Δεν πίνουν αλλά τρέχουν οι οδηγοί της Κοζάνης – Τι δείχνουν τα δεδομένα της Τροχαίας απο τις καταγεγραμμένες παραβάσεις

2 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη
[email protected]

Σταθερός παραμένει ο αριθμός των παραβάσεων για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος την ώρα που οι έλεγχοι αυξάνονται απο την Τροχαία. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, στην Κοζάνη οι παραβάσεις είναι περίπου 250 σε ετήσια βάση, χωρίς να αυξάνονται όσο αυξάνονται οι έλεγχοι.
«Φανταστείτε τώρα σε μια πόλη όπως η Κοζάνη να βεβαιώνεις 250 παραβάσεις μέθης» λέει ο διοικητής της Τροχαίας Κοζάνης Αστυνόμος Α’ Φίλιππος Ζουρνατζής. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη διακύμανση όσο κι αν αυξάνονται οι έλεγχοι συμπληρώνει και προσθέτει ότι «φαίνεται έτσι ότι οι οδηγοί που καταναλώνουν αλκοόλ αποτελούν μια συγκεκριμένη ομάδα κι αυτό είναι ένα καλό δείγμα».
Ο διοικητής της Τροχαίας Κοζάνης δηλώνει αισιόδοξος απο τα συμπεράσματα που προκύπτουν απο τους ελέγχους. Όπως τονίζει οι νέοι οδηγοί φέρνουν την αλλαγή και όπως φαίνεται απο τον δείκτη ατυχημάτων οι νέοι που εμπλέκονται σε ατυχήματα είναι λιγότεροι σε αντίθεση με τους μεγαλύτερης ηλικίας. «Απο τους νέους οδηγούς περιμέναμε την αλλαγή. Ένας άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι 20 και 30 χρόνια, είναι δύσκολο να αλλάξει αν ο ίδιος δεν έχει κάποια προσωπική εμπειρία» λέει ο κ. Ζουρνατζής.

- Advertisement -


Ο διοικητής της Τροχαίας επισημαίνει ότι έστω και δύσκολα η νοοτροπία αλλάζει και «αναφέρει ότι «αυτό μας δίνει τη χαρά να επεκτείνουμε το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής, να πάμε περισσότερο στα σχολεία».
Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά σε ότι αφορά στις παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε δρόμους με όρια 90 και πάνω η παραβατικότητα μειώνεται. Αντίθετα εντός κατοικημένων περιοχών και με όριο μέχρι 70 αυξάνεται η παραβατικότητα.
«Το να τρέξω μέσα στην πόλη με 10-15 χιλιόμετρα παραπάνω δεν θα μου εξασφαλίσει περισσότερα απο δέκα δευτερόλεπτα» καταλήγει ο κ. Ζουρνατζής και εφιστά την προσοχή όλων των οδηγών στην τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Μοιραστείτε την είδηση