Δημόσια ήθη στο λασπότοπο της Ευρώπης

3 Min Read

Σκάνδαλα συμβαίνουν παντού. Ακόμη και στις χώρες με υψηλό βαθμό πολιτικού πολιτισμού. Ενίοτε επιστρατεύονται και ψευδείς καταγγελίες για δήθεν σκάνδαλα πολιτικών αντιπάλων. Εκτοξευόμενες είτε αμέσως από πολιτικούς, είτε δια φιλικών τους μέσων ενημέρωσης, σε κρίσιμες περιόδους, ως «κτυπήματα κάτω από την ζώνη». Εκείνο όμως που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι οι συνθήκες αντιμετώπισης του λόγου των πολιτικών, όταν αυτός φεύγει των ορίων του νόμου. Η κοινωνική και δικαστική αδράνεια απέναντι στους λασπολόγους.

Στα πλαίσια ενός κοινωνικού και πολιτικού μιθριδατισμού, για τον οποίο έκανα λόγο σε προηγούμενο σημείωμα της στήλης, έχουμε αποδεχτεί ως …κανονική πραγματικότητα την λειτουργία ανεμιστήρων που εκτοξεύουν λάσπη προς πάσα κατεύθυνση. Σε τέτοια έκταση και ένταση, ώστε συχνάκις να μεταβάλλεται ο δημόσιος βίος σε λασπότοπο.

Δεν αναφέρομαι στην υπόθεση της κ. Μαρέβα Μητσοτάκη, με τις καταγγελίες για την εξωχώρια εταιρία της στον φορολογικό παράδεισο των νήσων Κέϊμαν. Διότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει ένα δεδομένο. Η σύσταση της εταιρίας. Μπορεί να είναι πράγματι «περσινά ξινά σταφύλια», αφού η υπόθεση έχει γίνει δημοσίως γνώστη εδώ και χρόνια, η δε εταιρία έχει πάει να λειτουργεί επίσης εδώ και χρόνια. Δέχομαι και το «ελαφρυντικό» μιας δραστηριότητας που αναπτύχθηκε στα χρόνια που το ζεύγος ήταν σε διάσταση.

Αλλά ακόμη και για την εν διαστάσει σύζυγο του καίσαρος –ου μην και του επιδόξου- ισχύει ο κανόνας ότι πρέπει, όχι μόνον να είναι, αλλά και να φαίνεται τιμία. Και η επιλογή ενός «φορολογικού παραδείσου», για τις οικονομικές οιουδήποτε φυσικού η νομικού προσώπου, μόνον αρετής δεν όζει. Αλλιώς δεν θα ήταν είδηση η αποκάλυψη των «παραδείσιων εγγράφων».

Αναφέρομαι στην λάσπη που εκτόξευσε ο καθ έξιν λασπολόγος Πάνος Καμμένος κατά Σταύρου Θεοδωράκη. Επιχειρώντας να παρέμβει στις διεργασίες για την συγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ότι «τον χρηματοδοτούν εργολάβοι». Σε οποιαδήποτε αληθώς δημοκρατική χώρα, όποιος εκτόξευε μια τέτοια κατηγορία, θα υποχρεωνόταν αμέσως να προσκομίσει τις αποδείξεις του. Άλλως θα καταδικαζόταν για συκοφαντία.

Εδώ έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και ο Καμμένος δεν έχει ακόμη δικασθεί για την προτροπή «λυντσάρετε τον Πάχτα». Ενώ για άλλες συκοφαντίες του, όταν κατονόμαζε τον Ανδρέα και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως ,,,τρομοκράτες της «17 Νοέμβρη», μετά από σειρά ετών, καταδικάσθηκε σε χρηματικές ποινές, βολικές για τον οικογενειακό του μπεζαχτά.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση