Δημοκρατία α λα Κοζάνη , της Αθανασίας Βακωνάκη

5 Min Read

Η πιο γνωστή φράση του Μαρξ είναι αυτή που γράφτηκε πάνω στον τάφο του .

«Οι φιλόσοφοι ερμήνευσαν τον κόσμο με διάφορους τρόπους:

- Advertisement -

Όμως το θέμα είναι πώς να τον αλλάξουμε »!!

Το τελευταίο εξάμηνο έχουν σχεδόν γραφεί κι έχουν ειπωθεί τα πάντα σε σχέση με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και του τέλους της ΔΕΗ από τη Δ. Μακεδονία .Επίσης ακούστηκαν και συνεχίζουν να γράφονται, προτάσεις και ιδέες για τον τρόπο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Ενόψει της εσπερίδας που διοργανώνεται στη Πτολεμαΐδα παρουσία του αρμόδιου Υπουργού και των στελεχών της ενέργειας ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα δεδομένα.

– Η συμμετοχή της χώρας μας,με το σύνολο των ρύπων στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι απειροελάχιστη ( βλ. Πίνακες Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ).

– Η δίκαιη μετάβαση ,η ανάπτυξη και όλα όσα λέγονται ,είναι όνειρα θερινής νυκτός .Τίποτα, ποτέ και κανείς δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει τη δραστηριότητα της ΔΕΗ ,τον παραγόμενο πλούτο από τους λιγνίτες και τις θέσεις εργασίας.

(Παραδείγματα διεθνώς πάμπολλα και μάλιστα από χώρες ισχυρότατες που εδώ και πενήντα χρόνια αντίστοιχων βιομηχανικών περιοχών ,ερήμωσαν κυριολεκτικά . Ντιτρόιτ –Μάντσεστερ κλπ .).

– Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό .Η ιδιωτικοποίηση της είναι έγκλημα που θα πληρώσουμε όλοι και άμεσα.

(Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ξεπουλήθηκαν όχι μόνο δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και κομμάτια της εθνικής κυριαρχίας ,τμήματα εδάφους ,όχι σε ιδιώτες και ιδιωτικά κεφάλαια για τα οποία προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι η σωτηρία και το μέλλον ,αλλά σε κρατικές επιχειρήσεις άλλων χωρών .

Αεροδρόμια – Fraport.

Λιμάνια – Cosco

OTΕ -Deusche telekom) .

Σειρά έχει η ΔΕΗ ,μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ,τι θα γίνει με τα υπόλοιπα –Δίκτυα, νερά κλπ, καθώς και η πλήρης εξάρτηση της χώρας από φυσικό αέριο ;

– ΣΕ ποια χώρα και μάλιστα Ευρωπαϊκή ,θα έκλεινε μια επιχείρηση κολοσσός ,με τον τρόπο που κλείνει η ΔΕΗ ;

(Η Γερμανία, πρωταθλητής στους ρύπους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα με ποσοστά που δεν τα φθάνουν όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης μαζί,θα κλείσει τα λιγνιτικά της εργοστάσια μετά από 20 έως 30 χρόνια ) .

-Σε ποια χώρα,που να επαίρoνται για το Κράτος δικαίου ,αποφασίζεται από τον Πρωθυπουργό !!!.ερήμην όλων των άλλων θεσμών και οργάνων το κλείσιμο της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας και μαζί με αυτή ,ο στραγγαλισμός και ο ξαφνικός θάνατος μιας σειράς επιχειρήσεων ;

( Οι τηλεθερμάνσεις της περιοχής, έχουν προχωρήσει σε μια σειρά επενδύσεων ,δανείων ίσως, και έχουν προγραμματισμένες αποσβέσεις .Μια σειρά από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ,έχουν επενδύσει στοχευμένα σε εξοπλισμό και μηχανήματα με βάση τα έργα που αναλαμβάνουν σε σταθμούς και ορυχεία .Τι θα γίνει με τα ιδιωτικά ορυχεία,όπως αυτό του Προσηλίου;Επίσης και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες μικρότερης κλίμακας στους Νομούς Κοζάνης ,και Φλώρινας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ;).

-Σε ποια δημοκρατική χώρα οι αποφάσεις που οδηγούν κυριολεκτικά στον αφανισμό μιας ολόκληρης περιφέρειας,παίρνονται ερήμην των θεσμών,των φορέων και του λαού της περιοχής ;

(Είναι νωπά τα δάκρυα για τη Μακεδονία ).

Μέχρι τώρα ήμασταν ο νομός της μόλυνσης,πριν μας κάνουν νομό της απελπισίας,πρέπει όλοι να πούμε :

ΟΧΙ στο κλείσιμο της ΔΕΗ!.

(Καμία άλλη συζήτηση δεν γίνεται αποδεκτή τώρα, και μάλιστα με την πρόσφατη εμπειρία από βαρύγδουπους θεσμούς ,οι οποίοι όπως φάνηκε δεν έχουν να προτείνουν τίποτα και συμφωνούν ότι ο χρόνος «μετάβασης » είναι ασφυκτικός ) !.

Η Περιφέρεια,οι Βουλευτές, οι Δήμοι και οι υπόλοιποι φορείς της περιοχής πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στην ίδρυση μιας επιτροπής σωτηρίας που θα εκπονήσει ένα σχέδιο για τη διάσωση της Δ. Μακεδονίας .

Σ’ ένα χρόνο ,ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα 200 Χρόνια από την επανάσταση του 1821 .

Η Δυτική Μακεδονία και ο Νομός Κοζάνης είχαν μεγάλη συμβολή στον αγώνα .

Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Λασσάνη ,του Κασομούλη και τόσων άλλων ή του Δημητρίου Οικονόμου !!!.

(«Το 21 της γενιάς μας» θα κριθεί από το αν κρατήσουμε τη Δυτική Μακεδονία όρθια )!.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΒΑΚΩΝΑΚΗ –ΧΑΪΔΟΥ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Πρώην αντινομάρχης .

Μοιραστείτε την είδηση