Δήλωση 12 μελών του Δ.Σ. του ΕΒΕ Κοζάνης σχετικά με τα γενόμενα στην κεντρική επετειακή εκδήλωση

4 Min Read

Με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης, συναποφασίσαμε να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της ζωής του Επιμελητηρίου μας. Στηρίξαμε την πρωτοβουλία διοργάνωσης εορταστικών εκδηλώσεων με έμφαση στην ανάδειξη σημαντικών επιχειρηματιών, και ιστοριών επιτυχίας. Συνδράμαμε με κάθε τρόπο στην πρωτοβουλία της ομάδας του Προέδρου κ. Σαρρή, δείχνοντας ενωτική διάθεση και παραμερίζοντας κάθε πολιτική, ιδεολογική ή δικαστική διαφορά μας. Άλλωστε οι αναπτυξιακοί φορείς έχουν την υποχρέωση να λειτουργούν ενωτικά και μόνο ενωτικά.

Η διαδρομή αυτή είχε πολλά προβλήματα. Προσωπικές στρατηγικές, φιλοδοξίες, έλλειμμα οργάνωσης, υπερπροβολή συγκεκριμένων προσώπων, απουσία συγκεκριμένου σχεδίου για τους εορτασμούς. Επιπρόσθετα, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει, πως η παρούσα Διοίκηση του ΕΒΕ Κοζάνης έχει αναλωθεί σε μέγιστο βαθμό σε θέματα που αφορούν γιορτές, φιέστες, τραπέζια κλπ, και όχι σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Δείξαμε μεγάλη ανοχή σε όλα τα παραπάνω, και συνεισφέραμε με όποιο τρόπο μπορούσαμε στα καθήκοντα που μας ανέθετε η Διοικητική Επιτροπή, σεβόμενοι τον θεσμικό ρόλο του κ. Σαρρή. Οφείλαμε να το κάνουμε, καθώς για όσο ακόμα είναι Πρόεδρος – και μάλιστα Πρόεδρος μειοψηφίας – έχουμε αποφασίσει να συνδράμουμε στις επιλογές του. Όμως, τα όσα εκτυλίχθηκαν στην κεντρική επετειακή εκδήλωση του Σαββάτου, μας υποχρεώνουν να εκφράσουμε δημόσια τη δυσαρέσκεια μας για τη διαχείριση της εκδήλωσης από τους άμεσα υπευθύνους.

Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας, για την εξέλιξη της μεγάλης γιορτής της επιχειρηματικότητας. Διαφωνούμε με την απόδοση κομματικού χρώματος στην εορταστική εκδήλωση, διαφωνούμε με το ότι πήρε αντικυβερνητικό χαρακτήρα, διαφωνούμε στο ότι μέλη της Διοίκησης εξέφρασαν αιχμές εναντίον του κ. Μίχαλου, διαφωνούμε με τις βίαιες αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη από όλους όσους καλέσαμε στη γιορτή μας, και τους φέραμε σε δύσκολη θέση. Αν γνωρίζαμε πως θα υπάρξει αυτή η εξέλιξη, θα εισηγούμασταν να μην κληθούν για να αποφευχθούν οι συρράξεις μεταξύ της Ομάδας του κ. Σαρρή και των επίσημων προσκεκλημένων.

Πολλοί από τους υπογράφοντες, διαφωνούμε σε πολλά επίπεδα με την Κυβέρνηση, όμως πέραν του ότι σεβόμαστε στους θεσμούς, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για θεσμική συνύπαρξη και συνεργασία μαζί τους, και γι’ αυτό τους θέλουμε κοντά μας και δεν τους απωθούμε. Άλλωστε, όπως είπε και κάποιος «δεξιός» Πρόεδρος ακριτικού Επιμελητηρίου στη σαββατιάτικη ΔΕ της ΚΕΕΕ, «επιμελητήριο σημαίνει συνέργεια και συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς».

Πιστεύουμε πως μία μεγάλη επιχειρηματική εορταστική δεξίωση, η οποία γίνεται υπό την αιγίδα του Εθνικού Επιμελητηριακού Κινήματος, δεν πρέπει αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης για οποιοδήποτε ζήτημα. Η συμφωνία των Πρεσπών, η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, είναι ζητήματα που μπορούν να συζητηθούν στα επιμελητηριακά όργανα, σε πολιτικά φόρα, σε αναπτυξιακά συνέδρια, αλλά όχι σε κλίμα έντασης στις δεξιώσεις. Εμείς αυτό που θα κάνουμε σχετικά με το φλέγον θέμα, είναι να εισηγηθούμε στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, τη διεξαγωγή θεματικής εκδήλωσης για τις επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελληνική Επιχειρηματικότητα.

Το άκουσμα των όσων εκτυλίχθηκαν, προκάλεσε έντονο σχολιασμό στα επιχειρηματικά κύτταρα και εν γένει στην κοινωνία του Ν. Κοζάνης. Δεσμευόμαστε πως από εδώ και πέρα θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ανακτήσουμε το σεβασμό της επιχειρηματικής κοινότητας, ώστε να φανεί αντάξια η Διοίκηση μας, στην εκατόχρονη ιστορία μας.

 

Γρηγοριάδης Ιωάννης

Γρηγοριάδης Κυριάκος

Ιωαννίδης Αδάμ

Καλεντεριάδης Κοσμάς

Κάλφας Παναγιώτης

Μαλούτας Παναγιώτης

Μητλιάγκας Ιωάννης

Μόσχος Βασίλειος

Μπούρτζος Γεώργιος

Πουγαρίδης Αντώνιος

Τσαμπούρης Φώτιος

Χλιάπας Μιχάλης

Μοιραστείτε την είδηση