Διαδικτυακή ομιλία με θέμα ¨Έλληνες της Διασποράς στον Τομέα του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της Διπλωματίας¨ σήμερα στις 17:00

3 Min Read

Ξεκινά σήμερα στις 5 το απόγευμα διαδικτυακά, ο πρώτος θεματικός κύκλος ομιλιών που διοργανώνει το Δίκτυο Πανεπιστημιακών Θεσμοθετημένων Εργαστηρίων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΔΙ.ΠΑ.Θ.Ε.Π.Π.) και τον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Ε.Σ.Δ.Ε.Π. Π.Δ.Μ). Πρόκειται για μια διαδικτυακή εκδήλωση, η οποία θα μεταδοθεί μέσω της πλατφόρμας ZOOM στην διεύθυνση http://zoom.us/my/uowm.mph1

 

- Advertisement -

Θέμα της ομιλίας είναι οι «Έλληνες της Διασποράς στον Τομέα του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της Διπλωματίας». Ο εκπρόσωπος του ΔΙ.ΠΑ.Θ.Ε.Π.Π. και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης, μιλώντας για την εκδήλωση και την σημασία της, τόνισε πως «το ΔΙ.ΠΑ.Θ.Ε.Π.Π., το οποίο είναι ένα δίκτυο θεσμοθετημένων εργαστηρίων που κινούνται σε όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδος, έρχονται να δώσουν μια δικιά τους νότα, μια δικιά τους παρουσία στον χώρο της δημιουργίας του Ελληνισμού της διασποράς διαχρονικά σε σχέση με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την επικοινωνία. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της ακαδημαϊκής κοινότητας και έχοντας κατά νου ένα πολύ σημαντικό σημείο της ακαδημαϊκής δραστηριότητας, που είναι η διπλωματία των Πανεπιστημίων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο φορέας έχει αποφασίσει η πρώτη του εκδήλωση να αναφέρεται στον Ελληνισμό της Αιγύπτου με πολλούς και εξαίρετους καλεσμένους, οι οποίοι θα δώσουν την ιστορική πορεία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο. Ο κ. Τσανακτσίδης ανέφερε πως «έχουμε μια πολύ δραστήρια Ελληνική κοινότητα στο Κάϊρο. Θα είναι μια πάρα πολύ συγκινητική και ουσιαστική εκδήλωση και θα είναι η αρχή μιας δραστηριότητας για την ανάδειξη του στόχου της Πανεπιστημιακής Διπλωματίας και ευελπιστούμε να δωθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ουσιαστικής προσέγγισης των ζητημάτων αυτών».

Πρόγραμμα

Την έναρξη της εκδήλωσης θα κάνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης. Θα χαιρετήσουν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης και ο νόμιμος εκπρόσωπος του ΔΙ.ΠΑ.Θ.Ε.Π.Π. και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Σ.Δ.Ε.Π. Π.Δ.Μ και καθηγητής Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης.

Ομιλίες:

  • “Η διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο και Μέση Ανατολή” , Στέφανος Π. Ταμβάκης, Επίτιμος Προέδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, τ. Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ( Σ.Α.Ε.).
  • “Το χθες το σήμερα και το αύριο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού”Χρήστος Καβαλής, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
  • “Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου. Από την αρχειακή εθνογραφία στην Ψηφιακή αφήγηση” , Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Διδάσκων του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Π.Δ.Μ.
  • “Μικρό οδοιπορικό στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη” , Σταύρος Καμαρούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής του Π.Τ.Δ.Ε. της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Π.Δ.Μ.

Ανάγνωση ποιημάτων:

  • “Θερμοπύλες” (1901, 1903)
  • “Η πόλις” (1910) ηχητικό από τους ηθοποιούς Έλλη Λαμπέτη και Δημήτρη Χορν
  • “Η δέησις” (1898)
  • “Στην Εκκλησία” (1892-1912)

 

  • Προβολή του πίνακα «Ικεσία» του Θεόδωρου Ιακώβου Ράλλη
  • Μουσικό Δρώμενο
  • Συζήτηση

 

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση