Έξι είναι οι νεκροί στη χώρα μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου από την έναρξη της φετινής περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης μέχρι και τις 14 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Και οι έξι νεκροί είναι άνω των 60 ετών, ενώ 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό έχουν καταγραφεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και φόβου, αφού στη συντριπτική πλειονότητα, ο ασθενής ξεπερνά τον ιό χωρίς να αντιληφθεί καν ότι είναι φορέας.
«Ο πυρετός από τον ιό του δυτικού Νείλου είναι μια παθολογική κατάσταση που στη χώρα μας παρατηρείται εδώ και 10 χρόνια. Κινδυνεύουν άτομα με βεβαρημένο ιστορικό, άνω των 60 με χρόνιες παθήσεις ή αναπνευστικά-καρδιολογικά προβλήματα» τονίζει ο ειδικός παθολόγος-λοιμωξιολόγος Ιορδάνης Ρωμιόπουλος.
Η κατάσταση προκύπτει από τσίμπημα από συγκεκριμένο κουνούπι, το κουνούπι culex, σύμφωνα με τον κ. Ρωμιόπουλο, ενώ τα περισσότερα άτομα που θα τσιμπηθούν δεν θα έχουν συμπτώματα. Μόνο δύο στους δέκα θα έχουν πυρετό και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, αλλά περνούν από μόνα τους.
Ουσιαστικά, κάτω από 1% είναι το ποσοστό αυτών που θα τσιμπηθούν και θα εκδηλώσουν εγκεφαλίτιδα με πολύ υψηλό πυρετό και έκπτωση συνείδησης. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση μόνο όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα κινδυνεύσουν.
«Είναι μια κατάσταση που δεν πρέπει να προκαλεί φόβο» λέει ο κ. Ρωμιόπουλος και συμβουλεύει όσους ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κατά τις βραδινές ώρες που κυκλοφορεί το εν λόγω κουνούπι και σε περίπτωση που η μετακίνηση είναι αναγκαία να παίρνουν μέτρα προστασίας με μακριά ρούχα, αντικουνουπικά σπρέι κλπ.
Με βάση την περιοχή έκθεσης των ασθενών στον ιό εκτιμάται ότι σε 10 περιφερειακές ενότητες της χώρας κυκλοφορούν μολυσμένα κουνούπια, με την Δυτική Μακεδονία να μην συγκαταλέγεται στη λίστα.
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση