Διαβούλευση.. μέχρι τελικής πτώσεως για το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο

14 Min Read

Ακύρωση του ΦΕΚ ζήτησε η αντιπολίτευση

Την εξάντληση κάθε δυνατότητας για οποιαδήποτε πιθανότητα διαβούλευσης και εφόσον κάτι τέτοιο δεν γίνει να επανέλθουν με εισήγηση για τις επόμενες ενέργειες τους, ανάμεσα σε αυτές και η προσφυγή στο ΣτΕ, μετά από τη σχετική εισήγηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε να ακυρωθεί το ΦΕΚ για το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω αποκλεισμού του περιφερειακού συμβουλίου από τη διαβούλευση για την κατάρτιση του.

Όπως ανέφερε η εισηγήτρια του θέματος Γεωργία Ζεμπιλιάδου στο δύσκολο, πολύωρο και γεμάτο εντάσεις περιφερειακό συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας, το συγκεκριμένο χωροταξικό έχει ως απώτερο στόχο την «εκ των υστέρων νομιμοποίηση των ΑΠΕ στα Ορυχεία και τη Δυτική Μακεδονία».

Το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Δυτική Μακεδονία βάζει τις βάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και βασικός του στόχος είναι η αναδιάρθρωση της παραγωγικής ενεργειακής δραστηριότητας, με την προώθηση της παραγωγής και έρευνας καθαρής ενέργειας, αλλά και την στροφή της Περιφέρειας στην έρευνα και την καινοτομία. Ο χωροταξικός σχεδιασμός έχει ως δεδομένο την ανάγκη για  διασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας της Περιφέρειας και της χώρας ευρύτερα, παράλληλα με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Όπως αναφέρεται, η μετάβαση της περιφερειακής οικονομίας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050 πρέπει να έχει ως βασικό ζητούμενο τη διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής ως ενεργειακού κέντρου της χώρας και την ανάδειξη της σε εναλλακτικό ενεργειακό κόμβο.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γεωργία Ζεμπιλιάδου, στις 19 Ιουνίου εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό της Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς την απαραίτητη διαδικασία της διαβούλευσης, όπως ορίζει ο νόμος. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο δεσμεύει την Περιφέρεια και προδιαγράφει την ανάπτυξη της για τα επόμενα 20 χρόνια. «Θα πάρει τη θέση του χωροταξικού του 2003, άρα η δική μας σημερινή παρουσία και η θέση που θα πάρουμε για αυτό το χωροταξικό, θα δεσμεύσει τις επόμενες γενιές για τα επόμενα 20 χρόνια. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, η οποία διασφαλίζεται με τη διαβούλευση που προβλέπει ο νόμος. Αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα δεν το είχαμε εμείς» τόνισε η κ. Ζεμπιλιάδου.

Συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για ένα χωροταξικό το οποίο φέρνει τεράστιες αλλαγές στο μοντέλο ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιοχή. Η κ. Ζεμπιλιάδου στάθηκε επίσης στην υποβάθμιση των αστικών κέντρων της περιφέρειας και στον ορισμό της περιφέρειας ως χώρο καύσης απορριμμάτων σε επίπεδο χώρας. «Στο χωροταξικό αυτό προβλέπεται η ενέργεια από απορρίμματα η οποία θα δοθεί και για τις τηλεθερμάνσεις. Αντί να μας δώσουν ενεργειακό χώρο για να είναι ζωντανές οι τηλεθερμάνσεις και να έχει ένα όφελος όλη η περιφέρεια, μας φέρνουν τα σκουπίδια όλης της χώρας».

Η κ. Ζεμπιλιάδου έκανε λόγο για «μεθόδευση» εκ μέρους της Κυβέρνησης και για «αποσιώπηση» του ευρωπαϊκού χαρακτήρα της περιοχής γιατί όπως τόνισε «θέλουν τη Δυτική Μακεδονία ως μια περιφέρεια από την οποία θα πάρουν μόνο ενέργεια».  

Σχετικά με τις ΑΠΕ στο νέο χωροταξικό δίνονται κατευθύνσεις, όπου αναφέρεται πως η δημιουργία νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά προτεραιότητα στους πυρήνες των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης και να αξιοποιεί περιοχές με ευχέρεια διασύνδεσης με το δίκτυο, καθώς και περιοχές άγονες ή μη αρδευόμενες και περιοχές που δεν  προορίζονται για βόσκηση, κατά προτίμηση αθέατες από κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλα μνημεία μείζονος σημασίας, και από περιοχές με υψηλό δείκτη τουριστικής ανάπτυξης. Για την ανάπτυξη αιολικών συστημάτων (μεμονωμένων ή σε συστοιχίες) προς παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την αξιολόγηση των επιπτώσεών τους στο τοπίο.

«Θεωρούμε πως αυτό το χωροταξικό εφόσον δεν προβληθεί θα νομιμοποιήσει, ήδη τετελεσμένες και αυτές που πρόκειται να γίνουν, βλαπτικές αλλαγές για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Η Δυτική Μακεδονία μετά το 2019 βιώνει την κατάλυση του Κράτους Δικαίου. Χωρίς διαβούλευση χωροταξικό δεν έχει γίνει σε καμία άλλη περιφέρεια της Ευρώπης εκτός από τη δική μας και της Πελοποννήσου» τόνισε η κ. Ζεμπιλιάδου υπογραμμίζοντας πως πρέπει να ακυρωθεί το ΦΕΚ και να πάει προς συζήτηση ένα καινούριο που θα προβλέπει την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας.  

Το λόγο πήρε η μελετήτρια του χωροταξικού κ. Αθηνά Γιαννακού η οποία στάθηκε, εν μέσω άλλων, στην αναθεώρηση του προηγούμενου χωροταξικού πλαισίου που έλεγε πως ό,τι αποσύρεται από τα λιγνιτικά πεδία κατά πρώτη προτεραιότητα πρέπει να πηγαίνει και πάλι στο χώρο της ενέργειας. «Επιθυμούμε να παραμείνει ενεργειακό κέντρο της χώρας αυτή η περιφέρεια και μάλιστα, θα έλεγα πως μπορεί να ήταν και εις βάρος των υπόλοιπων κομματιών. Ήταν τέτοια η έμφαση πάνω στο θέμα της ενέργειας και της μελέτης αναθεώρησης του χωροταξικού πλαισίου και είχαν αναφερθεί τα πάντα για τον ενεργειακό ρόλο της περιοχής» τόνισε η κ. Γιαννακού.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Κασαπίδης σημείωσε πως το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά το παρόν και το μέλλον της περιοχής και πως οι συνθήκες που ίσχυαν το 2015 είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που έχουν διαμορφωθεί μετά από το 2019 και κάλεσε τον Περιφερειάρχη να απαντήσει στο γιατί δεν έφερε το Π.Χ.Π. προς διαβούλευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πριν την έγκριση του από το υπουργείο Ενέργειας.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νόντας Στολτίδης, έκανε λόγο για ένα «αντιλαϊκό» περιφερειακό χωροταξικό και τόνισε πως οι αλλαγές που προωθούνται προς τη χωρική πολιτική στοχεύουν στην ενίσχυση της κερδοφορίας για τους ομίλους μέσα από τη διασφάλιση νέων επενδυτικών πεδίων, την άρση των περιορισμών προς τη χρήση γης, την επιτάχυνση στη συγκέντρωση γης και τεχνικών έργων, την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και του γενικότερου αστικού σχεδίου.

Στο χώρο του περιφερειακού συμβούλιου βρέθηκαν πολλοί πολίτες, εκπρόσωποι φορέων αλλά και αυτοδιοικητικοί, ανάμεσα τους βουλευτές, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Η Βουλεύτρια Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Καλλιόπη Βέττα τόνισε πως είναι υψίστης σημασία να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, συμμετοχή, συναντίληψη και νομιμότητα στην έκδοση του χωροταξικού που είναι ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά και καμία αμφιβολία, ιδιαίτερα σε μια περιοχή που υφίσταται τις πολύπλευρες συνέπειες της απολιγνιτοποίησης» σημείωσε, εν μέσω άλλων, η ίδια.

Για μια «ιστορική» συνεδρίαση που θα μνημονεύεται τα επόμενα χρόνια, έκανε λόγο ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος. Όπως σημείωσε ο κ. Κουκουλόπουλος το προηγούμενο χωροταξικό αναθεωρήθηκε μετά από 21 χρόνια και επηρεάζει πολύ τις δυνατότητες και τη χρηματοδότηση υποδομών και προτεραιοτήτων που μπορούν να τεθούν. «Για το συγκεκριμένο χωροταξικό, αν ήθελα να δώσω έναν τίτλο θα ήταν ότι η υποβάθμιση της περιοχής πήρε ΦΕΚ. Η υποβάθμιση είναι δεδομένη και τα προβλήματα θα είναι τεράστια» τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος.

«Ας αναλογιστούμε όλοι μακριά από παρατάξεις και τοποθετήσεις, το να είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση όλων αυτών, σκεπτόμενοι το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας. Γιατί αν υλοποιηθούν όλα αυτά, μάλλον δεν θα έχουμε κανέναν άλλο λόγο ύπαρξης και καμία άλλη δραστηριότητα» τόνισε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου μιλώντας για τα σχέδια που υπάρχουν στο χωροταξικό για την εγκατάσταση των ΑΠΕ στην περιοχή. Στο ίδιο κλίμα και ο Δήμαρχος Γρεβενών Κυριάκος Ταταρίδης ο οποίος στάθηκε στις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από τις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ σε γόνιμες περιοχές, παραγωγικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές. Ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου υπογράμμισε πως το νέο χωροταξικό τους υποβαθμίζει και τους γυρίζει πίσω στις υποανάπτυκτες περιοχές. «Η λίμνη Πολυφύτου και τα Πιέρια Όρη είναι προτεινόμενα μέρη για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες ενώ έχουν κατατεθεί ενστάσεις για διάφορες επενδύσεις. Δώσαμε μάχες για να μη βάλουν ΑΠΕ σε αυτές τις περιοχές» ανέφερε, εν μέσω άλλων, ο κ. Στεργίου. Ο Δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς συμφώνησε με την εισήγηση της κ. Ζεμπιλιάδου και τόνισε πως αν το ΦΕΚ ισχύσει θα νομιμοποιήσει ότι έχει γίνει έως σήμερα και έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά είτε ως περιφερειακά ή δημοτικά συμβούλια, είτε ως επιτροπές περιβάλλοντος. «Ουσιαστικά το παράτυπο θα γίνει νόμιμο και κανένας δεν θα μπορεί να το αμφισβητήσει» τόνισε ο ίδιος.

«Δεν έχει πολύ χρόνο ο τόπος μας σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να γίνει μια πολύ καλύτερη δουλειά για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας» τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης. Για το «θέμα της εικοσαετίας» έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Ιωάννης Λιάσης ο οποίος σημείωσε πως δεν επιθυμούν την επέκταση των ΑΠΕ χωρίς τουλάχιστον τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Έχουμε γίνει μικρά χωριά, αυτή είναι εικόνα και μπορεί να ανατραπεί μόνο με σοβαρές επενδύσεις, με μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και όχι με τεράστια φωτοβολταϊκά και αιολικά» υπογράμμισε ο ίδιος.

Την αγωνία και τους φόβους της για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας εξέφρασε η Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμιάς κ. Αντωνία Κυρατσού, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν ξέρει αν η περιοχή θα «πάει μπροστά» ή θα ερημοποιηθεί. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι σήμερα μιλάμε για την ιστορία. Η αίθουσα είναι κατάμεστη αλλά οι περισσότεροι πολίτες έξω είναι ανυποψίαστοι. Απόψε είμαστε όλοι Δυτικομακεδόνες, μακριά από κομματικές ταμπέλες που πονάμε τον τόπο μας και πρέπει να πάρουμε το μέλλον του στα χέρια μας» τόνισε η ίδια.

Την αντίθεση και τον προβληματισμό τους για το χωροταξικό εξέφρασαν και οι υπόλοιποι ομιλητές όπως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος της Ακρινής, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ο Δήμαρχος Νεστορίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης παίρνοντας το λόγο υπογράμμισε πως το Π.Χ.Π. το συντάσσει το υπουργείο το οποίο έχει την απόλυτη ευθύνη για την τήρηση των διαδικασιών και ότι ο ίδιος δεν αρνήθηκε ποτέ το να έρθει προς διαβούλευση στο περιφερειακό συμβούλιο. Επίσης, διευκρίνισε πως οι ΑΠΕ που φαίνονται στους χάρτες του χωροταξικού δείχνουν ποιες προτάσεις έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ είτε έχουν πάρει άδεια είτε όχι. «Αυτό που έκανα από την αρχή είναι να κοιτάω τα συμφέροντα του τόπου μας και των συμπολιτών μας» σημείωσε ο κ. Αμανατίδης.

Συνέχισε λέγοντας πως οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις στο χωροταξικό τον αντιπροσωπεύουν, σημειώνοντας πως οι προβλέψεις για τις μετεγκαταστάσεις είναι πολύ θετικές και συμφωνεί σε σχέση με το περιεχόμενο τους με τις βασικές υποδομές, τις χωρικές ενότητες, την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, το υδάτινο δυναμικό, τους ρόλους των οικιστικών κέντρων, τις αναπτυξιακές και ειδικές χωρικές ενότητες, τις ευρείες ζώνες ανάπτυξης και τα ενεργειακά κέντρα. «Συμφωνώ με το περιεχόμενο του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου διαφωνώ όμως και εγώ μαζί σας ως προς τον τύπο της διαβούλευσης» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Τέλος, ο κ. Αμανατίδης εισηγήθηκε να τον εξουσιοδοτήσουν να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για οποιαδήποτε πιθανότητα διαβούλευσης και εφόσον κάτι τέτοιο δεν γίνει να επανέλθουν με εισήγηση για τις επόμενες ενέργειες τους, γιατί μπορούν να υποθηκεύσουν πόρους για την περιοχή. «Με αυτό εκπέμπουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή έπρεπε να ερωτηθούμε. Εάν προσφύγουμε στο ΣτΕ μπορεί να βγει απόφαση πολύ αργά» τόνισε ο Περιφερειάρχης. «Για να μπορέσει να γίνει η οποιαδήποτε διαβούλευση θα πρέπει να ακυρωθεί το ΦΕΚ» τόνισε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Υπέρ της προσφυγής ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση και υπέρ της εναλλακτικής πρότασης του Περιφερειάρχη η πλειοψηφία της συμπολίτευσης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση