Διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ-ΔΕΗ για τις εκτάσεις πρώην λιγνιτωρυχείων που θα διατηρήσει η εταιρεία

3 Min Read
Εκτός από τις εκτάσεις που θα αξιοποιήσει η ΔΕΗ για τα επενδυτικά της σχέδια, οι υπόλοιπες θα μεταφερθούν σε όχημα ειδικού σκοπού του Δημοσίου για αποκατάσταση
Την «αγορά» της αποκατάστασης των εκτάσεων των λιγνιτωρυχείων στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολη, που απευθύνεται κατά βάση σε 1460 εργολαβικούς εργαζόμενους της ΔΕΗ που πλήττονται άμεσα από την απολιγνιτοποίηση, άνοιξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εγκρίνοντας χθες την μελέτη αποκατάστασης του παροπλισμένου σταθμού ΛΙΠΤΟΛ.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση, που ανοίγει το δρόμο για το μεγάλο εγχείρημα της αποκατάστασης εδαφών στις δύο λιγνιτικές περιοχές για το οποίο το υπουργείο έχει διασφαλίσει πόρους 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το συνολικό κόστος αποκατάστασης εδαφών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αποτυπώνονται στα master plan για την Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικων περιοχών ανέρχεται σε 290 ευρώ το μέτρο για την Δυτική Μακεδονία και σε 65 ευρώ το μέτρο για την Μεγαλόπολη.

Έως 1.400 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας

Το έργο της αποκατάστασης, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θα δημιουργήσει έως 500 άμεσες και 500 έμμεσες θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία και έως 200 άμεσες και 200 έμμεσες στη Μεγαλόπολη.

Το κόστος της αποκατάστασης αν και βάσει της ευρωπαϊκής αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» αναλογεί στη ΔΕΗ θα το αναλάβει το δημόσιο.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει την μεταφορά εκτάσεων των ορυχείων της ΔΕΗ σε όχημα ειδικού σκοπού που θα συστήσει το Δημόσιο για να αναλάβει τη χρηματοδότηση της αποκατάστασής τους και την αξιοποίησή τους στη συνέχεια στη βάση νέων χρήσεων γης και στο πλαίσιο ειδικών πολεοδομικών πάρκων που θα δημιουργηθούν για τον σκοπό αυτό.

Χωροθέτηση των εδαφικών σχεδίων

Το υπουργείο είναι σε διαπραγματεύσεις αυτό το διάστημα με τη ΔΕΗ για το ποιες εκτάσεις από τα ορυχεία θα κρατήσει για να φιλοξενήσουν τα νέα επενδυτικά σχέδιά της. Η πρόταση του υπουργείο για τη μεταβίβαση των εκτάσεων θα υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν για να εξαιρεθεί από το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων.

Η χωροθέτηση των εδαφικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης έχει τεθεί από την Κομισιόν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση των σχεδίων δίκαιης μετάβασης και θα πρέπει να περιλαμβάνει περιγραφή της διαδικασίας μετάβασης έως το 2030 σύμφωνα με τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα και τον στόχο της Ε.Ε. για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Η χωροθέτηση των εδαφικών σχεδίων αξιολογείται από το αρμόδιο επιτελείο για την απολιγνιτοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως ένα από τα «αγκάθια» του όλου εγχειρήματος.

www.worldenergynews.gr

Μοιραστείτε την είδηση