Δεύτερη σε ενεργειακές κοινότητες η Δυτική Μακεδονία

1 Min Read

Στασιμότητα λόγω της έλλειψης ενεργειακού χώρου

Την εικόνα των ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα καταγράφει κάθε μήνα το Green Tank. Το παρατηρητήριο Ενεργειακών Κοινοτήτων κατατάσσει την Δυτική Μακεδονία για τον Φεβρουάριο στη δεύτερη θέση πανελλαδικά σε πλήθος ενεργειακών κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το 2023 στην Δυτική Μακεδονία καταγράφονται 294 ενεργειακές κοινότητες με ηλεκτρισμένη ισχύ 80,5 MW, δηλαδή 5η πανελλαδικά. Ωστόσο παρατηρείται στασιμότητα στην ίδρυση νέων κοινοτήτων με βασικότερη αιτία την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου.

«Αντίθετη είναι η τάση στη λιγνιτική περιοχή της Αρκαδίας όπου το 2023 ήταν το έτος με τις περισσότερες νεοσύστατες ενεργειακές κοινότητες (24), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 42. Πολύ μεγάλη η διαφορά μεταξύ των λιγνιτικών περιοχών και στα ηλεκτρισμένα έργα» σημειώνει το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με το Green Tank η τρέχουσα ισχύς των εκκρεμών έργων αυτοπαραγωγής από Ενεργειακές Κοινότητες σε περιοχές σε μετάβαση είναι 43 ΜW ενώ ο στόχος που έθεσε το πρώτο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων αυτοπαραγωγής ΕΚοιν σε περιοχές σε μετάβαση με δικαιούχους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σχετικούς φορείς φτάνει τα 91 MW. 

Αυτό που προτείνει το Παρατηρητήριο είναι η άμεση δημοσίευση συμπληρωματικής πρόσκλησης με δικαιούχους πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μοιραστείτε την είδηση