Διαβούλευση ζητά η τοπική αυτοδιοίκηση

7 Min Read

Για σειρά θεμάτων με βασικά τα θέματα ενεργειακού σχεδιασμού

Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αλλά και το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» ήταν στην ατζέντα των θεμάτων της προχθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Κοζάνης επανήλθε στο θέμα της ανάγκης διαβούλευσης με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την απουσία χωροταξικού για τις ΑΠΕ.

«Όταν λείπουν οι κοινωνίες και η αυτοδιοίκηση -κυρίως πρώτου βαθμού-, νομίζω ότι είναι από μόνο του ένα πρόβλημα, άρα ξεκινάμε λάθος» τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης.

“Φλέγοντα” ζητήματα στην Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ 

Στην ενεργειακή ταυτότητα του δήμου, την απολιγνιτοποίηση, τις ΑΠΕ, τα τέλη ταφής, την τηλεθέρμανση και τις Ενεργειακές Κοινότητες αναφέρθηκε, εν μέσω άλλων, ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης, μιλώντας στην Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο κ. Κοκκαλιάρης τόνισε πως στην περιφέρεια που δίνει ενέργεια σε όλη τη χώρα εδώ και 70 χρόνια, αυτή τη στιγμή επικρατεί «αναβρασμός» σε πολίτες και αυτοδιοίκηση. 

«Επικρατεί αναβρασμός των πολιτών αλλά ακόμη και των αυτοδιοικητικών, κυρίως σε σχέση με το χωροταξικό των ΑΠΕ, το οποίο ακόμη δεν έχει γίνει, έχει μείνει ίσως ξεχασμένο στα συρτάρια. Εάν έρθετε στην περιοχή μας θα δείτε να απλώνονται παντού φωτοβολταϊκά χωρίς καμία ιδιαίτερη ανταπόδοση προς την κοινωνία μας. Μιας κοινωνίας που επί 70 χρόνια έτρωγε και συνεχίζει να τρώει τους ρύπους» τόνισε ο κ. Κοκκαλιάρης.

Κύρια θέματα της συνεδρίασης ήταν η αναθεωρημένη έκδοση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αλλά και το Σχέδιο Νόμου που φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων». 

«Το νέο ΕΣΕΚ έρχεται και λέει ότι το 2026 θα κλείσουν σχεδόν τα πάντα στην περιοχή μας, μια περιοχή που βρίσκεται ήδη σε μετάβαση. Μια μετάβαση που πρέπει να γίνει σε αρκετά χρόνια ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι κοινωνίες» σημείωσε ο Δήμαρχος και υπογράμμισε πως η περιοχή έχει χάσει τα τελευταία χρόνια το 10% – 12% του πληθυσμού της, κυρίως νέους ανθρώπους καθώς και ότι δεν υπάρχουν δουλειές. «Αυτή η απανθρακοποίηση για εμάς είναι βίαιη και από τα χρήματα που είναι να έρθουν μέσω του ΔΑΜ, ακόμη δεν έχουμε δει ούτε ένα ευρώ. Δεν γίνεται να αποφασίζουν κάποιοι άνθρωποι χωρίς την αυτοδιοίκηση. Πρέπει να ορίσουμε εμείς τις περιοχές και να κάνουμε προτάσεις. Δεν είμαστε απέναντι στις ΑΠΕ αλλά έχουμε μια άλλη λογική εδώ. Όταν βλέπω να κόβονται δάση για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά, νομίζω πως δεν είναι αυτή η πράσινη ανάπτυξη. Το χωροταξικό είναι πρωτεύον όπως και η ανταπόδοση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Όπως ανέφερε ο ίδιος μετά από πολλές προσπάθειες της πρώην δημοτικής αρχής αλλά και της νέας, περιμένουν από μέρα σε μέρα την απόφαση ένταξης για να δημιουργηθεί η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης. «Θα δημιουργηθεί η Ενεργειακή Κοινότητα για το δικό μας φωτισμό. Θα είναι το πρώτο έργο ΔΑΜ, μετά κόπων και βασάνων, με παλιούς όρους σύνδεσης που θα τους χάναμε κιόλας αλλά ευτυχώς βγήκαν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις μετά από μεγάλη πίεση» τόνισε ο Δήμαρχος και σημείωσε πως δεν συμβαίνει το ίδιο και στους άλλους δήμους κάνοντας λόγο για «κατάφορη αδικία». 

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να γνωστοποιήσει στα μέλη της Επιτροπής την ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Δυτικής Μακεδονίας και την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας και υπογράμμισε την ανάγκη εξασφάλισης του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και των κρίσιμων οικονομικών πόρων που χρειάζονται επειγόντως οι ΟΤΑ, θέτοντας ακόμη και το έλλειμμα διαβούλευσης που συνεχίζει να υπάρχει, στη λήψη των σημαντικών και μεγάλων αποφάσεων, από πλευράς κεντρικού κράτους.

Συνέχισε λέγοντας πως πήραν την απόφαση να προσβάλλουν το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Δυτικής Μακεδονίας προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί θεώρησαν πως όλη η διαδικασία έγινε λάθος εξαρχής καθώς δεν επικοινωνήθηκε ποτέ, κυρίως με την αυτοδιοίκηση και δεν έγινε καμία δημόσια διαβούλευση. «Όταν λείπουν οι κοινωνίες και η αυτοδιοίκηση κυρίως πρώτου βαθμού, νομίζω ότι είναι από μόνο του ένα πρόβλημα, άρα ξεκινάμε λάθος» τόνισε ο κ. Κοκκαλιάρης και αναφέρθηκε σε άλλες διαβουλεύσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν.

«Δεν γίνεται να φτάνουμε σε δικαστικές διενέξεις και να ξοδεύουμε χρήματα εκεί. Πρέπει να γίνει ένα σωστό χωροταξικό για τις ΑΠΕ γιατί αυτή τη στιγμή πετάει ενέργεια από ΑΠΕ το κράτος μας» υπογράμμισε ο ίδιος. 

Για υποβάθμιση του δήμου και συνολικά της περιφέρειας έκανε λόγο στη συνέχεια ο κ. Κοκκαλιάρης λόγω της οπτικής όχλησης από τις ΑΠΕ και τις προεκτάσεις που παίρνει η άναρχη επέκταση τους σε διάφορους τομείς, ανάμεσα τους ο χώρος βόσκησης και συνολικά ο πρωτογενής τομέας.

Για το τέλος ταφής μίλησε στη συνέχεια ο Δήμαρχος λέγοντας πως υπάρχει πολύ σωστή διαχείριση στην περιοχή μας που είναι πρότυπο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη αλλά το κράτος τους «τιμωρεί» βάζοντας τους να πληρώσουν τέλος ταφής ενώ έχουν πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους εδώ και χρόνια.  

Τέλος, όσον αφορά την τηλεθέρμανση ο κ. Κοκκαλιάρης ανέφερε πως μια από τις λύσεις που τους προτείνεται είναι η λύση του φυσικού αερίου, τονίζοντας πως θα πρέπει να επενδυθούν πάνω από 250 – 300 εκατομμύρια ευρώ για ένα ορυκτό καύσιμο που δεν είναι ανανεώσιμο και θα πρέπει στη συνέχεια να αλλαχθεί εκ νέου η ενέργεια που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ζεσταθεί η πιο κρύα περιφέρεια της χώρας. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση