Δείτε live το Περιφερειακό Συμβούλιο για επιπλέον μέτρα στην Καστοριά- Άμεση λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας σε περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς

21 Min Read

Με βασικό θέμα τη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της αύξησης των  κρουσμάτων κορωνοϊού στην ΠΕ Καστοριάς, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας το απόγευμα της Κυριακής.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης  αρχικά ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις από την  επίσκεψη Χαρδαλιά και του κλιμακίου του ΕΟΔΥ, ενημέρωσε για την παράταση των περιοριστικών μέτρων σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά, την δημιουργία  ειδικής ομάδας διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με επικεφαλής τον Ταγματάρχη στρατιωτικό ιατρό Ευριπίδη Μακρυγιάννη, που τοποθετήθηκε στην Καστοριά.

- Advertisement -

Ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση για προμήθεια μηχανήματος που θα κάνει τεστ για τον κορωνοιό

Παράλληλα ενημέρωσε για την προμήθεια μηχανήματος στο Μαμάτσειο ύψους 58.000 ευρώ, που θα εξετάζει τα δείγματα για πιθανά κρούσματα κορωνοιού. Το μηχάνημα αναμένεται να έρθει σε 15-20 μέρες με 1500 αντιδραστήρια και θα γίνουν δίμηνες προσλήψεις ειδικών γιατρών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν για τη χρήση τους. Σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να αναλύσει καθημερινά έως 100 δείγματα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως όπως ανέφερε η καρδιολόγος και περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Κοζατσάνη το νοσοκομείο Καστοριάς έχει στείλει πολλά δείγματα σε ιδιωτικά ιατρεία στη Θεσσαλονίκη με τα αποτελέσματα να επιστρέφουν με ρυθμούς “χελώνας” 2-3 την ημέρα.

Η εισήγηση του Περιφερειάρχη για τη λήψη εκτάκτων μέτρων

“Σημαντική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Π.Ε. Καστοριάς τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα ενημέρωση, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού είναι 44 με διασπορά σε όλο σχεδόν το Νομό. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων εμφανίζεται στο Δ.Δ. Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να φθάνουν τα εννέα (9) μεταξύ των μονίμων κατοίκων. Παράλληλα, μεγάλη είναι και η πίεση που δέχεται το Νοσοκομείο Καστοριάς τόσο για τη νοσηλεία των περιστατικών κορωνοϊού που φιλοξενεί, όσο και για την κάλυψη των αναγκών υπηρεσιών υγείας που δύναται ακόμα να προσφέρει, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότεροι χώροι καλύπτονται από περιστατικά κορωνοϊού.

Για τη στήριξη των μονάδων υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ομόφωνα το ΠΣ αποφάσισε την αγορά και διανομή κατάλληλου υγειονομικού υλικού. Έτσι για το Νοσοκομείο Καστοριάς αποφασίστηκε η διάθεση 1300 στολών και 3000 μασκών. Η παράδοση του υλικού ξεκίνησε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί την επόμενη. Ταυτόχρονα έγινε, αγορά δύο αναπνευστήρων κατάλληλων για τις διακομιδές, ενώ η Περιφέρεια αναλαμβάνει και τα έξοδα φιλοξενίας τεσσάρων εθελοντών διασωστών του ΕΚΑΒ που προσφέρθηκαν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στις διακομιδές από το Νοσοκομείο Καστοριάς. Επίσης τροφοδοτούμε και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας και στην ΠΕ Καστοριάς με μέσα προστασίας κατά την εργασία τους.

Παράλληλα με αποφάσεις που έχουμε πάρει για τη στήριξη της εργασίας στους χώρους εργασίας και την αγορά της Δυτικής Μακεδονίας, εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε όλη την Περιφέρεια και στην ΠΕ Καστοριάς, με τακτικούς ελέγχους από μικτά κλιμάκια της υπηρεσίας σε όλες τις πόλεις και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν:

α) τις επανειλημμένες οχλήσεις για το ίδιο θέμα το προηγούμενο διάστημα, με τις υπ’ αριθμ. 40686, 41177, 43348 στις 13,15,23/3/20 επιστολές του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και εκπροσώπων τοπικών φορέων για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων εκτάκτου ανάγκης σας στην Π.Ε. Καστοριάς,

β) την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι αυτή την ώρα σε οικισμούς και πόλεις της Π.Ε. Καστοριάς,

γ) την ενίσχυση της παρουσίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Μακεδονία με έμπειρο στρατιωτικό γιατρό με έδρα την Καστοριά, που θα συμμετέχει στο συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας, μετά από πρότασή μας και όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά,

δ) την ενίσχυση του Νοσοκομείου της Καστοριάς με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα

ε) την ενίσχυση μετά από σχετικό μας αίτημα, της παρουσίας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία,

στ) την προετοιμασία που ήδη έχει γίνει από την Περιφέρεια για την αγορά και εγκατάσταση σύγχρονου εργαστηρίου μοριακών αναλύσεων δειγμάτων του κορωνοϊού στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης για τη συντόμευση στο ελάχιστό του χρόνου αναμονής των αποτελεσμάτων των δειγμάτων αυτών,

εισηγούμαι, εφόσον υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων που ενδιαφέρονται, την άμεση λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας σε περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς όπου έχουμε αυξημένη συγκέντρωση κρουσμάτων κορωνοϊού (περιοχή Μεσοποταμίας), για τη δραστική αντιμετώπιση της συγκεντρωμένης αυτής γεωγραφικής εξάπλωσης του ιού.

Σε διαφορετική περίπτωση την περεταίρω αυστηροποίηση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση με μεγαλύτερους περιορισμούς μετακίνησης, συναλλαγών και υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής των κατοίκων όπου υποδειχθεί από τους δημάρχους των Δήμων της ΠΕ Καστοριάς”.

Οι προτάσεις Σαββόπουλου

Ο Αντιπεριφερειάρχης  Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος περιέγραψε  με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Καστοριά, τονίζοντας πως επιδημιολογικά “βρισκόμαστε 7-10 μέρες μπροστά από όλη την Ελλάδα” και πρότεινε:

  • Kλιμάκιο του ΕΟΔΥ με έδρα την Καστοριά
  • Υγειονομικό υλικό στο ΕΚΑΒ
  • Προσθήκη ιατρικού προσωπικού
  • Προτεραιότητα
  • Προετοιμασία κατάλληλων χώρων αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοιού.
  • Προετοιμασία κατάλληλων χώρων υποδοχής συμβατικών περιστατικών.
  • Μόνιμη αστυνομική δύναμη στα δημοτικά διαμερίσματα.
  • Μείωση της δυνατότητας χρήσης των άδειων κυκλοφορίας (2 φορές την εβδομάδα για προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης).
  • Εκ περίπτροπη λειτουργίας των συνεργείων αυτοκινήτων.

Αυστηροποίηση μέτρων αλλά όχι καραντίνα προτείνει ο Δήμαρχος Καστοριάς

Αυστηροποίηση μέτρων αλλά όχι καραντίνα προτείνει ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, που ζήτησε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των δειγμάτων για κορωνοιό.

Να περιοριστεί η μετακίνηση μεταξύ νομών ζήτησε ο Δήμαρχος Βοίου Χρήστος Ζευκλής

Να εξεταστεί αν μπορεί να  περιοριστεί η μετακίνηση μεταξύ νομών αλλά και ο επιπλέον περιορισμός στην κυκλοφορία των πολιτών  ζήτησε ο Δήμαρχος Βοίου Χρήστος Ζευκλής στη δική του τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου: Να δημιουργηθεί ειδικό ευέλικτο κλιμάκιο διαχείρισης της κατάστασης- Όχι στην οριζόντια καραντίνα

Την ενίσχυση του Νοσοκομείου Καστοριάς και τη δημιουργία ενός ευέλικτου κλιμακίου, που θα χειρίζεται την κατάσταση αλλά και θα έχει το συντονισμό των διαφορετικών φορέων  ζήτησε ο Δήμαρχος Άργος Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου. Παράλληλα έκανε λόγο για αρκετό κόσμο που κυκλοφορεί χωρίς λόγο για αυτό και ζήτησε την συνδρομή της αστυνομίας.

Παράλληλα έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων νοσηλείας.

Ο κ. Κεπαπτσόγλου τόνισε πως η οριζόντια καραντίνα δεν μπορεί να αποδώσει σε μεγάλες περιοχές αλλά η αυστηροποίηση των μέτρων.

Λίγο νωρίτερα σε ανάρτηση του επεσήμανε πως “δυστυχώς η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Τα κρούσματα και οι νεκροί στον Νομό μας πληθαίνουν δραματικά. Το ίδιο όμως και οι άσκοπες μετακινήσεις, με χαρτιά ή χωρίς. Απαιτείται σοβαρότητα και πειθαρχία από όλους. Διαφορετικά θα θρηνήσουμε συμπολίτες μας.
Σας εκλιπαρώ για άλλη μια φορά. Σας ικετεύω. Μείνετε σπίτι. Οφείλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας, τους γονείς μας, τους συνανθρώπους μας, τον εαυτό μας.
Ο πόλεμος αυτός επιβάλλεται να τελειώσει με τις λιγότερες απώλειες. Ας κάνει ο καθένας μας το καθήκον του, χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους συμπολίτες του.
Θυσιάζουμε λίγες ημέρες στην απομόνωση, για να έχουμε πολλά χρόνια αγκαλιάς με τους αγαπημένους μας.
Αυστηρή προσήλωση λοιπόν στα μέτρα για να βγούμε νικητές. Όσες λιγότερες είναι οι μετακινήσεις μας, τόσοι περισσότεροι θα βγούμε νικητές.
Μένουμε σπίτι. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ.
Κρίνεται η ζωή όλων μας”.

Να κηρυχθεί το Νοσοκομείο Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρ. Γκοσλιόπουλος

O Δήμαρχος  Νεστορίου Χρ. Γκοσλιόπουλου στην τοποθέτηση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο  τόνισε και αυτός με τη σειρά του πως δεν αναφέρθηκε πότε σε κήρυξη  καραντίνας αλλά να κηρυχθεί η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη  και ζήτησε:

1. Να κηρυχθεί το Νοσοκομείο Καστοριάς (και μαζί του όλες οι υγειονομικές δομές της Π.Ε) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αυτό πρακτικά πρέπει να σημαίνει:

– Άμεση ενίσχυση με νέο, επιπλέον προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές) που θα προκύψει από καινούργιους διορισμούς ή από μετακίνηση κρίσιμων ειδικοτήτων (πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, παθολόγοι) από άλλα νοσοκομεία της χώρας, ή ακόμη από επίταξη ιδιωτών. Μόνον έτσι θα καλυφθούν οι ανάγκες, θα αναθαρρήσει το υπάρχον εξαντλημένο προσωπικό και θα γίνει περισσότερο αποτελεσματική η λειτουργία του Νοσοκομείου.

Σχόλιο: Η ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για τους δήθεν νέους διορισμούς στην Καστοριά είναι παραπλανητική. Αφορά μια παλαιά απόφαση του Υπουργού της 20ης Μαρτίου 2020, με την οποία μετακινήθηκε από το ΙΚΑ και το Κέντρο Υγείας προς το Νοσοκομείο υγειονομικό προσωπικό, ενώ στην ίδια απόφαση μνημονεύονται οι υπηρετούντες στον νομό Αγροτικοί γιατροί, που ενώ όλοι τους έκαναν ήδη εφημερίες στο Νοσοκομείο, ο καθένας στην ειδικότητά του, έκτοτε οι εφημερίες τους γίνονται στην παθολογική κλινική.

– Ευκολότερη και κατά προτεραιότητα πρόσβαση του Νοσοκομείου στις απαραίτητες προμήθειες υγειονομικού υλικού (γάντια, μάσκες υψηλής προστασίας, στολές, φάρμακα κτλ.), που τόση μεγάλη ανάγκη έχει το Νοσοκομείο και το υγειονομικό προσωπικό.

– Δυνατότητα ανάκλησης όλων των αδειών που δεν σχετίζονται με σοβαρά και αντικειμενικά προβλήματα του προσωπικού.

2. Να δημιουργηθεί και να οργανωθεί άμεσα, για κάθε ενδεχόμενο, ένας νέος χώρος που θα υποδέχεται και θα νοσηλεύει ελαφρύτερα περιστατικά της νόσου (πχ στο ΚΕΦΙΑΠ ή σε κάποιο ξενοδοχείο της πόλης), εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

3. Να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα κυκλοφορίας στην Καστοριά, με συστηματικότερους ελέγχους από την αστυνομία.

4. Να προχωράει η Πολιτική Προστασία, μετά από εισήγηση των τοπικών αρχών και στάθμιση των γεγονότων, σε αποκλεισμό συγκεκριμένων χωριών και σε μαζικούς και στοχευμένους ελέγχους (test) στα χωριά αυτά, στα οποία διαπιστώνεται μεγάλη διασπορά του ιού.

5. Να λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά ομάδα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων για μεγαλύτερη προστασία του πληθυσμού.

6. Να δημιουργηθεί σε τοπικό επίπεδο ένα μικρό και ευέλικτο επιτελείο διαχείρισης της κρίση, με κατάλληλους ανθρώπους (υγειονομικούς, αυτοδιοικητικούς κτλ.) που θα εισηγείται προς τα ανώτερα κλιμάκια, θα παίρνει γρήγορες αποφάσεις, θα ενημερώνει και θα καθοδηγεί τους πολίτες.

Ουτοπία χαρακτήρισε ο βουλευτής Ν. Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας την περίπτωση να έρθουν υγειονομικοί από άλλες περιοχές στην Καστοριά και στη Δυτική Μακεδονία

Ουτοπία χαρακτήρισε ο βουλευτής Ν. Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας την περίπτωση να έρθουν υγειονομικοί από άλλες περιοχές στην Καστοριά και στη Δυτική Μακεδονία, σε παρέμβαση του στο αποψινό Περιφερειακό Συμβούλιο. “Ότι κάνουμε θα πρέπει να το κάνουμε εκ των ενόντων” υπογράμμισε και αναφέρθηκε στη στήριξη του Νοσοκομείου Καστοριάς από τα όμορα Κέντρα Υγείας.

Για έλλειψη υλικών και ειδικά σε αναπνευστήρες έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ηλίας Τοπαλίδης

Στην έλλειψη υλικών και ειδικά σε αναπνευστήρες από την αγορά αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ηλίας Τοπαλίδης ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή των πολιτών σε περίπτωση που υπάρχουν σε κάποια σπίτια και δεν χρησιμοποιούνται.

Έχουμε καθυστερήσει 20 μέρες στην Καστοριά ανέφερε η Βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τεληγιορίδου

Υπάρχει θέμα υγειονομικής ασφάλειας στην Καστοριά ανέφερε η Βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τεληγιορίδου, που έκανε λόγο για κακή διαχείριση ειδικά σε σχέση με τους ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό την κρίσιμη περίοδο καθώς και έλλειψη σωστής ενημέρωσης.

Παράλληλα έκανε λόγο για 20 μέρες καθυστέρηση ενώ χαρακτήρισε εμπαιγμό τις ανακοινώσεις Κικίλια για τη μεταφορά γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στην Καστοριά στο νοσοκομείο. “Χρειαζόμαστε νέο προσωπικό” κατέληξε.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Εδώ και 15 μέρες επαναλαμβάνουμε τα ίδια- Να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη η ΠΕ Καστοριάς και ο Δήμος Βοίου.

H επικεφαλής της παράταξης “Ελπίδα” Γεωργία Ζεμπιλιάδου στην τοποθέτηση της σημείωσε πως  “είμαστε σε μια φάση που επαναλαμβάνουμε τα ίδια αιτήματα εδώ και 15 μέρες και το μόνο που αυξάνονται είναι τα κρούσματα” παράλληλα έθεσε τον προβληματισμό γιατί ενώ η αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ εισηγήθηκε να μπει  σε καραντίνα μια περιοχή στην Ξάνθη με 2500 κόσμο, εδώ με ίδια χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ δεν πήρε θέση. “Ο κ. Χαρδαλιάς και ο κ. Περιφερειάρχης είπαν θα ακούσουν τους Δημάρχους αλλά οι Δήμαρχοι δεν είναι οι ειδικοί να εισηγηθούν τέτοια μέτρα”.

Ο Περιφερειάρχης πάντως τόνισε πως ο ΕΟΔΥ εισηγηθηκε να κηρυχθεί σε καραντίνα  η Μεσοποταμία καθώς  υπαρχει αυξημένη συγκέντρωση κρουσμάτων. “Χρειαζόμαστε τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων για να συμβάλλουν στις ανάγκες, που θα απαιτηθούν”.

Η κα Ζεμπιλιάδου ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καστοριά και παράλληλα ενίσχυση με γιατρούς στα Κέντρα Υγείας Καστοριάς και Σιάτιστας και υλικοτεχνική υποδομή. Τέλος ζήτησε να κλείσει  το εργοτάξιο της Πτολεμαίδας 5.

Θόδωρος Καρυπίδης: Το Υπουργείο Υγείας δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων στην Καστοριά- Προκλητικές οι δηλώσεις Κικίλια για την ενίσχυση του Νοσοκομείου

“Το Υπουργείο Υγείας δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων” ανέφερε ο Θόδωρος Καρυπίδης στην τοποθέτηση του ο οποίος χαρακτήρισε προκλητικές τις δηλώσεις Κικίλια για τη δήθεν όπως είπε ενίσχυση του Νοσοκομείου Καστοριάς από τις υπόλοιπες υγειονομικές δομές της Καστοριάς.

“Να είμαστε διεκδικητικοί καθώς μέχρι σήμερα δεν μας δικαιώνουν τα αποτελέσματα” ανέφερε και ζήτησε συγκεκριμένο σχέδιο για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. “Δεν είδαμε σχέδιο μόνο διαπιστώσεις μέχρι τώρα”.

Παράλληλά ζήτησε να “ανοίξει η κάνουλα” των χρημάτων και να στηριθούν οι προσλήψεις γιατρών ή να γίνουν συμβάσεις με  ιδιώτες γιατρούς.

Ο κ. Καρυπίδης συμφώνησε να τεθεί σε καραντίνα η Μεσοποταμία και τέλος ζήτησε να ληφθεί απόφαση για το κλείσιμο της Πτολεμαίδας 5. “Είναι υγειονομική βόμβα”.

Γ. Κασαπίδης: Διακρίνω προσπάθεια απαξίωσης

“Διακρίνω μια προσπάθεια απαξίωσης με τις συνεχείς αναφορές για το σχεδιασμό” σημείωσε ο Περιφερειάρης απαντώντας σε όσα ακούστηκαν από τον Θ. Καρυπίδη και τη Γ. Ζεμπιλιάδου και έκανε εκτενή αναφορά σε όσα προηγήθηκαν από πλευράς Περιφέρειας όλες τις προηγούμενες μέρες. “Δεν τα διατυμπανίζουμε γιατί έχουμε σκύψει στη δουλειά”/

Θ. Χαστάς: Εδώ και τώρα να ληφθούν  όλα τα αναγκαία μέτρα αλλά να μην μπουν σε καραντίνα τα εργατικά λαικά δικαιώματα.

“Εδώ και τώρα να ληφθούν  όλα τα αναγκαία μέτρα  αλλά να μην μπουν σε καραντίνα τα εργατικά λαικά δικαιώματα” ανέφερε ο εκπρόσωπος της Λαικής Συσπείρωσης Θανάσης Χαστάς που ζήτησε να υπάρχουν μέτρα στήριξης για το εισόδημα του λαού της περιοχής.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση”  θεωρεί ότι η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς πρέπει να μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με έμφαση στην ενίσχυση – θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και μέτρα στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών της περιοχής μας.

• Γενναία αύξηση των χρημάτων του κρατικού προϋπολογισμού για το Νοσοκομείο Καστοριάς.

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, καθαρισμού, σίτισης, φύλαξης), μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων. Εδώ και τώρα πνευμονολόγοι, καθώς δεν υπάρχει κανείς.

• Να επιταχθούν κλινικές και νοσηλευτικά κρεβάτια σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Τα εργαστήρια να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.

• Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.

• Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού -που δεν απαιτείται νοσηλεία- στα ιατρεία τους και με κατ’ οίκον επισκέψεις.

• Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.

• Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση – κατάργηση Νοσοκομείου ή άλλης δομής υγείας στον νομό.»

Υπερ της αυστηροποίσης των μέτρων τάχθηκε ο Χρήστος Σαββουλίδης.

Για τεράστιες ευθύνες της πολίτειας για όσα γίνονται στην Καστοριά έκανε λόγο ο Στέφανος Πράσσος ενώ τόνισε πως ακούμε για απαγορεύσεις από την κυβέρνηση αλλά όχι για τις ευθύνες της στο θέμα της δημόσιας υγείας. “Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για το δημόσιο σύστημα υγείας”.

Δημήτρης Σαββόπουλος: Φαινόμενα ρατσισμού απέναντι στους καστοριανούς πολίτες- “Γαλακτοβιομηχανία δεν θα παίρνει γάλα κτηνοτρόφων από το Γράμμο”

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος σε παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ανέφερε πως βλέπουμε “φαινόμενα ρατσισμού απέναντι στους καστοριανούς πολίτες”αναφερόμενος και σε αναφορά του αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Γ. Γιάτσιου, που μετέφερε τον φόβο των πολιτών των Γρεβενών απέναντι σε Καστοριανούς και έθεσε θέμα περιορισμού των μετακινήσεων.

Παράλληλα σημείωσε πως γαλακτοβιομηχανία των Ιωαννίνων ενημέρωσε πως δεν θα παίρνει γάλα κτηνοτρόφων από το Γράμμο. Την καταγγελία επιβεβαιώσε και ο Δήμαρχος Νεστορίου.

“Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επιμόλυνσης του γάλακτος” ανέφερε ο Περιφερειάρχης τονίζοντας πως αύριο θα κάνει παρέμβαση.

Ο κ. Γιάτσιος διευκρίνησε με νεότερη τοποθέτηση του πως απλά μίλησε για αυστηροποίηση μέτρων, χωρίς να υπονοεί κάτι άλλο.

Στα Δημοτικά Συμβούλια οι εισηγήσεις για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης περιοχών αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο- Θα ζητηθεί αυστηροποίηση μέτρων στην Καστοριά

Μετά από μια πολύωρη διαδικασία το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε τελικά πως θα αναμένει τις τελικές θέσεις των  Δημοτικών Συμβουλίων Βοίου, Καστοριάς, Άργος Ορεστικού και Νεστορίου (που πλήττονται για την ώρα περισσότερο)  ώστε να εισηγηθεί με τη σειρά του την κήρυξη  κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.  Δεν λήφθηκε καμία απόφαση για τη Μεσοποταμία, όπως αναμενόταν.

Διαφώνησε η παράταξη της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου που ζήτησε να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη ο Δήμος Βοίου και η ΠΕ Καστοριάς.

Προηγήθηκε μεγάλη κουβέντα  για το αν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι ισοδύναμο της καραντίνας με τον Περιφερειάρχη να υποστηρίζει τελικά  πως στην παρούσα κατάσταση είναι το ίδιο ενώ εκφράστηκε και η άλλη άποψη πως είναι διαφορετικά μέτρα.

Oι Δήμαρχοι της Καστοριάς ανέφεραν πάντως πως είναι αδύνατο να υποστηρίξουν οι Δήμοι τους πλήρη καραντίνα αλλά είναι υπερ της αυστηροποίησης των μέτρων και της ενίσχυσης του νοσοκομείου, προσθέτοντας πως μπορεί να επανεξεταστεί το ζήτημα σε 2-3 μέρες.

Παράλληλα ειπώθηκε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν το μέτρο θα έχει αποτέλεσμα για την ενίσχυση των νοσοκομείων.

Θα ζητηθεί αυστηροποίηση μέτρων ενώ ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης θα ζητήσει την αναστολή  των εργασιών της Πτολεμαίδας 5 για 15 μέρες.

Η αναλυτική απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο.

Μοιραστείτε την είδηση