Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός του δήμου για τις θέσεις των αστικών στην Λασσάνη

4 Min Read

Μια θέση στην Ολύμπου και δύο στην Κωστή Παλαμά ορίζουν οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Χωρίς εκπλήξεις κύλησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κοζάνης για το θέμα των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην πλατεία Λασσάνη και τις ενστάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ Κοζάνης. Με αφορμή την έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση της πλατείας, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει στην επόμενη συνεδρίαση τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν καθ΄ όλη την διάρκεια των εργασιών και τις προσωρινές θέσεις αποβίβασης και επιβίβασης που θα χρησιμοποιούν τα αστικά λεωφορεία.

Με το υπάρχον σχέδιο διαφωνεί το Αστικό ΚΤΕΛ, το οποίο προχώρησε σε 24ωρη κινητοποίηση την Πέμπτη καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή για σχεδιασμό χωρίς διάλογο. Το υπάρχον σχέδιο προβλέπει τρεις θέσεις αποβίβασης και επιβίβασης για τα αστικά. Η μία στο δεξί μέρος της οδού Ολύμπου και οι άλλες δυο στην οδό Κωστή Παλαμά, στο ύψος των γραφείων του Αστικού ΚΤΕΛ.

Η διοίκηση του οργανισμού διαφωνεί και ζητά περισσότερες θέσεις και πιο κοντά στο κέντρο της πόλης. Μια πρόταση που έγινε προς την Τεχνική Υπηρεσία ήταν να παραχωρηθεί η παρκίδα που βρίσκεται στην οδό Μ. Αλεξάνδρου στο ύψος του παλιού ΚΤΕΛ καθώς και να διαμορφωθεί το μισό πάρκινγκ που υπάρχει εκεί ώστε να μπορούν να σταθμεύουν άλλα δυο λεωφορεία και να εγκατασταθεί σταθμαρχείο. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.

«Μην ξεχνάμε πως οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γίνονται και για λόγους ασφαλείας, προκειμένου ο εργολάβος να μπορεί να εργάζεται με ασφάλεια μιας και η υπάρχουσα πλατεία Λασσάνη θα γίνει εργοτάξιο. Συνεπώς δεν γίνεται να εφαρμοστεί και η άλλη πρόταση του αστικού ΚΤΕΛ για θέση μπροστά στο ξενοδοχείο ΑΝΕΣΙΣ γιατί και εκείνος ο χώρος είναι εντός του εργοταξίου. Συνεπώς, επειδή δεν παίρνω αυτό που θέλω δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν άκουσε» είπε ρητορικά η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νουλα Τουμπουλίδου.

«Η λειτουργικότητα του Αστικού ΚΤΕΛ δεν είναι εφικτή με τρεις θέσεις στάθμευσης και δέκα λεπτά παραμονή στις θέσεις αυτές. Δεν θέλετε να εγκαταστήσουμε σταθμαρχείο που είναι το 50% του τζίρου μας. Κάντε κάτι να λύσετε το πρόβλημά μας. Εμείς θα ακολουθήσουμε ότι πείτε αλλά να δείτε πως στην πράξη δεν θα λειτουργήσει το σχέδιο σας» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Θεόδωρος Μιχαηλίδης.

Η συζήτηση του θέματος έγινε εκτός ημερήσιας διάταξης και με τη μορφή ενημέρωσης προς το σώμα. Η έγκριση ή μη των ρυθμίσεων θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση.

Ενστάσεις και για τη νέα αφετηρία στον ΟΣΕ

Όπως προέκυψε κατά τη συζήτηση του θέματος, ενστάσεις από το Αστικό ΚΤΕΛ υπάρχουν και για τη νέα αφετηρία στον χώρο του ΟΣΕ που θα δημιουργηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης. Σύμφωνα με τη μελέτη που εγκρίθηκε και εντάχθηκε προς χρηματοδότηση και δεν αλλάζει, μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης της Πλατείας Λασσάνη, προβλέπεται μια θέση από-επιβίβασης επιβατών στο νότιο άκρο της πλατείας μπροστά από το ξενοδοχείο ΑΝΕΣΙΣ. Αυτό σημαίνει πως η αφετηρία των αστικών δεν θα υπάρχει πια.

Η νέα αφετηρία θα δημιουργηθεί στο τέρμα της οδού Τριών Δέντρων στην περιοχή του ΟΣΕ. Ο χώρος αυτός έχει ήδη χαρακτηριστεί στο πολεοδομικό σχέδιο με Προεδρικό Διάταγμα ως χώρος Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. «Συνεπώς κάποια πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν είτε το θέλουμε είτε όχι» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση