Δεν υπάρχουν τέλειες κοινωνίες

1 Min Read

Το θέμα της μετανάστευσης έρχεται και ξανάρχεται στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Για την ακρίβεια δεν φεύγει ποτέ, αφού είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Καμιά χώρα δεν έχει καταφέρει να λύσει το θέμα της ένταξης των μεταναστών με απόλυτη επιτυχία, αφού και σε θεωρητικό επίπεδο υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα, πχ. αυτό της πολυπολιτισμικότητας ή αυτό της ενσωμάτωσης.
Ακόμα, λοιπόν, και στις τέλειες κοινωνίες του σκανδιναβικού Βορρά υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τους μετανάστες. Ας μην βιαστούμε, όμως, να χαρούμε και να συγκρίνουμε εαυτούς με εκείνους. Κι αυτό γιατί εκείνοι έχουν καταβάλει πραγματικά μεγάλες προσπάθειες ως κοινωνίες να συζητήσουν το θέμα και στη συνέχεια να εφαρμόσουν στοχευμένες πολιτικές ένταξης των μεταναστών. Με συγκεκριμένες, μάλιστα, προσπάθειες να εκπαιδεύσουν και να βάλουν στην αγορά εργασίας ανθρώπους απο την υποσαχάρια Αφρική που έφυγαν κακήν-κακώς απο τις χώρες τους, διωγμένοι απο εμφύλιες διαμάχες.
Δεν υπάρχει χώρος για συγκρίσεις και αναλογίες με τη Σουηδία, αν θέλουμε να μιλήσουμε στη βάση του τι έχει γίνει έως τώρα πρακτικά για τους μετανάστες. Προβλήματα πάντα θα δημιουργούνται, εξάλλου, ακόμα και στις πιο άρτια οργανωμένες κοινωνίες. Η διαφορά τους απο τις άλλες φαίνεται απο τον τρόπο που επιλέγουν να τα αντιμετωπίσουν και τελικά να τα αφήσουν πίσω τους.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση