Διαλυμένη η ΒΙΠΕ Κοζάνης

5 Min Read

Λαμπρή εκδήλωση στις 8 Σεπτέμβρη ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

Δύο υπουργοί και πρωτοκλασάτα στελέχη της Κυβέρνησης θα βρεθούν στην Κοζάνη την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου για την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου (πρώην ΒΙ.ΠΕ) που βρίσκεται μεταξύ Κοζάνης και Μαυροδεντρίου. Πρόκειται για έναν χώρο περίπου 690 στρεμμάτων και στο 75% αυτής προβλέπεται να υπάρξει επιχειρηματική δραστηριότητα.

Διαχειριστής της πρώην δημοτικής έκτασης είναι η «ΕΤΒΑ Επιχειρηματικά & Βιομηχανικά Πάρκα», η οποία μετά και την αδειοδότηση της έκτασης από το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι πλέον έτοιμη να προχωρήσει στην διάθεση – αγορά – ενοικίαση οικοπέδων με τον δήμο Κοζάνης να εισπράττει 15% προμήθεια για κάθε αγοραπωλησία.

Προειδοποιητικές πινακίδες σε διάφορα σημεία της ΒΙΠΕ που προειδοποιούν για τον κίνδυνο ατυχήματος

Διαλυμένη η ΒΙΠΕ Κοζάνης

Ωστόσο η πολύπαθη αυτή έκταση για την οποία δαπανήθηκαν εκατομμύρια δημοσίου χρήματος, είναι σήμερα διαλυμένη, παρατημένη και με έντονα τα σημάδια του περάσματος του χρόνου από πάνω της.

Επισκεφθήκαμε την ΒΙΠΕ Κοζάνης το πρωινό της Τρίτης 30 Αυγούστου και είδαμε την απουσία σχαρών ομβρίων υδάτων και καπακιών υπονόμων, κάθε είδους ηλεκτρολογικός εξοπλισμός έχει αφαιρεθεί και λεηλατηθεί και οι σημάνσεις των υπόγειων δικτύων τηλεπικοινωνιών και υποδομών έχουν ξεφτίσει από την πάροδο του χρόνου.

Η υπόθεση της κλοπής του εξοπλισμού, τόσο του ηλεκτρολογικού όσο και του μεταλλικού, είναι παλιά ιστορία. Οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ και οι τρύπες που άφησαν πίσω τους δεν καλύφθηκαν.  Προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, τοποθετήθηκαν προειδοποιητικές πινακίδες.

Στασιμότητα για χρόνια

Το θέμα της ΒΙΠΕ Κοζάνης ήταν στάσιμο για δεκαετίες. Γραφειοκρατικά και πολιτικά ζητήματα εμπόδιζαν την εξέλιξή του. Από την μια τα γρανάζια του ελληνικού δημοσίου γυρνούσαν πολύ αργά και από την άλλη αντικρουόμενες πολιτικές απόψεις τοπικών αυτοδιοικητικών και πολιτικών προσώπων, δεν διευκόλυναν την εξέλιξη της υπόθεσης. Η μια άποψη, η οποία και κυριάρχησε, ήταν να ετοιμάσει η αυτοδιοίκηση τις υποδομές και να παραχωρήσει στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ την έκταση, με αντιστάθμισμα την προμήθεια – μερίδιο από τις αγοραπωλησίες. Η άλλη πρόταση ήταν να εκμεταλλευτεί εξολοκλήρου την περιοχή ο Δήμος Κοζάνης και να είναι ο κύριος διαχειριστής.

Σχάρες και καπάκια υπονόμων έχουν κλαπεί εδώ και χρόνια από αγνώστους

Η προηγούμενη δημοτική αρχή Ιωαννίδη, ξεμπλόκαρε εντός τριετίας πολλές διαδικασίες και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να ολοκληρωθεί και το πολεοδομικό σχέδιο που τροποποιήθηκε. Στις 11 Μάϊου 2022 το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε την νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πριν λίγες μέρες η ΒΙΠΕ πήρε την αδειοδότηση και είναι έτοιμη να κάνει συμφωνίες με επιχειρηματίες για την εγκατάστασή τους στην περιοχή.

Ωστόσο θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος εργασιών, κόστους περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, για να επισκευαστούν οι ζημιές που έχουν γίνει είτε λόγω ανθρώπινου παράγοντα είτε λόγω του χρόνου. Το κόστος της αποκατάστασης θα το επιβαρυνθεί η ΒΙΠΕ μέσω εθνικής ή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Το νέο Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Β που ενεργοποιείται στην Κοζάνη, αναμένεται να αποτελέσει, λόγω της απολιγνιτοποίησης, πόλο έλξης για τις επιχειρήσεις που εξαγγέλλεται ότι θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

 

Η εκδήλωση στις 8 Σεπτεμβρίου

Το μόνο στοιχείο που δείχνει «ζωντάνια» την γύρω περιοχή, είναι η διαμόρφωση του χώρου που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την έγκριση ανάπτυξης της ΒΙΠΕ την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την είσοδο στον χώρο, στην περιοχή του κόμβου των Κοίλων όπου το πρωί της Τρίτης υπήρχε έντονη δραστηριότητα με μηχανήματα να πραγματοποιούν εργασίες.

Η μοναδική ένδειξη “ζωντάνιας” στην ΒΙΠΕ είναι η διαμόρφωση του χώρου που θα γίνει η εκδήλωση. Ο χώρος αυτός βρίσκεται στην είσοδο της ΒΙΠΕ στον κόμβο Κοίλων

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου θα βρίσκονται την ημέρα εκείνη στην Κοζάνη για την  έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου  . Πρόκειται ουσιαστικά για την ανακοίνωση της αδειοδότησης του χώρου και όχι για την εγκαινίασή του, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση