Δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Νίκου Σαρρή αναφορικά με τις ενέργειες που έγιναν κατά τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων από την Κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των πληττόμενων κλάδων, καθώς και στις ενέργειες στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας και πιο συγκεκριμένα των 2 νοσοκομείων του Π.Ε. Κοζάνης.

5 Min Read

«Μετά το χρονικό διάστημα, όπου όλοι μας, με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, υπακούσαμε στα περιοριστικά μέτρα της Κυβέρνησης προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία μας και τους δικούς μας ανθρώπους, επιστρέψαμε στην κανονικότητά μας και με σταθερά βήματα συνεχίζουμε ώστε να βρούμε τους ρυθμούς μας. Οι επιχειρήσεις και ο εμπορικός κόσμος δέχθηκαν  ένα ισχυρό πλήγμα από τη στασιμότητα αυτή. Η κατάσταση άρχισε να επανέρχεται, αν και  ακόμη πρέπει να δείχνουμε αρκετή προσοχή.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων για την υπευθυνότητά τους και την υπομονή τους όλο αυτό το διάστημα, αλλά και για τη συνεργασία τους μαζί μας, ώστε να μπορέσουμε ως Επιμελητήριο να διαβιβάσουμε τα προβλήματά τους στην κεντρική εξουσία και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες.

Το Επιμελητήριο Κοζάνης από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό των επιχειρήσεων ώστε να δεχθεί τα αιτήματά τους και να τα διαβιβάσει στα αρμόδια Υπουργεία αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Με σημαντικές παρεμβάσεις στηρίξαμε το δημόσιο σύστημα υγείας, τους κλάδους που επλήγησαν από την παύση της δραστηριότητάς τους και τους εργαζόμενους που δούλευαν όλο το διάστημα της καραντίνας και εξυπηρετούσαν τους πολίτες, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τους.

Το Επιμελητήριο Κοζάνης με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας προχώρησε στην αγορά ενός αναπνευστήρα και χειρουργικών στολών για το νοσοκομείο της Κοζάνης, ενός κρεβατιού με μόνιτορ για το νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας , στην δωρεά  προστατευτικών μασκών για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις , στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ με προσωπική μου παρέμβαση προς τον Όμιλο AVAX , χορηγήθηκε ένας αναπνευστήρας για την ΜΕΘ του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου .

Ζητήσαμε να συμπεριληφθούν στο επίδομα ειδικού σκοπού κλάδοι που επλήγησαν από την αναστολή της λειτουργίας τους, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και να παρθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ανακούφισής τους από εισφορές και γραφειοκρατικές υποχρεώσεις που θα ανάγκαζαν πολλές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο και να εκτοξεύσουν την ανεργία στα ύψη.

Ενδεικτικά αναφέρω τον κλάδο των σχολικών κυλικείων, τα καταστήματα εστίασης και τις καφετέριες, τον κλάδο των μαρμάρων, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή μας και τις τεχνικές εταιρείες.

Μία πολύ σημαντική μας παρέμβαση ήταν το αίτημά μας για  παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας , ένα θέμα  μείζονος σημασίας για την κοινωνία μας.

Ζητήσαμε από τους αρμόδιους Υπουργούς την παράταση των προθεσμιών για την τακτοποίηση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα και μείωση των εσόδων από την παύση της δραστηριότητάς τους.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω, όμως, είναι ότι σε συνεργασία με τα σωματεία, τους εμπορικούς συλλόγους και τις επιχειρήσεις της περιοχής, συντάξαμε ένα σχέδιο δράσης για την  μέρα, με προτάσεις, αιτήματα, θέσεις και προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, το οποίο διαβιβάσαμε στην Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς και σύντομα θα αναφερθούμε σ αυτό για την ενημέρωση του κόσμου.

Οι παρεμβάσεις μας πολλές και σημαντικές, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας, αποδεικνύουν ότι ένας φορέας όπως το Επιμελητήριο μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και της ανάπτυξης ,  τοπικό και κατά συνέπεια σε εθνικό επίπεδο.

Εύχομαι καλό μήνα σε όλους και δηλώνω ότι η προσπάθειά μας ως Επιμελητήριο να συνδράμουμε στην πρόοδο της περιοχής μας, με ότι αυτό συνεπάγεται , θα συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά, πέρα από πολιτικά και προσωπικά κίνητρα, με αίσθημα ευθύνης,  με ενότητα και με συνεργασία.

Η περιοχή μας και οι επιχειρηματίες μας χρειάζονται και θα είμαστε δίπλα τους σε ότι χρειαστεί, παρά τα εμπόδια που συναντάμε στην προσπάθειά μας να καινοτομήσουμε και να δρομολογήσουμε δράσεις που θα έχουν τεράστια οφέλη στην περιοχή μας.

Τα  όποια προσωπικά ή άλλα κίνητρα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν η αιτία να πληρώσει το τίμημα η περιοχή μας και οι άνθρωποί της».

 

 

Μοιραστείτε την είδηση