικό επίπεδο έκανε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος, κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη. Μάλιστα, το χαρακτήρισε ως ένα από τα λιγότερο επιτυχημένα προγράμματα, τονίζοντας, ωστόσο ότι έχει γίνει μεγάλη επιτάχυνση και στο τέλος της περιόδου θα καταφέρει να κλείσει με επιτυχία.
Αιτία, σύμφωνα με τον κ. Σκάλκο είναι το πλήθος των εμπλεκόμενων και το γεγονός ότι «ένας κρίκος αν κολλήσει μπορεί να φέρει κάποια πράγματα πίσω». Αυτό που αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί είναι η επισήμανση του γενικού γραμματέα ότι στη νέα περίοδο η πρόκληση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς οι πόροι θα είναι περισσότεροι.
Ο κ. Σκάλκος μίλησε για χρηματοδοτικά «υπερόπλα» που θα έχει η Δυτική Μακεδονία στη νέα περίοδο, αλλά και τις ενέργειες να βοηθηθούν οι δικαιούχοι σε σχέση με την ωρίμαση των έργων.
«Στη δική μου ανάγνωση, δεν είναι στον πάτο το ΕΣΠΑ. Έχει τρέξει και μάλιστα γρηγορότερα από άλλα προγράμματα. Είναι από τα λιγότερο επιτυχημένα. Και αυτό το πρόγραμμα, όμως, θα κλείσει με απόλυτη επιτυχία. Η πρόσκληση είναι τα νέα προγράμματα και πως θα απορροφηθούν οι αυξημένοι πόροι» είπε ο κ. Σκάλκος στη διάρκεια συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΝΔ.
Απαντώντας σχετικά με τις ευθύνες για τις κακές επιδόσεις του ΠΕΠ είπε ότι «τα έργα άλλος τα ξεκινάει, άλλος τα υλοποιεί, οπότε δεν έχει νόημα να πούμε ποιος τα πήγε καλύτερα. Στοιχεία πάντως υπάρχουν». Δικαιολόγησε δε καθυστερήσεις σε σχέση με τα έργα που έχει το κάθε πρόγραμμα να υλοποιήσει, ενώ μίλησε θετικά για την ενδιάμεση αρχή διαχείρισης του ΠΕΠ και την περιφερειακή αρχή. «Δεν έχουμε παράπονο από τη νυν περιφερειακή αρχή» είπε.
Ο κ. Σκάλκος έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση των πόρων, καθώς, όπως τόνισε, «πόροι που δεν αξιοποιούνται, χάνονται». Μάλιστα, έδειξε εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση και ειδικά στον β’ βαθμό, όπου οι πόροι αυξήθηκαν κατά ένα δις, σχετικά με την αποτελεσματικότητα απορρόφησης των χρημάτων και δήλωσε ότι θα υπάρχει αυξημένη τεχνική βοήθεια, στήριξη, αλλά και δυνατότητα αυξημένης χρηματοδότησης μελετών με στόχο την καλύτερη ωρίμανση των έργων προς χρηματοδότηση.
Φάνηκε αισιόδοξος για την προσπάθεια της Δυτικής Μακεδονίας να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο, επισημαίνοντας ότι αυτή πηγάζει από τα αριθμητικά δεδομένα. Εστιάζοντας στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, το πρώτο, όπως χαρακτηριστικά είπε τέτοιου τύπου σχέδιο ΕΣΠΑ που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνδυασμό με το γνωστό ΠΕΠ, αυξημένο κατά 16%, τόνισε ότι αποτελούν χρηματοδοτική δύναμη πυρός, που θα κάνει εφικτή τη μετάβαση. «Το μοντέλο αυτό είχε εξαντλήσει τα όριά του, ήταν αναγκαίο να πάμε σε ένα νέο μοντέλο. Αν υπάρξουν κατάλληλες συνέργειες και συνεργασίες για τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε, η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη για όλους» είπε ο κ. Σκάλκος.
Συνάντηση με τα Επιμελητήρια
Να τρέξει γρήγορα ένα πρόγραμμα που θα δώσει ρευστότητα και θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Γιάννης Μητλιάγκας από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο.
O κ. Σκάλκος είχε συναντήσεις με τα Επιμελητήρια (Οικονομικό και Εμπορικό) με βασική ατζέντα τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ.
«Καμία επιχείρηση δεν πρέπει να μείνει χωρίς διαθέσιμη χρηματοδότηση» ανέφερε ο κ. Σκάλκος, απαντώντας στο πάγιο αίτημα του ΕΒΕ, που του έθεσε ο πρόεδρος Γιάννης Μητλιάγκας σχετικά με την ενίσχυση του θεσμού της εγγυοδοσίας που αποκτά σημαντική διάσταση. Ο κ. Μητλιάγκας ανέφερε ότι η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι κρίσιμη, ενώ παράλληλα έθεσε και το ζήτημα της συμπερίληψης όλων των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Στην ανησυχία που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕ ότι φαίνεται να αποκλείονται κάποιες επιχειρήσεις και μάλιστα ενεργοβόρες για μια σειρά λόγων, έλαβε τη διαβεβαίωση του κ. Σκάλκου ότι όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση.
Λίγο μετά τη συνάντηση στο ΕΒΕ, ο κ. Σκάλκος βρέθηκε στη Νεράιδα, όπου συζήτησε με τον Δήμαρχο Σερβίων Χρήστο Ελευθερίου και τους τοπικούς φορείς τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.
«Υπάρχουν οι δυνατότητες να αναπτυχθεί αυτή η περιοχή. Η ανάπτυξή της συνδέεται με τη στρατηγική της απολιγνιτοποίησης. Στο μάστερ πλαν υπάρχουν ήδη ώριμα έργα» ανέφερε ο κ. Σκάλκος, δίνοντας έμφαση και πάλι στα χρηματοδοτικά «υπερόπλα», όπως τα χαρακτήρισε, που είναι το ΣΔΑΜ και το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.
Γιάννης Κωσταρέλλας-www.xronos-kozanis.gr