Διαπλοκή επιστήμης και χορηγών… Γράφει ο Αναστάσιος Γ. Καραλίγκας *

4 Min Read

Η είδηση είναι πολύ συγκλονιστική, για να την αφήσεις να περάσει ασχολίαστη. Ανατριχιαστική, θα έλεγα. Μετά από την πρώτη ανάγνωση, αισθάνεσαι ένα τσίμπημα, σκέφτεσαι: «λες να είναι αλήθεια ;». «Μπα», απαντάς στον εαυτό σου, «δε γίνονται τέτοια πράγματα…». 

Ώσπου ξαναδιαβάζεις το δημοσίευμα και δεύτερη φορά και τρίτη. Την ψάχνεις ξανά στο διαδίκτυο για να επιβεβαιωθείς, και σταυροκοπιέσαι: δυστυχώς είναι αλήθεια. . . 

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016         δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Επιθεώρηση» της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης (JAMA) μια τρομερή αποκάλυψη: κατά τη δεκαετία του 1960 οι βιομηχανίες της ζάχαρης πλήρωναν τους «έγκυρους» (τα εισαγωγικά είναι απαραίτητα, πιστεύω) επιστήμονες από τον χώρο της υγείας, ώστε να κάνουν ψεύτικες έρευνες, για να αθωώνουν τη ζάχαρη και τα προιόντα της !

Τα έγγραφα που επικαλείται η Επιθεώρηση δείχνουν ότι το τότε Ιδρυμα Ερευνών Ζάχαρης – η Αμερικανική Ενωση Ζάχαρης (SRF) σήμερα – πλήρωσε το 1967 τρεις επιστήμονες του Χάρβαρντ για να καλύψουν τα πραγματικά ευρήματα της έρευνάς τους.

Οι 3 ερευνητές, όλοι τους έχουν πεθάνει πλέον (ίσως κι αυτός είναι ό λόγος που γίνεται η αποκάλυψη τόσον καιρό μετά τις ψεύτικες έρευνές τους) είχαν λάβει 50 χιλιάδες δολάρια (διαστημικό ποσό για την εποχή), για να συνδέσουν την καρδιοπάθεια με τα λιπαρά της καθημερινής μας διατροφής, με έμφαση στα γαλακτοκομικά, αλλά όχι ευθέως με τη ζάχαρη.

Η βιομηχανία της ζάχαρης, δηλαδή,  πλήρωσε την δεκαετία του 1960 τρεις επιφανείς επιστήμονες της εποχής, για να υποβαθμίσουν τη σχέση ζάχαρης και καρδιαγγειακών νοσημάτων και να ρίξουν την ευθύνη στα κορεσμένα λιπαρά.

Αξίζει να σημειώσει κανείς, ότι ο ένας από τους τρεις ήταν ο Μαρκ Χέγκστεντ, μετέπειτα επικεφαλής του τμήματος διατροφής στο υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Ένας απατεώνας, ο οποίος έπαιρνε αστρονομική μίζα για να δημιουργεί ψεύτικες επιστημονικές έρευνες κατ` εντολή των χορηγών του και να εξαπατά τους καταναλωτές, μετέπειτα απέκτησε σημαντική κυβερνητική θέση απέναντι στους εξαπατηθέντες πολίτες

Με 50.000 δολάρια, δηλαδή, οι 3 επιστήμονες αθώωναν την ζάχαρη και τα σχετικά προιόντα. Φανταστείτε τι πόρισμα θα μπορούσαν να βγάλουν, αν η μίζα τους ήταν πολλαπλάσια ! Μέχρι και ότι η ζάχαρη είναι άκρως υγιεινή κι ωφέλιμη…

Πρακτικά, η αποκάλυψη αυτή σημαίνει, ότι οι έρευνες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες πάνω στη σχέση ζάχαρης και καρδιαγγειακών συμπεριλαμβανομένων και των σημερινών διατροφικών οδηγιών, έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την βιομηχανία ζάχαρης.

Με άλλα λόγια, πέντε δεκαετίες ερευνών για το ρόλο της διατροφής στις καρδιολογικές παθήσεις ενδέχεται να ήταν πληρωμένες και καθοδηγούμενες από τη βιομηχανία της ζάχαρης, προκειμένου να εξαπατήσουν εμάς τους καταναλωτές και να θέσουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Και δυστυχώς οι ζαχαρο-βιομήχανοι δεν είναι οι μόνοι εγκληματίες αυτού του είδους. Παρόμοια πρακτική ακολουθούν οι εταιριών τροφίμων: από τους κατασκευαστές επεξεργασμένων τροφίμων, ποτών και συμπληρωμάτων διατροφής μέχρι τους παραγωγούς γαλακτοκομικών, αλλαντικών, φρούτων και ξηρών καρπών, χρηματοδοτώντας έρευνες, οι οποίες πάντα παράγουν αποτελέσματα ευνοϊκά για τα συμφέροντα του χορηγού !

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το «Associated Press» αποκάλυψε τον περασμένο Ιούνιο ότι εταιρίες εμπορίας ζαχαρωτών πλήρωναν έρευνες που «αθώωναν» τα γλυκά, ενώ οι «New York Times» αποκάλυψαν το 2015 ότι η Coca Cola είχε ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια σε έρευνες που υποβάθμιζαν τη σχέση ανάμεσα στα ζαχαρούχα αναψυκτικά και την παχυσαρκία.

Ως τώρα γνωρίζαμε πολύ καλά για την διαπλοκή ανάμεσα σε εργολάβους, πολιτικούς και ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης. Σιγά σιγά ξετυλίγεται και το κουβάρι της σκοτεινής διαπλοκής ανάμεσα στους πανίσχυρους κολοσσούς τροφίμων και τους επιστήμονες.

Μια διαπλοκή, πολύ επικίνδυνη για όλους μας. Άντε τώρα να πιστέψεις επιστημονικές έρευνες . . .

* Ο κ. Καραλίγκας είναι Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω. Κατάγεται από την Κοζάνη, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη

Μοιραστείτε την είδηση