Διαφορετικές προσεγγίσεις για τα εισοδηματικά κριτήρια στις αντλίες θερμότητας για το Δρέπανο

3 Min Read

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η συζήτηση για τη θέρμανση και τις εναλλακτικές λύσεις

Στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε το ζήτημα της θέρμανσης του Δρεπάνου, με επίκεντρο τη λύση των αντλιών θερμότητας που έχει παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και τα ερωτήματα που προκύπτουν για την εφαρμογή της, τη χρηματοδότηση και τα εισοδηματικά κριτήρια. Κατά τη συζήτηση καταγράφηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι εξετάζεται και εναλλακτικός σχεδιασμός μέσω τηλεθέρμανσης.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κορωνίδης έθεσε το θέμα, αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε προηγηθεί σε επίπεδο Περιφέρειας για τις αντλίες θερμότητας ως λύση για την Κοινότητα Δρεπάνου. Όπως σημείωσε, ακόμη και σε περίπτωση χρηματοδότησης που θα μπορούσε να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ, ο αριθμός των αντλιών που θα αναλογούσε στις κοινότητες του Δήμου Κοζάνης θα ήταν περιορισμένος, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο η συγκεκριμένη λύση μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτης Ματιάκης ανέφερε ότι το ζήτημα του Δρεπάνου απασχολεί τόσο τον Δήμο όσο και την Περιφέρεια και υπογράμμισε ότι πρέπει και θα δοθεί λύση. Όπως είπε, αρχικά είχε τεθεί η άποψη οι αντλίες θερμότητας να εγκατασταθούν οριζόντια και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς πρόκειται για περιοχή που, όπως ανέφερε, δικαιούται ειδική μεταχείριση. Πρόσθεσε ότι το θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων θα τεθεί εκ νέου σε συζήτηση με τον Περιφερειάρχη, ενώ παράλληλα η ΔΕΥΑΚ προχωρά και στο εναλλακτικό σχέδιο, με την εκπόνηση προμελέτης για την τηλεθέρμανση.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης ανέφερε ότι εξετάζεται ταυτόχρονα και δεύτερη λύση, επισημαίνοντας ότι στη γενική συνέλευση είχε ανακοινωθεί πως το πρόγραμμα για τις αντλίες θερμότητας αναμένεται να ανοίξει εντός του Ιανουαρίου. Όπως διευκρίνισε, ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος κυμαίνεται στα 10–12 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 30 εκατ. ευρώ, γεγονός που καθιστά κρίσιμη την απορροφητικότητα και την προετοιμασία των πολιτών. «Αυτό που είπαμε στους δημότες του Δρεπάνου είναι ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να καταθέσουν τους φακέλους τους πλήρεις για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα» τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Κοκκαλιάρης τόνισε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια είναι απαραίτητα και ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια επιδότηση για όλους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο. Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα δεν αποτελεί πρόσκληση του Δήμου, ωστόσο εξετάζεται πρόβλεψη ώστε οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να επιδοτηθούν σε υψηλό ποσοστό, ακόμη και έως 100%, ενώ όσοι διαθέτουν υψηλότερα εισοδήματα θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση. Κλείνοντας, σημείωσε ότι το εναλλακτικό σχέδιο προχωρά και ότι θα υπάρξει ενημέρωση με την εμφάνιση νεότερων εξελίξεων.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση