Δημήτρης Παπαδημούλης: Η Νέα Δημοκρατία αναβάθμισε πολύ την ακροδεξιά της πτέρυγα – Συνέντευξη στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη

5 Min Read

Ξεκινάει σήμερα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, η δημοσίευση στο «Χρόνο» σειράς συνεντεύξεων με τους έλληνες ευρωβουλευτές που έκαναν οι Σωκράτης Μουτίδης και Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης για λογαριασμό του kozani.tv.online και της τηλεόρασης του Flash.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μιλά για την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για την ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ ρίχνει ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για «αναβάθμιση της ακροδεξιάς της πτέρυγας».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών
Καταλαβαίνω τις ευαισθησίες και τη διαφωνία. Αυτή τη στιγμή, αυτό που πετυχαίνουμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από ήττες και αποτυχίες σχεδόν 30 ετών, είναι το καλύτερο δυνατόν. Στη θέση του σκέτο Μακεδονία βάζουμε το Βόρεια Μακεδονία, αναγνωρίζεται η αρχαιοελληνική ταυτότητα και αναγνωρίζεται ότι η «καπηλεία» επί Γκρούεφσκι ήταν λάθος. Οι μεγάλες αντιδράσεις εντός των Σκοπίων αποδεικνύουν ότι δεν τη θεωρούν μια καλή συμφωνία για εκείνους. Η Συμφωνία προσθέτει γεωπολιτικό κύρος στη χώρα μας και μας βοηθάει στο να έχουμε περισσότερα ερείσματα.
Με την εφαρμογή θα ωφελήσει κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα και περιοχές, στις οποίες σημειώνεται τώρα η μεγαλύτερη αντίδραση. Προβλέπω ότι θα υπάρχει ευρεία πλειοψηφία. Εδώ όλες οι ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου στηρίζουν θερμά τη Συμφωνία των Πρεσπών και θεωρούν ότι είναι ένας λογικός συμβιβασμός που είναι καλύτερος από μια μη συμφωνία.
Για την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και τις εκλογές
Τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Σας είχα πει στην προηγούμενη συνέντευξή μας ότι ια βγούμε από τα μνημόνια, δεν θα περικοπούν οι συντάξεις και όσοι προβλέπουν ή ζητούν κάθε μέρα εκλογές θα πέσουν έξω. Αν αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να πάρει πίσω ένα θεσμοθετημένο μέτρο, όπως οι συντάξεις, σκεφτείτε τι μπορούμε να πετύχουμε την επόμενη τετραετία. Οι εκλογές θα είναι ντέρμπι, αλλά για πέμπτη συνεχόμενη φορά θα διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις.
Για την άνοδο της ακροδεξιάς
Η Ευρώπη δεν πάει καλά, λόγω αύξησης ανισοτήτων που έφεραν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί η ευρύτερη δυνατή προοδευτική συμμαχία. Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι να συζητήσουμε τη λύση στις προκλήσεις των καιρών και τον ανερχόμενο κίνδυνο ναζισμού και φασισμού. Στην Ελλάδα είναι ήδη ψηλά η Χρυσή Αυγή, δεν βλέπω ρεύμα ανόδου, αλλά μια τρομακτική καθυστέρηση στο να τελειώσει η δίκη της που μοιάζει με «γεφύρι της Άρτας».
Σε αυτό έχει ευθύνες και η Νέα Δημοκρατία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι τα άκρα δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία και ο ανιψιός του Κώστας τους είχε απ’ έξω.
Που είμαστε τώρα; Η πραγματικότητα είναι ότι ο Σαμαράς τους ξέπλυνε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους έδωσε προαγωγή, κάνοντας τον Βορίδη κορυφαίο τομεάρχη και τον Γεωργιάδη αντιπρόεδρο. Η ΝΔ αναβάθμισε πολύ την ακροδεξιά της πτέρυγα.
Για τις ευρωεκλογές
Οι ευρωεκλογές αυτές θα είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών. Καλώ τους έλληνες να συμμετάσχουν μαζικά και η έκκληση μου είναι να σκεφτούν τι θα ψηφίσουν σε σχέση με πρόσωπα και κόμματα, με βάση και το φύλλο αγώνα του καθενός. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ έχει παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για να βελτιωθεί η θέση της χώρας, να βγούμε από τα μνημόνια και να ανεβάσουμε ψηλά το κύρος της χώρας. Καταφέραμε τα κονδύλια για τη συνοχή να έχουν αύξηση 8% και η Ελλάδα να είναι πρώτη στην απορρόφηση του ισχύοντος πλαισίου στήριξης και να έχει κλείσει στο 100% το ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου.
Σε όλο αυτό έχω την τιμή να έχω παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Πολλές μάχες ξεκίνησαν από ‘δω, δεν τις κερδίσαμε όλες. Θέλουμε υψηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές. Καμιά φορά τις ευρωεκλογές τις θεωρούμε δεύτερης κατηγορίας εκλογές. Κακώς γιατί εδώ καθορίζονται οι πολιτικές που θα ακολουθήσουν και θα ενσωματωθούν στις εθνικές πολιτικές.
Για την αντιπροεδρία στο Ευρωκοινοβούλιο
Εδώ έχω το καθήκον να εκπροσωπώ όχι μόνο την πολιτική μου ομάδα, αλλά και την Ελλάδα ως μόνος Έλληνας αντιπρόεδρος και ο μόνος από την Αριστερά. Οι πολίτες θα κρίνουν βέβαια το έργο μου, αλλά το γεγονός ότι με ψήφισε το 75% των συναδέλφων μου κάτι λέει.

Μοιραστείτε την είδηση