Διαμαρτυρία κατοίκων του Λεχόβου κατά της κατασκευής αιολικού πάρκου

2 Min Read

Την Κυριακή 24 Μαρτίου το «ραντεβού» των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων

Άλλη μια εγκατάσταση αιολικού πάρκου είναι σε εξέλιξη στην τοποθεσία «Δούκας» του ορεινού όγκου Βέρνου-Βιτσίου, εντός των ορίων της Δημοτικής Κοινότητας Λεχόβου Δήμου Αμυνταίου στη Φλώρινα αλλά και του Δήμου Καστοριάς, προκαλεί αντιδράσεις και έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, συλλογικοτήτων αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Στο πλαίσιο της από κοινού διεκδίκησης για την οριστική ακύρωση της εγκατάστασης  του αιολικού πάρκου (ήδη εκκρεμούν 2 σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ), φορείς της τοπικής κοινωνίας και περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην τοποθεσία «Δούκας», την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 στις 11:00 το πρωί με σημείο συνάντηση στις 10:30 στην αλάνα του ΟΤΕ στο Λέχοβο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», ο ορεινός όγκος Βέρνου-Βιτσίου είναι ήδη επιβαρυμένος από σχεδιαζόμενους και εν λειτουργία αιολικούς σταθμούς, ενώ οι οικολογικές επιπτώσεις είναι ήδη ορατές με καταστροφή δασικών βιοτόπων προστατευόμενων ειδών και υπογείων υδάτων που υδρεύουν οικισμούς. 

«Το Βίτσι αποτελεί σημαντικό πεδίο πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών με σηματοδοτημένα μονοπάτια φυσιολατρικής αλλά και ιστορικής σημασίας και αξίας. Η περιοχή εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ αποτελεί μέρος της ζώνης μόνιμης παρουσίας και ενδιαίτησης, κατανομής και εύρους εξάπλωσης της καφέ αρκούδας που αποτελεί είδος προτεραιότητας. Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή ενός πολύτιμου οικοσυστήματος. Διεκδικούμε την ακύρωση του έργου στην τοποθεσία «Δούκας» του ορεινού όγκου Βέρνου-Βιτσίου και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει ήδη συντελεστεί» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Οι οργανώσεις και η τοπική κοινωνία ζητούν να υπαχθεί ο ορεινός όγκος Βέρνου-Βιτσίου στον θεσμό «Απάτητα Βουνά» καθώς και να πάψουν όλες οι εργασίες μέχρι την έκδοση των δύο αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγές της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και κατοίκων.

Μοιραστείτε την είδηση