Ομόφωνα αρνητικό το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης
Ομόφωνα αρνητικό ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο αντλησιοταμίευσης στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΗ Α.Ε.
Ο εισηγητής του θέματος και αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Δημοτικής Αστυνομίας, Νίκος Παπαδόπουλος, ήταν αρνητικός και ανέφερε πως η μελέτη του έργου αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση της κατασκευής έργου αντλησιοταμίευσης εντός του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων.
Το έργο αξιοποιεί τους χώρους των πρώην ορυχείων για τη δημιουργία βιώσιμων ταμιευτήρων ενέργειας και σκοπός είναι η μείωση των επιπτώσεων της μεταλλευτικής δραστηριότητας και η προώθηση της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων, με εκτιμήσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μέτρα προστασίας σύμφωνα με τη νομοθεσία. Προβλέπεται η δημιουργία δύο ταμιευτήρων, άνω και κάτω, οι οποίοι θα ενώνονται με σήραγγα και ανάμεσα τους θα υπάρχει το αντλιοστάσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αρνητική η Υπηρεσία του Δήμου
Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος – Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Κοζάνης, η οποία επισήμανε ότι η απόκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Ζώνη Απολιγνιτοποίησης Πτολεμαΐδας, που είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εγείρει προβληματισμούς και απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη διαμόρφωση της λίμνης, με στόχο τη βελτίωση της βιοποικιλότητας της περιοχής και την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των νέων καλλιεργειών. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην υλοποίησή του, που ξεπερνά πλέον τα δύο έτη, αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τις προθέσεις της ΔΕΗ ως προς την αποκατάσταση της περιοχής.
Ως εκ τούτου, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι επόμενες ενέργειες της εταιρείας, η Υπηρεσία παραμένει επιφυλακτική ως προς την πορεία της αποκατάστασης.
Αρνητικά και τα χωριά
Ομόφωνα αρνητικά ήταν και τα χωριά του Δήμου Κοζάνης, Ρυάκιο, Άγιος Δημήτριος και Ακρινή, με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ακρινής, Γιώργο Αντωνιάδη, να διευκρινίζει πως η κοινότητα ήταν θετική υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο, καθώς η αρμόδια υπηρεσία του δήμου εξέφρασε αρνητική γνωμοδότηση, η ίδια στάση τηρήθηκε και από την κοινότητα.

Ο κ. Αντωνιάδης τόνισε πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, επισημαίνοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ακρινή, η αρνητική γνωμοδότηση δεν ελήφθη υπόψη. «Παρόλο που το δημοτικό συμβούλιο και η κοινότητα είχαν αρνητική στάση, εμείς βρεθήκαμε να έχουμε γύρω μας φωτοβολταϊκά. Δεν είδα κάποια αντίδραση από τον Δήμο για να στηριχθεί η απόφασή του» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η όποια απόφαση ληφθεί, δεν θα πρέπει να είναι απλώς τυπική, αλλά να διασφαλιστεί ότι θα υποστηριχθεί και στο μέλλον, εάν η ΔΕΗ προχωρήσει στην κατασκευή του έργου.
Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της ενημέρωσης των κατοίκων της Ακρινής, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε καμία πληροφόρηση, παρά το γεγονός ότι το έργο αφορά άμεσα την περιοχή. Υπενθύμισε, επίσης, πως η Τοπική Κοινότητα, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ), έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των περιβαλλοντικών όρων του έργου, στους οποίους περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη μελέτη. «Είμαστε στα δικαστήρια. Πώς είναι δυνατόν, χωρίς να γνωρίζουμε, να έρχεται ένα θέμα που εξαρχής θα έπρεπε να έχει απορριφθεί;» διερωτήθηκε.
Η θέση της αντιπολίτευσης
Η δημοτική σύμβουλος και μέλος της παράταξης «Ενότητα», Ελπίδα Κουϊμτζίδου, τόνισε ότι το ζήτημα της αποκατάστασης των εδαφών των ορυχείων είναι διαχρονικό και έχει απασχολήσει επανειλημμένα την τοπική κοινωνία. «Τώρα πλέον τα εδάφη αυτά είναι άχρηστα για τη ΔΕΗ και, ενώ υπήρχαν διαχρονικά υποσχέσεις ότι θα αποδοθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών ή ότι θα δημιουργηθούν λίμνες βιοποικιλότητας που θα προσέλκυαν κόσμο, ξαφνικά έρχεται μια μελέτη για αντλησιοταμίευση από τη ΔΕΗ, που θα παράγει ρεύμα από νερό και θα το αποθηκεύει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Κουϊμτζίδου επισήμανε πως η πρόταση της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνει κανένα αντισταθμιστικό όφελος για τις τρεις κοινότητες που επηρεάζονται από το έργο. «Θεωρώ ότι η ΔΕΗ, σε αυτό που προτείνει, θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει κάποια ανταποδοτικά μέτρα για τις τοπικές κοινωνίες. Δεν υπάρχει τίποτα που να διασφαλίζει το όφελός τους» κατέληξε.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις», Χάρης Κουζιάκης, σχολίασε πως η στάση της ΔΕΗ δεν αποτελεί έκπληξη. «Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν νομίζω πως πέφτει κανείς από τα σύννεφα. Η ΔΕΗ φέρεται με αυτόν τον τρόπο τα τελευταία πολλά χρόνια. Εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντά της και με τον ίδιο τρόπο συνεχίζει στην απολιγνιτοποίηση και στη μετά τη μετάβαση εποχή» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουζιάκης επεσήμανε πως, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις που εκφράζονται από τοπικούς φορείς, η ΔΕΗ προχωρά απρόσκοπτα τον προγραμματισμό της. «Όσες αρνητικές γνωμοδοτήσεις και αν υπάρξουν, η ΔΕΗ συνεχίζει κανονικά τα σχέδιά της» ανέφερε.
Ο κ. Κουζιάκης υπογράμμισε τη σημασία της αντλησιοταμίευσης ως μιας βιώσιμης λύσης για την αποθήκευση ενέργειας. «Η αντλησιοταμίευση είναι η μόνη φυσική και φιλική προς το περιβάλλον μπαταρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, άσκησε κριτική στη στάση της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι η διαχείρισή της δημιουργεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. «Η ΔΕΗ με τη στάση της καταφέρνει να φέρνει όλες τις κοινωνίες απέναντι, σε ένα έργο που οι περισσότεροι από εμάς, αν ερχόταν υπό άλλες συνθήκες, θα το υπερψηφίζαμε» κατέληξε.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr