Δεύτερη Ευκαιρία για τις Επιχειρήσεις & Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας …

4 Min Read

Επιχειρήσεις κάθε είδους σε δυσχερή θέση & μειωμένη ή μηδενική δυνατότητα σε δανεισμό είναι χιλιάδες στη Δυτική Μακεδονία. Κάποιες εξ΄αυτών φυσικά αντιμετωπίζουν το φάσμα της πτώχευσης , συχνά και με βίαιο τρόπο.

Το θεσμικό κενό (και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο) για την υποβοήθηση αυτών επιχειρήσεων να επανακάμψουν, η καλούμενη δεύτερη ευκαιρία είναι μεγάλο ζητούμενο. Σε ότι αφορά δε την χώρα, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

- Advertisement -

Σύμφωνα με έρευνες της Ε.Ε. τo 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλείνουν κατά τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας τους, ενώ από το σύνολο των επιχειρήσεων που διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, οι πτωχεύσεις αφορούν στο 15%.

Οι επιχειρηματίες που βίωσαν την επιχειρηματική αποτυχία, κατά την δεύτερη προσπάθεια τους δημιούργησαν επιχειρήσεις περισσότερο βιώσιμες και με καλύτερες και πιο σταθερές θέσεις απασχόλησης. Ωστόσο, οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες που απέτυχαν δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται η πλειοψηφία αυτών από το να ξεκινήσουν μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια.

Οι επιχειρηματίες που απέτυχαν, ζουν συχνά σε ένα άσχημο κοινωνικά περιβάλλον και φυσικά αποθαρρύνεται η πλειοψηφία τους από το να ξεκινήσουν μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια. Ο γενικότερος κοινωνικός στιγματισμός δημιουργεί ένα ψυχολογικό πλαίσιο, καθώς αντιλαμβάνεται τον επιχειρηματία που δεν τα κατάφερε ως έναν αποτυχημένο άνθρωπο που ελάχιστοι συναναστρέφονται μαζί του. (*)

(*) Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από την προετοιμασία ενός φιλόδοξου προγράμματος με χρηματοδότηση του έργου European Network for Early Warning and for Support to Enterprises and Second Starters από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

_____________________________________________________________________________________

Η Άλλη Όψη:

Η επιχειρηματικότητα 2ης ευκαιρίας φυσικά και δεν αντιμετωπίζεται θεσμικά, ούτε στο περιφερειακό μας επίπεδο.

Η 2η ευκαιρία για κάποιον επιχειρηματία που θέλει να επανέλθει στην αγορά, παραμένει σε μεγάλο βαθμό μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

Ίσως, με την ευκαιρία & της αναμενομένης λειτουργίας του Ταμείου Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας, ένα τμήμα του να μπορέσει να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον, πέραν των συνηθισμένων πανηγυρικών εξαγγελιών για την δημιουργία του ΤΑΔΥΜ, τόσο το θεσμικό περιβάλλον που θα το στηρίξει όσο κυρίως: οι συνθήκες χρηματοδότησης και λειτουργίας του, το Διοικητικό Συμβούλιο & το στελεχιακό δυναμικό που θα το στελεχώσει και φυσικά το άμεσο σχέδιο δράσης του.

Αποτυχημένα μοντέλα τοπικών χρηματοδοτικών εργαλείων όπως και συστημικοί εγκάθετοι επαΐοντες που τα υποστήριξαν με μνημειώδη ανεπάρκεια, έχουν περάσει ουκ ολίγοι.

Ειδικού τύπου χρηματοδοτήσεις από το πραγματικά ταλαιπωρημένο εργαλείο του Τοπικού Πόρου ως προς την επιχειρηματική κοινότητα, έχουν περάσει επίσης πολλές, με πρόσφατο παράδειγμα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την στήριξη της Επιχειρηματικότητας στους Νομούς Φλώρινας & Κοζάνης 2012-2016 αρχικού προϋπολογισμού 2.500.000 €, που πέραν ενός συνεδρίου επανεκκίνησης που έλαβε μεγάλη προβολή και δημοσιότητα σε τοπικό επίπεδο πριν ~13 μήνες, οι όποιες υπόλοιπες δράσεις του, είτε είναι περιορισμένης κλίμακας, είτε υλοποιούνται χωρίς ιδιαίτερη προβολή, είτε ανεστάλησαν.

 

Για να μη ψάχνουμε σε λίγα χρόνια να βρούμε που βρίσκονται: και το ΤΑΔΥΜ, και οι θεσμικοί του υποστηρικτές, όπως βέβαια για να μην ψάχνουμε στα αζήτητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν τη 2η ευκαιρία ή την επιχειρηματική ανάκαμψη μέσα από την εγγυοδοσία, όσοι φορείς διαθέτουν θεσμικό ρόλο, αλλά και όσοι επαγγελματίες (κυρίως ειδικοί επιστήμονες) που διαθέτουν γνώση των περιφερειακών οικονομικών συνθηκών, ας παρακολουθούν & ας αποτιμούν τον τρόπο δράσης του, όχι απολογιστικά, αλλά εν τη γενέσει του, σήμερα και το επόμενο διάστημα …    

Μοιραστείτε την είδηση