Δήλωση του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την απάντηση σε άρθρο του από το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Κοζάνης

6 Min Read

Αξιότιμοι, κυρίες και κύριοι του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Κοζάνης

Πρώτα απ΄ όλα, ο τίτλος του άρθρου μου «Όση σχέση έχουν ο ναύτης με τον καντηλανάφτη, έχουν και τα προβλήματα της τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης», καταφανώς αναφέρεται σε ασύνδετες μεταξύ τους καταστάσεις, δηλαδή στα προβλήματα στην τηλεθέρμανση και στο σχέδιο της Μετάβασης, και όχι σε πρόσωπα. Συνεπώς, δε μπορεί να νιώθει προσβεβλημένος από αυτόν. Αντίθετα, η ανακριβής απόδοσή του στην απάντησή σας «περί ναύτη και καντηλανάφτη», θα μπορούσε κάλλιστα να εννοηθεί ως μειωτική. Μάλλον, λοιπόν, προσβληθήκατε από αυτό που αυθαίρετα μου προσάπτετε και όχι από αυτό που εγώ έγραψα.

- Advertisement -

Εξάλλου, πουθενά στο άρθρο μου δεν αναφέρομαι σε διοικήσεις, σε σωματεία ή εργαζόμενους, αλλά σε όσους διαστρεβλώνουν την αλήθεια για κρίσιμα ζητήματα της απολιγνιτοποίησης, όπως είναι και οι τηλεθερμάνσεις της περιοχής. Θεωρώ, λοιπόν, ότι όσοι το κάνουν αυτό για λόγους αντιπολίτευσης στην κρίσιμη υπόθεση της Μετάβασης, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο. Μπορείτε φυσικά να διαφωνείτε με τη θέση μου, αλλά όχι βεβαίως να θίγεστε από  αυτήν.

Επί της ουσίας, με το άρθρο μου ξεκαθαρίζω ότι τα προβλήματα που εμφανίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, και στο παρελθόν, στην τηλεθέρμανση της Κοζάνης, δε σχετίζονται με τις αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης για τη σταδιακή απόσυρση μέχρι το 2028 των λιγνιτικών σταθμών, αφού καμία Μονάδα δεν έχει κλείσει εξαιτίας αυτού του χρονοδιαγράμματος (ως γνωστό, ο ΑΗΣ Καρδιάς έκλεισε λόγω εξάντλησης των ωρών λειτουργίας του).

Ομοίως δεν σχετίζεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός με τη μη εισαγωγή λιγνιτικών Μονάδων στο σύστημα  και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διαδικασία που γίνεται με οικονομικά κριτήρια και αναλόγως της ζήτησης.

Και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια και είναι εντελώς ανεξάρτητο από τον ορίζοντα της απολιγνιτοποίησης.

Εξάλλου, χρειάστηκε αρκετές φορές στο παρελθόν η κατά παρέκκλιση λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών προκειμένου να υποστηριχθούν οι τηλεθερμάνσεις. Πρακτική, όμως, που είναι ασύμβατη με το πλαίσιο του ανταγωνισμού!

Δε νομίζω, αγαπητοί φίλοι, ότι μπορείτε να διαφωνήσετε με τα παραπάνω, ούτε φυσικά με το γεγονός ότι ενώ συνέτρεχαν εδώ και χρόνια αυτοί οι όροι, είναι η σημερινή κυβέρνηση που σχεδίασε την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, με τη συμμετοχή στο νέο σχήμα τόσο της ΔΕΤΗΠ όσο και της ΔΕΥΑΚ. Μία εξέλιξη αναγκαία για τη συνέχιση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων, ανεξάρτητα από τις αιτιάσεις για το χρόνο απόσυρσης των λιγνιτικών σταθμών.

Δε μπορείτε επίσης να διαφωνήσετε ότι, ενώ ήταν γνωστό εδώ και χρόνια το σύντομο τέλος του ΑΗΣ Καρδίας, είναι και πάλι η σημερινή κυβέρνηση που εξασφάλισε την άμεση κάλυψη των αναγκών θέρμανσης της Πτολεμαΐδας με δύο ηλεκτρολέβητες.

Επιπλέον, η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε για το πρόσθετο λειτουργικό κόστος για τη ΔΕΤΗΠ, η σημερινή κυβέρνηση εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για τη σύνδεση της ΔΕΤΗΠ με την Πτολεμαΐδα V, η σημερινή κυβέρνηση ενέταξε τις τηλεθερμάνσεις στις επιδοτούμενες μορφές θέρμανσης για τη στήριξη των νοικοκυριών. Αυτές είναι αλήθειες που δε μπορούμε να αρνηθούμε!

Δεν παραθέτω τα δεκάδες εκατομμύρια που απαιτούνται για τις αναφερόμενες παρεμβάσεις, γιατί πράγματι οι ανάγκες των συμπολιτών μας είναι πάνω από τους ψυχρούς αριθμούς. Δεν τις λες, όμως, και λίγες, σε μόλις δύο χρόνια, αποκλειστικά και μόνο για τις τηλεθερμάνσεις.

Περαιτέρω, θα συμφωνήσω μαζί σας για το «πιεστικό» της Μετάβασης, εξαιτίας των όσων δεν είχαν γίνει στο παρελθόν ώστε να είναι αυτή ομαλότερη και ηπιότερη. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι αν την καθυστερούσαμε παραπάνω θα γινόταν αυτή βιαιότερη.

Αναμφίβολα, οι πτυχές της υπόθεσης είναι πολλές και αν σε κάποια από αυτές εμφανιστεί υστέρηση η οποία δε μπορεί να αντιμετωπισθεί διαφορετικά, προφανώς και θα πρέπει να υπάρξει η αναγκαία ανοχή στον σχεδιασμό. Θα επαναλάβω ανεπιφύλακτα την άποψη ότι σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως είναι αυτό της απολιγνιτοποίησης, δεν πρέπει να δογματίζουμε, ούτε να γινόμαστε πεισματικοί αρνητές μίας εξέλιξης που δυστυχώς μας έχει προσπεράσει.

Τέλος, επειδή το ζητούμενο είναι η κατάθεση προτάσεων για την εξεύρεση λύσεων, σας επαναλαμβάνω ότι εργάζομαι για την αναζήτηση μόνιμης και συμβατής με το θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης, για το πρόβλημα της μη εισαγωγής λιγνιτικών Μονάδων στο σύστημα, στην κατεύθυνση της μεταβατικής λύσης που εφαρμόστηκε και για την Πτολεμαΐδα, με την παράλληλη οικονομική κάλυψη του πρόσθετου λειτουργικού κόστους της ΔΕΥΑΚ που αυτή συνεπάγεται, όπως έγινε με νομοθετική ρύθμιση για τη ΔΕΤΗΠ.

Για το ζήτημα αυτό και για κάθε άλλο που άπτεται της επιχείρησης, της περιοχής και των συμπολιτών μας, είμαι στη διάθεσή σας με πνεύμα συνεργασίας.

Στάθης Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας  Π.Ε. Κοζάνης

Μοιραστείτε την είδηση