Δεν βρίσκουν χέρια για τον κρόκο – Ξεκινά η συγκομιδή του “χρυσαφιού” της δικής μας γης

1 Min Read

Ξεκινά αυτές τις μέρες και θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα η συλλογή του κρόκου. Ωστόσο, φαίνεται πως δυσκολεύονται οι καλλιεργητές και οι παραγωγοί κρόκου της περιοχής να βρουν εργατικά χέρια για την συγκομιδή του «χρυσαφιού» της δικής μας γης.

Έτσι, με ανακοίνωσή του, ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης αναζητά εργάτες γης για την συγκομιδή του κρόκου για τις επόμενες 20 ημέρες.

Ως γνωστόν, η περίοδος του Οκτωβρίου είναι η εποχή που γίνεται η συγκομιδή του κρόκου στον Κρόκο, αλλά και σε Άνω και Κάτω Κώμη, Καισαριά και Αγία Παρασκευή. Είναι η περίοδος που οι καλλιεργητές εγκαταλείπουν κάθε άλλη δραστηριότητα και αφιερώνονται οικογενειακώς στην συλλογή των λουλουδιών.

Στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργούνται 5.500 στρέμματα και οι κροκοπαραγωγοί κάθε χρονιά όλο και περισσότερο δυσκολεύονται στην ανεύρεση εργατικών χεριών μιας και τα άνθη του φυτού είναι ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες και χρειάζεται η αυθημερόν συγκομιδή τους.

Πρόκειται για μια κοπιώδη εργασία, αλλά και χρονοβόρα διαδικασία, καθώς οι καλλιεργητές ξεκινούν λίγο μετά την ανατολή του ηλίου τη συλλογή λουλουδιών, δουλεύοντας αποκλειστικά με τα χέρια τους.

Όσοι ενδιαφέρονται να μαζέψουν κρόκο, μπορούν να επικοινωνούν με το συνεταιρισμό στο τηλέφωνο 2461063283 από τις 8 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι.

Μοιραστείτε την είδηση