Διαμαρτύρονται οι οδοντίατροι για τον αποκλεισμό τους από την υλοποίηση του εμβολιασμού

3 Min Read

Τι λέει η Σοφία Τζήκα, εκπρόσωπος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους έναντι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) είναι οι οδοντίατροι, με αφορμή «προσβλητικό και υποτιμητικό έγγραφο».

- Advertisement -

Το επίμαχο έγγραφο του ΙΣΑ εστάλη στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (ΥΠΕ) και αναφέρει ότι οι οδοντίατροι δεν είναι εξοικειωμένοι με το επείγον, τη λήψη του ιστορικού και τη διενέργεια εμβολίων και γι’ αυτό δεν πρέπει να συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.

Τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) έστειλαν σχετική επιστολή στην ΥΠΕ, ζητώντας την άμεση ανάκληση του εν λόγω εγγράφου και ενσωμάτωση των οδοντιάτρων στο πρόγραμμα ισότιμα με το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό. Επίσης, έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας και στον ΙΣΑ εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τους προσβλητικούς και υποτιμητικούς ισχυρισμούς για τον οδοντιατρικό κλάδο. «Οι ισχυρισμοί του ΙΣΑ παραπέμπουν σε πρωτόγνωρες και ανεπίτρεπτες νοσηρές αντιλήψεις, τις οποίες ουδείς ιατρικός Σύλλογος μέχρι σήμερα διανοήθηκε να διατυπώσει, σεβόμενος την ισχύουσα νομοθεσία, δεοντολογία, επιστημονική πραγματικότητα και την ταυτότητα του λειτουργήματος» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Οι οδοντίατροι στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι διενεργούν καθημερινά ενδοστοματικές ενέσεις, πολλαπλάσιου βαθμού δυσκολίας σε σχέση με τις ενδομυϊκές ή τις ενδοφλέβιες ενέσεις, ενώ κατέχουν την κατάλληλη επιστημονική και κλινική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, όπως αλλεργικών αντιδράσεων.

«Σε περίπτωση που ο ΙΣΑ δεν ανακαλέσει τα υποτιμητικά σχόλια για τους οδοντιάτρους, η ΕΟΟ θα προχωρήσει στην άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων προστασίας, λόγω παράνομης προσβολής και πρωτοφανούς δυσφήμισης της επιστημονικής ικανότητας του οδοντιατρικού κόσμου» τονίζει η Ομοσπονδία των οδοντιάτρων.

Τι λέει η εκπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σοφία Τζήκα

«Οι οδοντίατροι ως γιατροί του στόματος, ως γνώστες της παθολογίας του στόματος, συμβάλλουμε στην προάσπιση της δημόσιας υγείας. Συνδράμουμε στην διάγνωση πολλών συστηματικών νοσημάτων εγκαίρως που εμφανίζονται στην στοματική κοιλότητα, όπως το AIDS, κακοήθων, καλοήθων νεοπλασιών-καρκίνων (λευχαιμίας), νοσήματα του λεμφικού συστήματος, του μεταβολισμού, αυτοάνοσων, διαβήτη κ.α.» λέει η κ. Τζήκα.

Όπως τονίζει η κ. Τζήκα «οι ενδοστοματικές ενέσεις, ειδικά οι στελεχιαίες (εκτελούνται σε στέλεχος νεύρου) είναι δυσκολότερες από αυτές στο μπράτσο, μιας και απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις ανατομίας μυϊκού, νευρικού συστήματος».

«Ο οδοντιατρικός κλάδος των 13.500 χιλιάδων επιστημόνων πανελλαδικά ζητάμε να αποκατασταθεί το κύρος μας, δίνουμε τον αγώνα μας καθημερινά για την θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, αλλιώς ο κλάδος μας θα αντιδράσει συνδικαλιστικά, διοικητικά και νομικά. Μπορούμε και θέλουμε την ενσωμάτωση μας ισότιμα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα» καταλήγει η κ. Τζήκα.

Μοιραστείτε την είδηση