Δεν πέρασε ο κίνδυνος για το Πανεπιστήμιο -Φόβοι ότι η αναδιάρθρωση θα αφήσει εκτός μηχανογραφικού τμήματα

5 Min Read

Το θέμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ήρθε προς συζήτηση  στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να τεθούν κάποια σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του και παρά το γεγονός ότι τα νέα δεδομένα εισαγωγής έχουν γίνει πλέον νόμος.

Φόβους δημιουργούν οι φήμες, τις οποίες ο πρύτανης Θ. Θεοδουλίδης προς το παρόν χαρακτήρισε «ράδιο αρβύλα» και στις οποίες αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Καρυπίδης, για κλείσιμο τμημάτων του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα τμήματα των Σχολών Γεωπονίας, Οικονομίας και της Πολυτεχνικής.

- Advertisement -

Όπως αναδείχθηκε από την συζήτηση, η επικείμενη αναδιάρθρωση στο χώρο της τριτοβάθμιας δημιουργεί φόβους ότι τμήματα του Πανεπιστημίου δεν θα βρίσκονται στο μηχανογραφικό της επερχόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς και για το λόγο αυτό Πανεπιστήμιο και φορείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο Πρύτανης Θ. Θεοδουλίδης, ο οποίος απευθυνόμενος στο σώμα τόνισε ότι «το μείζον δεν βρίσκεται στον ψηφισθέντα νόμο πλέον, αλλά στις αποφάσεις που θα προδιαγράφουν τον αριθμό των εισακτέων στα περιφερειακά τμήματα και την διαμόρφωση της βάσης».

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδουλίδης έχει συζητηθεί και προταθεί στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «ελαστικότητα στις βάσεις, εξορθολογισμός στις μεταγραφές και μείωση των εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια». Ο πρύτανης έδωσε την εικόνα ότι υπάρχει συζήτηση που δέχεται ειδικές διατάξεις για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ενίσχυση τους με μέλη ΔΕΠ και προσωπικό, δημιουργία εστιών και χορήγηση -ίσως- μεγαλύτερου στεγαστικού επιδόματος και αποτροπή δημιουργίας ανταγωνιστικών τμημάτων σε άλλα πανεπιστήμια».

«Παρόλα αυτά υπάρχει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η αναδιάρθρωση είναι προ των πυλών και κάποια τμήματα πολύ πιθανόν να μην περιλαμβάνονται στο φετινό μηχανογραφικό» είπε ο πρύτανης, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει περάσει.

Ο κ. Θεοδουλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην τεράστια υποδομή που έχει «προίκα» σε όλη την Δυτική Μακεδονία το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπως το 60 εκ. κτιριολογικό πρόγραμμα με ενεργειακές αναβαθμίσεις και συντηρήσεις, αλλά και μελλοντικό κτιριολογικό πρόγραμμα, ύψους 100 εκ., που αφορά κυρίως επέκταση των κτιρίων στη ΖΕΠ, τη νέα υποδομή για τη Σχολή Επιστημών Υγείας στην Πτολεμαΐδα, φοιτητικές εστίες, όπως και κτίρια για τα νέα τμήματα Ψυχολογίας στη Φλώρινα και Μαθηματικών στην Καστοριά.

Επισήμανε, επίσης, τη σταθερή παρουσία του Πανεπιστημίου στις χρηματοδοτήσεις, τόσο από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, όσο και από το μεταβατικό πρόγραμμα, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη αναχαίτισης του brain drain και στους βασικούς στόχους που είναι η ψηφιοποίηση, η μετατροπή του Πανεπιστημίου σε «πράσινο» και φιλικό προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδουλίδης ζήτησε να προδιαγραφεί η συμμετοχή του Πανεπιστημίου στο Παρατηρητήριο και στο σύστημα διακυβέρνησης στα εδαφικά σχέδια που αφορούν στη Δίκαιη Μετάβαση.

Στο τέλος του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η μετακόμιση στη ΖΕΠ- Στο τραπέζι η σύνδεση Κοίλων με τη ΖΕΠ

Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινούν οι μετακινήσεις εργαστηρίων και όχι αργότερα από το τέλος του 2021, θα ξεκινήσουν και τα μαθήματα εκεί, ενημέρωσε ο κ. Θεοδουλίδης το περιφερειακό συμβούλιο. Μάλιστα, ο πρύτανης έριξε και την ιδέα μιας χάραξης που θα συνδέει τα Κοίλα με τη ΖΕΠ και θα ενώνει τα δύο μέρη του campus. «Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο που να είναι καθαρό και λειτουργικό και ο γονιός θα χαίρεται να στέλνει το παιδί του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη στήριξη του Πανεπιστημίου ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση

«Από τη σημερινή διαδικασία θα πρέπει να βγούμε με μια στρατηγική κοινή» ανέφερε ο Θ. Καρυπίδης, ενώ η Γ. Ζεμπιλιάδου τόνισε ότι η συρρίκνωση θα είναι το μεγαλύτερο σοκ και ζήτησε να φανεί η ρήτρα της απολιγνιτοποίησης στην πράξη. Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Αντ. Τσάκωνας θεώρησε αδιανόητα τα όσα συμβαίνουν και έκανε λόγο για «ανθρωποφάγο σύστημα που δεν παράγει γνώση».

“Οι πληροφορίες λένε ότι το Πανεπιστήμιο μας θα χτυπηθεί πολύ και θα κλείσουν τμήματα” ανέφερε ο κ. Πράσσος από την ΑΡΣΥ και τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να προσανατολιστεί στη μεγάλη κληρονομιά της βιομηχανίας στην περιοχή.

Του Σωκράτη Μουτίδη

Μοιραστείτε την είδηση