«Κοιλάδα των Καθαρών Ενεργειακών Τεχνολογιών» το σχέδιο για την επόμενη μέρα

5 Min Read

Το σχέδιο για τη δημιουργία υποδομών παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, ώστε να παραμείνει η περιοχή ενεργειακή καρδιά της χώρας και μετά την απολιγνιτοποίηση παρουσίασαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και ο Γενικός Γραμματέας, HYDROGEN EUROPE, π. Ευρωβουλευτής  Γιώργος Χατζημαρκάκης, σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Κασαπίδης ξεκινώντας την τοποθέτηση του χαρακτήρισε τη πρόκληση της μετάβασης σε ένα παραγωγικό μοντέλο ως τη μεγαλύτερη, που έχει γίνει στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο καθώς όπως ανέφερε θα χαθούν 26.000 θέσεις εργασίας και 2,5 δις/ έτος από την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας.

- Advertisement -

“Η πρόκληση για μας είναι να παραμενουμε ενεργειακή καρδιά της χώρας και αυτό είναι απόφαση όλων των Δυτικομακεδόνων. Συνεπώς αναζητούμε λύσεις και μια από αυτές είναι η προσέλκυση επενδύσεων βιομηχανικής κλίμακας, που θα βασίζονται στις καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες. Θέλουμε οι πράσινες τεχνολογίες να βρούν στη Δυτική Μακεδονία το προσφερότερο έδαφος” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε πως μεταξύ άλλων έχει επιλεγεί η τεχνολογία υδρογόνου ως μέρος της ζητούμενης λύσης για αυτό και εδώ και τρεις μήνες έχει  κατατεθεί στην Ε.Ε., με την έγκριση και της κυβέρνησης , σχέδιο για τη δημιουργία βασικών υποδομών παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη είναι 11 οι προτάσεις, που έχουν κατατεθεί και η Δυτική Μακεδονία θέλει να είναι μία από  τις τρεις ή τέσσερις  που τελικά επιλεχθούν. Το ύψος ξεπερνά το 1 δις. ευρώ, θα καταταθεί οριστική πρόταση το Μαίο και η επιλογή θα γίνει έως το Σεπτέμβριο.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, είναι να παραχθεί υδρογόνο πράσινης τεχνολογίας με μηδενικές εκπομπές ρύπων ώστε να καλυφθεί μέρος των αναγκών των τηλεθερμάνσεων αλλά και η αποθήκευση μέρους της παραγωγής σε υγρή μορφή υδρογόνου για άλλες αστικές, εμπορικές και βιομηχανικές χρήσεις.

Ο κ. Κασαπίδης μάλιστα ανέφερε πως μπορεί να αξιοποιηθεί και ο αγωγός ΤΑΠ, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα μεταφοράς υγρού υδρογόνου στην Ιταλία.

“Αναζητούμε επίσης επενδύσεις για να χτίσουμε μια οικονομική αλυσίδα γύρω από το υδρογόνο με μεγάλες βιομηχανίες όπως αυτοκινητοβιομηχανίες, που θα εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία με υποδομές παραγωγής τελικών προιόντων. Έτσι πιστεύουμε πως θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας με υψηλούς μισθούς, υψηλή εξειδίκευση και καινοτομία”.

Το σχέδιο είναι στη φάση της ωρίμανσης ώστε να τύχει την έγκρισης από την Ευρωπαική Ένωση.

Ο κ. Κασαπίδης επισήμανε επίσης πως στόχος είναι η προσέλκυση μιας κρίσιμης άζας επιστημόνων στη Δυτική Μακεδονία ώστε να δημιουργήσουμε την “Κοιλάδα των Καθαρών Ενεργειακών Τεχνολογιών” στη Δυτική Μακεδονία και να αποδείξουμε πως οι τεχνολογίες αυτές είναι έτοιμες για χρήση και έχουν ξεπεράσει το στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής.

Ο Γενικός Γραμματέας, HYDROGEN EUROPE, π. Ευρωβουλευτής  Γιώργος Χατζημαρκάκης από την πλευρά του ξεκίνησε αναφέροντας πως η πρωτοπόρα χώρα στο υδρογόνο είναι η Ολλανδία και αυτό γιατί μετά τη χρήση άνθρακα και πυρηνικών πέρασε στο φυσικό αέριο και στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως λόγω των πολλών σεισμών στο βόρειο τμήμα της χώρας έπρεπε να αναζητήσει νέα λύση. “Μόνο όταν φτάνουμε σε οριακά σημεία αναζητούμε λύσεις και αυτό συμβαίνει τώρα και στην Ελλάδα μετά την απόφαση για απολιγνιτοποίηση”.

Ο κ. Χατζημαρκάκης ανέφερε πως η Δυτική Μακεδονία και τα ορυχεία είναι ιδανικός χώρος για εγκατάσταση ΑΠΕ όμως θα τεθεί το ζήτημα της αποθήκευσης της ενέργειας καθώς οι μπαταρίες δεν επαρκούν. “Το υδρογόνο όμως την κάνει καθώς με την ηλεκτρόλυση σπάει το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο και η ενέργεια παραμένει με το υδρογόνο, το αποθηκεύεις και το ξαναγυρίζεις ενώνοντας το με το υδρογόνο στο ρεύμα”, προσθέτοντας πως επίσης παράγεται θερμότητα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηλεθερμάνσεις.

Χαρακτήρισε “στρατηγικής σημασίας” το θέμα του ΤΑΠ καθώς όπως τόνισε ενώ έργα φυσικού αερίου δεν χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, αν χρησιμοποιηθεί ένα πράσινο αέριο όπως βιομεθάνιο ή υδρογόνο από ΑΠΕ μπορεί να δεχθεί χρηματοδότηση.

Ο κ. Χατζημαρκάκης χαρακτήρισε την τεχνολογία “ώριμη” και δεν υπάρχει ανάγκη ωρίμανσης, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε τεχνικά την τεχνολογία του υδρογόνου και τα πλεονεκτήματα της.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ

 

Μοιραστείτε την είδηση