Δεν υπάρχουν στην χώρα μας φαρμακευτικά σκευάσματα ιωδίου που να προστατεύουν από την ραδιενέργεια

3 Min Read

Ξεκάθαρη απάντηση για τα όσα λέγονται τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας για τα σκευάσματα ιωδίου, με αφορμή τους φόβους για πυρηνικό ατύχημα στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, το οποίο έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, δίνει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Να σημειωθεί πως τις τελευταίες μέρες, δεν είναι λίγοι αυτοί που έσπευσαν στα φαρμακεία για να ζητήσουν σκευάσματα ιωδίου για να προστατευτούν από την ραδιενέργεια.
«Με αφορμή τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από την ραδιενέργεια, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σας ενημερώνει πως δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με τέτοια ένδειξη» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η Ελένη Τυφοξύλου, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης αναφέρει πως τα σκευάσματα ιωδίου που υπάρχουν στη χώρα μας, είναι ακατάλληλα για αυτή την χρήση καθώς η περιεκτικότητα τους σε ιώδιο είναι έως και 500 φορές χαμηλότερη από τις δόσεις που αναφέρει ο Π.Ο.Υ. Σύμφωνα με την ίδια η χορήγηση αυτών των σκευασμάτων γίνεται μετά από εντολή γιατρού ή των αρχών σε περίπτωση που χρειαστεί. «Αν και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει κάποια μέριμνα για αυτό, γιατί από αυτά τα οποία είναι στη διάθεση μας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτι» είπε στον «Χ» η κ. Τυφοξυλου.

Να σημειωθεί πως όπως ισχύει σε όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα έτσι και σε αυτή την περίπτωση, οι εθνικές αρχές υγείας καθορίζουν την χορήγηση και την δοσολογία ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει ο κάθε πολίτης και βέβαια την διάρκεια της χρήσης.
Ωστόσο είναι απολύτως ξεκάθαρο πως τα σκευάσματα της χώρας μας δεν μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες από την ραδιενέργεια.

Ο Δημήτρης Φλώρος, Γενικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης τόνισε πως δεν υπάρχουν τέτοια σκευάσματα, δεν κυκλοφόρησαν ποτέ και δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα. «Τα χάπια ιωδίου κυκλοφορούν μόνο σε περιοχές που υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια και δεν διατίθενται προς πώληση από τα φαρμακεία αλλά υπεύθυνος για την διακίνηση τους είναι το κράτος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλώρος.


Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση