Δικαίωση για 176 καταθέτες της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας-Θα τους επιστραφούν οι καταθέσεις τους που είχαν παρακρατηθεί από τον εκκαθαριστή καθόσον θεωρούσε αυτές συνεταιριστικά μερίδια

2 Min Read

Το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας δικαίωσε εκατοντάδες καταθέτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δ. Μακεδονίας, τα χρήματα των οποίων παρακρατήθηκαν από τον εκκαθαριστή ως συνεταιριστικά μερίδια, όταν το 2013 έγινε η ανάκληση της άδειας της Τράπεζας. Το Εφετείο με απόφασή του απέρριψε ουσιαστικά την έφεση που είχε καταθέσει η εταιρεία εκκαθάρισης κι πλέον οι καταθέτες αναμένουν την διανομή χρημάτων από το προϊόν της εκκαθάρισης, καθόσον τα χρήματα αυτά αναγνωρίζονται ως αμιγείς καταθέσεις και όχι ως κεφάλαιο της τράπεζας, δηλαδή συνεταιριστικά μερίδια.

Πρωτόδικα, το δικαστήριο δικαίωσε τους καταθέτες και είχαν κατατεθεί και ασφαλιστικά μέτρα για την δέσμευση των χρημάτων των δικαιούχων. «Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης με απόφασή του το 2015 έκρινε πως όντως οι άνθρωποι αυτοί είναι καταθέτες και όχι επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο της και έπρεπε να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Το 2017 αναβλήθηκε η έκδοση απόφασης από το Εφετείο καθώς άλλοι πελάτες της Συνεταιριστικής είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμενόταν απόφαση η οποία εκδόθηκε το 2020 και ήταν η αφορμή να επανέλθει το Εφετείο και να απορρίψει την έφεση του εκκαθαριστή και να δικαιώσει τους πελάτες μας», τόνισε ο ένας εκ των δικηγόρων των καταθετών Σπύρος Μπαλατσούκας. Το επόμενο βήμα της αμετάκλητης αυτής απόφασης, είναι να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες και να διανεμηθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Την βραδεία απονομή της δικαιοσύνης ακόμη και για τέτοιες υποθέσεις καυτηρίασε ο δικηγόρος Ζήσης Βρίκος, ο οποίος μαζί με τον κ. Μπαλατσούκα εκπροσωπούν τους 176 καταθέτες της Συνεταιριστικής που δικαιώθηκαν. «Είδαμε να υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις αλλά είμαστε στην ευτυχή θέση σήμερα να ανακοινώνουμε την απόφαση του Εφετείου που δέχεται τον ισχυρισμό μας ότι οι άνθρωποι ήταν καταθέτες. Διατάσσεται ο εκκαθαριστής να αποδώσει το ποσό στους καταθέτες χωρίς όμως τους τόκους και αυτό ίσως εξηγεί την πρόθεση της πολιτείας να καθυστερήσει τη δικαίωση των ανθρώπων. Ο εκκαθαριστής στην επόμενη διανομή θα πρέπει να λάβει υπόψη και τους πελάτες μας μιας και το ποσό αυτό έχει δεσμευτεί με τα ασφαλιστικά μέτρα».

Μοιραστείτε την είδηση