Δεν είναι όλα καρδούλες και αρώματα

2 Min Read

Αυτή η ιστορία με τις καρδούλες και τα ροζ κορδελάκια για την πρόληψη από τον καρκίνο του μαστού έχει λίγο ξεφύγει. Επιτρέψτε μου να εξηγηθώ. Το πολύ επιθετικό μάρκετινγκ –και πολύ σωστά- που ακολουθήθηκε τα πρώτα χρόνια για να κινητοποιήσει τις γυναίκες, έχει χάσει τον αρχικό του στόχο. Το μέσο έγινε πιο δυνατό από το μήνυμα που κουβαλάει, κι έτσι ο συμβολισμός του (καρδούλες και κορδελάκια) κατάπιε την ουσία.
Η γκλάμουρους πλευρά της υπόθεσης (βλ. γκαλά και επετειακές φωτογραφίσεις σε περιοδικά) επικράτησε -όπως ήταν φυσικό- επικοινωνιακά, με αποτέλεσμα το σοβαρό μήνυμα της πρόληψης να περνάει σε δεύτερη μοίρα.
Η ουσία, λοιπόν, είναι ότι αντί να αναρτούμε καρδούλες, θα πρέπει να προτρέπουμε τις φίλες μας να κάνουν μαστογραφία και να κάνουμε γνωστές πληροφορίες σχετικά με το που μπορούν να κάνουν δωρεάν ή με μικρό κόστος εξετάσεις πρόληψης.
Αν θέλουμε, λοιπόν, να κάνουμε κάτι για να προωθήσουμε το μήνυμα τέτοιων εκστρατειών είναι να εστιάζουμε στην ουσία που είναι η γνώση και η ενημέρωση, γιατί είμαι σίγουρη πως πολλοί/ες από όσους παίρνουν μέρος και κάνουν αναρτήσεις, δεν έχουν την πολύτιμη γνώση που είναι η μόνη σύμμαχος στην πρόληψη του συγκεκριμένου καρκίνου.
Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις καρδούλες, απλά αν θέλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά πρέπει να κάνουμε και το επόμενο βήμα.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση