Διατροφή και ασφάλεια τροφίμων στο σχολείο. Της Βούλας Αγραφιώτη

4 Min Read

Η διατροφή των παιδιών στο σχολείο, απασχολεί καθημερινά τους γονείς, οι οποίοι προβληματίζονται όχι μόνο για την ποιότητα αλλά και την ασφάλεια των τροφίμων που διατίθενται στα σχολικά κυλικεία.

Ποια είναι όμως τελικά τα τρόφιμα που επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία; Σύμφωνα με τη νομοθεσία, (ΦΕΚ 2135/29.08.2013), στα κυλικεία μπορούν να πωλούνται: φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φυσικοί χυμοί χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών, γάλα παστεριωμένο, σοκολατούχο γάλα χαμηλών λιπαρών, γιαούρτι (όχι «επιδόρπιο») και τυριά. Από αρτοσκευάσματα επιτρέπονται κουλούρι, κριτσίνια, φρυγανιές, μπάρα δημητριακών (όλα ολικής άλεσης), μπισκότα χωρίς γέμιση, σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, τυρόπιτα και πίτσα με συγκεκριμένες προδιαγραφές συστατικών. Σε ό,τι αφορά τα σάντουιτς, μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στον χώρο του κυλικείου αυθημερόν, από όλα τα είδη ψωμιού εκτός από μπριός, κρουασάν και πιροσκί. Επίσης, από αλλαντικά επιτρέπεται μόνο η βραστή γαλοπούλα και από λιπαρές ύλες, μόνο το ελαιόλαδο. Από γλυκίσματα επιτρέπονται σοκολάτα υγείας και γάλακτος (έως 30 γρ.), κρέμα, ρυζόγαλο, παστέλι, χαλβάς, μέλι, ενώ δεν επιτρέπονται οι τσίχλες και οι καραμέλες. Από υγρά τρόφιμα επιτρέπεται το εμφιαλωμένο νερό, ενώ στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται και ορισμένα αφεψήματα (π.χ. χαμομήλι) χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών. Δεν επιτρέπονται τα αναψυκτικά, ενώ ο καφές επιτρέπεται αποκλειστικά για το προσωπικό των σχολικών μονάδων.

- Advertisement -

Εδώ να σημειώσουμε ότι ενδεικτικά προαναφέρθηκαν τα βασικότερα είδη τροφίμων, καθώς η λίστα των επιτρεπόμενων ειδών περιλαμβάνει και συνδυασμούς των παραπάνω τροφίμων, αλλά και πολλούς περιορισμούς που αφορούν στα συστατικά τους και τις ποσότητες που μπορούν να διατεθούν στα κυλικεία. Επιπλέον, η νομοθεσία αναφέρει ρητά πως δεν επιτρέπεται η διάθεση άλλων προϊόντων (π.χ. πατατάκια, κρουασάν, λουκάνικα κτλ.), που δεν περιλαμβάνονται στη σχετική υγειονομική διάταξη.

Πώς όμως μπορεί κανείς, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μαθητής, να καταλάβει ότι ένα τρόφιμο από το κυλικείο είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση; Αρχικά, προσέχει να μην έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξεως. Επίσης, δε θα πρέπει η συσκευασία να είναι ανοιγμένη ή σκισμένη, και δεν πρέπει το χρώμα, η μυρωδιά ή η γεύση του προϊόντος να είναι διαφορετική απ’ότι συνήθως. Φυσικά, αν βρεθεί ξένο σώμα μέσα στο τρόφιμο ή το τρόφιμο είναι εμφανώς αλλοιωμένο δεν πρέπει να το καταναλώσει.

Πολλά από τα τρόφιμα που διατίθενται στα κυλικεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και αλλοιώνονται γρήγορα όταν δεν συντηρούνται με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Τα τρόφιμα αυτά, πρέπει να συντηρούνται είτε σε συνθήκες ψυγείου (γαλακτοκομικά, αλλαντικά, φυσικοί χυμοί και φρουτοσαλάτες, τοστ και σάντουιτς πριν ψηθούν αλλά και η σοκολάτα τους καλοκαιρινούς μήνες) είτε σε ειδικούς θερμοθαλάμους (τυρόπιτες, πίτσα). Τα τρόφιμα που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, πρέπει να συντηρούνται σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 25οC και φυσικά να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

Οι χώροι του κυλικείου πρέπει να καθαρίζονται τακτικά ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα δεν θα επιμολυνθούν από τον χώρο. Επίσης, είναι βασική προϋπόθεση να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας, ώστε να αποφεύγονται οι «διασταυρούμενες» επιμολύνσεις, αυτές δηλαδή που μπορεί να συμβούν όταν ένα ακατάλληλο τρόφιμο μπορεί να επιμολύνει ένα άλλο ή άλλα τρόφιμα.

  • Η Βούλα Ααγραφιώτη είναι M.Sc. Γεωπόνος Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων Α.Π.Θ., Πιστοποιημένη Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ
Μοιραστείτε την είδηση