Δήμος Βοΐου: Σε λειτουργία η ψηφιακή «Πλατφόρμα Συμμετοχής» για τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια

3 Min Read

Διαθέσιμη για πολίτες και φορείς

Η ψηφιακή «Πλατφόρμα Συμμετοχής» τέθηκε σε λειτουργία, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν απόψεις και προτάσεις για τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ και ΕΠΣ), στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μέσω της πλατφόρμας, που είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση http://polsxedia.ypen.gov.gr/, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους από τα πρώτα στάδια της μελέτης, συμβάλλοντας στην καλύτερη αντιμετώπιση τοπικών προκλήσεων και προβλημάτων. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν και να σχολιάσουν τα εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης του πρώτου σταδίου εκπόνησης της μελέτης για την περιοχή τους.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει στη διασφάλιση της διαφάνειας και στην ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, ενσωματώνοντας τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες στις πολεοδομικές προτάσεις. Όλα τα σχόλια που υποβάλλονται καταγράφονται και διαβιβάζονται για αξιολόγηση στους αναδόχους μελετητές, ενώ οι προτάσεις των πολιτών παρέχουν πολύτιμες προοπτικές και ενισχύουν τις σχετικές μελέτες.

Σκοπός και Στόχοι των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων, μέσω των οποίων καθορίζονται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, καθώς και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη. Προσδιορίζουν τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, τις χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης, ενώ περιλαμβάνουν σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις και σχεδιασμό για τα μεταφορικά δίκτυα, τόσο για την μηχανοκίνητη όσο και για τις ήπιες μορφές κινητικότητας.

Επιπλέον, τα ΤΠΣ θέτουν τους κανόνες για την ιεράρχηση του οδικού δικτύου και τον σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών και κινδύνων. Προβλέπουν την προσωρινή οριοθέτηση υδατορεμάτων εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών και εξετάζουν τη γεωλογική καταλληλότητα της περιοχής μελέτης για δόμηση.

Ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, τα σχέδια καθορίζουν επίσης Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ) και Ζώνες Ειδικών Πολεοδομικών Κινήτρων. Εξετάζουν περιοχές ή ζώνες ήπιας κυκλοφορίας και χαμηλών εκπομπών ρύπων, ενώ περιλαμβάνουν μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και πολιτικές για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση συνεπειών από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.

Τέλος, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια προβλέπουν κάθε άλλο μέτρο, όρο ή περιορισμό που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης, ενισχύοντας τον ρόλο του πολεοδομικού σχεδιασμού στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Μοιραστείτε την είδηση