Αρνητική γνωμοδότηση του αντιδημάρχου, θετική αυτή της υπηρεσίας
Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου τροποποίηση – Ανανέωση της ΑΕΠΟ λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας, από τον εισηγητή του θέματος και αντιδήμαρχο περιβάλλοντος κ. Γιώργο Ευκολίδη ενώ η γνωμοδότηση της υπηρεσίας ήταν θετική υπό όρους. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΔΕΗ και αφορά τη θέση του λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας, έκτασης σχεδόν 148.000 στρεμμάτων, ενώ το χρονοδιάγραμμα του είναι δέκα χρόνια (2021-2031). Το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης καταψήφισε ομόφωνα τη συγκεκριμένη μελέτη.
Διαφορές των δύο μελετών του 2011 και του 2021
Η μελέτη του 2011 έδειχνε 53.818 στρέμματα δασικές εκτάσεις ενώ αυτή του 2021 προβλέπει 33.000 στρέμματα για ανάπλαση δασικών εκτάσεων, τα 54.711 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων που προβλέπονταν στη μελέτη του 2011 έγιναν 18.000 στρέμματα στη μελέτη του 2021, τα 11.700 στρέμματα για λίμνες έγιναν 18.000 στρέμματα το 2021 και για τους χώρους αναψυχής πλέον προβλέπονται 12.000 στρέμματα ενώ για φωτοβολταϊκούς σταθμούς προβλέπονταν 4.000 στρέμματα και τώρα είναι 30.400 στρέμματα.
Οι επισημάνσεις της υπηρεσίας είναι συγκεκριμένες και λένε ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι γενικές και δεν αναφέρονται αναλυτικά. Αναφέρουν πως το φωτοβολταϊκό πάρκο θα αναβαθμίσει την περιοχή και ο σχολιασμός της υπηρεσίας είναι ταυτόσημος σε σχέση με την ήδη υπάρχουσα κατάσταση του ορυχείου καθώς η κατάσταση του λιγνιτωρυχείου θα είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με αυτά που προτείνονται στη νέα μελέτη και μιλά για δημιουργία πράσινων ζωνών για τον περιορισμό οπτικής όχλησης, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται σε μια αντίστοιχη ζώνη, όπως είναι ο οικισμός της Ακρινής.
Η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν θετική με συγκεκριμένους όρους: ότι στην πρώτη μελέτη δεν περιλαμβάνεται ο κάτω ταμιευτήρας και θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε αυτή τη μελέτη, θα πρέπει να υπάρχουν ζώνες προστασίας για τη στατικότατα των εδαφών, η δημιουργία λιμνών να μη γίνει με ήδη υπάρχοντες υδάτινους πόρους που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις αγροκαλλιέργειες και την κτηνοτροφία και τέλος να καταλήξουν στις δασικές και αγροτικές εκτάσεις της μελέτης του 2011.
Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε αρνητικά, καθώς αν γίνει μια πρόχειρη πρόσθεση των προηγούμενων δασικών και αγροτικών εκτάσεων που ήταν να αποκατασταθούν, φτάνει τα 508.500 στρέμματα και αν προστεθούν τα φωτοβολταϊκά 30.400 στρεμμάτων, υπερβαίνει την έκταση που προβλέπεται στη μελέτη του 2011. «Δεν μπορεί να δεσμευθεί σε καμία περίπτωση η εταιρεία σε σχέση με τις προηγούμενες δασικές και γεωργικές εκτάσεις και ταυτόχρονα να κάνει και τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, πόσο μάλλον να προσθέσουμε και τους χώρους αναψυχής που δεν προβλέπονται στην αρχική μελέτη και ανέρχονται σε 12.000 στρέμματα» τόνισε ο κ. Ευκολίδης.
Τοποθετήσεις
«Το θέμα είναι τεράστιο και δεν αφορά μόνο τα φωτοβολταϊκά. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή έχουμε μια μελέτη που βάζει ταφόπλακα στο μέλλον όλης της περιοχής και θέλει αυτό να θεσμοθετηθεί με τη δική μας σύμφωνη γνώμη. Μας φέρνουν οριστικοποιημένη τη λύση που θέλει να προωθήσει η ΔΕΗ και εμείς εδώ απλά θα γνωμοδοτήσουμε, γνωρίζοντας ότι η γνωμοδότηση μας το πιο πιθανό είναι ότι θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων» τόνισε ο κ. Κουζιάκης και έκανε αναφορά στην τοποθέτηση του ΓΕΩΤΕΕ πάνω στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία έχει δεκαπέντε σημεία διαφωνίας, στις αρνητικές αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας και στην προσφυγή της παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ».
«Με το πρόσχημα της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ένα έργο η ΔΕΗ θέλει ερήμην της τοπικής κοινωνίας να αποκαταστήσει τα εδάφη από τα οποία έχει εξορύξει το λιγνίτη όλα αυτά τα χρόνια και να κάνει ένα σχέδιο για τη επόμενη ημέρα. Αυτό δεν μπορεί να περάσει με το πρόσχημα οποιασδήποτε μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εκτός από τις παρατηρήσεις που κάναμε την προηγούμενη φορά, θα πρέπει να συμπεριληφθεί πως η αποκατάσταση των εδαφών είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί εδώ και χρόνια τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και συζητούσαμε πως πρέπει να γίνει τροποποίηση της απόφασης για τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων καθώς πάντα υπήρχε η δέσμευση πως όταν τελειώσει η εξόρυξη του λιγνίτη, θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες και ερήμην των τοπικών κοινωνιών δεν πρόκειται να γίνει αποκατάσταση» σημείωσε η κα. Κουϊμτζίδου.
Η κα. Κουζιάκη πρόσθεσε ότι όλες οι παρατάξεις ήταν θετικές στις ΑΠΕ και άνοιξαν το δρόμο για να έρθουν στην περιοχή μας οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Όσες διαβεβαιώσεις και να δίνουν για την προστασία του περιβάλλοντος με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ένα είναι βέβαιο και δεν μπορούμε να πέφτουμε από τα σύννεφα, το κυνήγι του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους. Κανείς δεν ήρθε να επενδύσει για την ψυχή της μάνας του, ιδιαίτερα η ΔΕΗ» τόνισε η ίδια.
Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως ο τρόπος που συζητήθηκε το ζήτημα στο συμβούλιο, το υποτιμά και πρόκειται για ένα θεμελιώδες ζήτημα για το μέλλον της περιοχής. «Λίγο ως πολύ το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο ό,τι και αν αποφασίσουμε εμείς σήμερα, προφανώς η μελέτη θα εγκριθεί από το υπουργείο, όμως έχουμε να κάνουμε με ένα κομμάτι ενός πολύ ευρύτερου προβλήματος το οποίο έχει να κάνει με το πως στα πλαίσια της διαδικασίας μετάβασης γίνεται η διαδικασία αξιοποίησης των απαλλοτριωμένων από τη ΔΕΗ εκτάσεων. Δυστυχώς, έχουμε ένα ακόμα επεισόδιο απαξίωσης των δημοτικών φορέων» τόνισε ο ίδιος.
Τέλος, ο δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης ανέφερε πως το δημοτικό συμβούλιο ουσιαστικά υπενθυμίζει πως ομόφωνα είναι απέναντι στην επαναπόδοση των εδαφών, στην ανταποδοτικότητα που δεν υπάρχει στην περιοχή μας, στο χωροταξικό κλπ. και σημείωσε πως υπάρχει η ανάγκη να συζητηθεί το θέμα συνολικά, από όλους του φορείς και τους όμορους δήμους. «Στο τέλος δεν θα έχουμε χώρους να καλλιεργούμε, με τόσα φωτοβολταϊκά εδώ. Δεν είμαστε απέναντι στις ΑΠΕ αλλά είμαστε απέναντι στο πως χτίζονται, απέναντι στην ανταποδοτικότητα και στο ότι δεν αφήνουν χώρους για τον πρωτογενή τομέα» τόνισε ο ίδιος.
Θένια Βασιλειάδου–www.xronos-kozanis.gr