Δημοτική Κίνηση: Ευτυχώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι κ. Μαλούτα!

10 Min Read

Ο Δήμαρχος Κοζάνης σε προχθεσινό του άρθρο επεδίωξε για πολλοστή φορά να αποδoμήσει το έργο της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» και ειδικότερα την οικονομική διαχείριση  της διοίκησης 2014 – 2019  στον Δήμο Κοζάνης.

Ο κ. Μαλούτας, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι ειδικός επί των οικονομικών. Παρ’ όλα αυτά  επιμένει να μην ζητά την συνδρομή ούτε των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου ούτε ανθρώπων με γνώσεις οικονομικών με αποτέλεσμα να καταλήγει  σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Προφανώς τού είναι αδύνατο να αποδεχτεί πως την περίοδο 2014 – 2019 έγιναν σημαντικά θετικά βήματα σχετικά με την εξυγίανση των οικονομικών μας, αφού στην επιστροφή του στο Δημαρχείο δε βρήκε ούτε μπλε τετράδια και τεφτέρια ούτε διαχωρισμούς στις πληρωμές σε “φίλους” και μη ούτε ατιμολόγητες οικονομικές υποχρεώσεις ούτε το χάλι που μας παρέδωσε το 2014.

Και βέβαια, δεν μπόρεσε να αποδεχτεί τα συμπεράσματα της πρόσφατης συζήτησης   στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον ισολογισμό του 2019, όπου ο ορκωτός λογιστής επιβεβαίωσε πως τα οικονομικά του Δήμου είναι πλέον ‘νοικοκυρεμένα’.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες ολόκληρες για την ποιότητα της οικονομικής κατάστασης που παραλάβαμε. Το  λάθος μας ήταν πως δεν το πράξαμε το 2014, όταν η τοπική κοινωνία διακαώς πίεζε προς αυτήν την κατεύθυνση. Η στάση μας όμως διακρινόταν από  πολιτικό πολιτισμό και σεβασμό στην λογική της συνέχειας της διοίκησης και όχι  ανθρωποφαγία και  πολιτικό ρεβανσισμό, στον οποίο επιδίδεται με θέρμη η νυν Δημοτική Αρχή.

Και τώρα στα επιμέρους:

 1. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο ισολογισμός και οι οικονομικές καταστάσεις συντάσσονται από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου και αυτό είναι σημαντική κατάκτηση που αποδεικνύει την  σημασία της οικονομικής αναδιοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στην διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής θητείας.
 2. Προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό των δαπανών του Δήμου με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ετήσιες δαπάνες κατά 8.000.000 ευρώ σύμφωνα πάντα και με τον ορκωτό λογιστή που έλεγξε τον ισολογισμό του 2019. Άλλωστε και μόνον το γεγονός ότι οι απολογισμοί της περιόδου 2014-2019 έχουν θετικό πρόσημο, σημαίνει  ότι οι δαπάνες του Δήμος αυτήν την περίοδο  ήταν λιγότερες από τα έσοδά του και αυτά είναι  επίσης  στοιχειώδη οικονομικά.

 

 1. Κατά την περίοδο της θητείας μας, αυξήθηκε ο ρυθμός βεβαίωσης των εσόδων με αποτέλεσμα την ουσιαστική αύξηση των εσόδων του Δήμου.

 

 1. Η ταχύτητα αποπληρωμής οφειλών σαφώς βελτιώθηκε  την περίοδο 2014-2019.  Το γνωρίζει καλά η αγορά της Κοζάνης, αλλά υπάρχουν και όλα τα στοιχεία καταγεγραμμένα   στην Οικονομική  Υπηρεσία μέσω του ISO.

 

 1. Οι οφειλές του Δήμου σε προμηθευτές την 31-12-2019 ήταν 5.398.437,10. Εκεί όμως υπάρχουν καταγεγραμμένες

 

α) οι οφειλές προς την ΔΕΥΑΚ ποσού  1.180.163,00 ευρώ που δεν καταγράφονταν στον ισολογισμό του 2014

β) τιμολογημένες υποχρεώσεις σε συμβάσεις χρηματοδοτούμενες από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης ποσού 2.020.598,00 ευρώ που δεν μπορούσαν να εξοφληθούν, αφού η Δ.Ε.Η. δεν κατέθετε χρήματα στον λογαριασμό της Περιφέρειας για να γίνουν κατανομές στους Δήμους παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του Δήμο,

γ) ποσό 1.118.762,00 ευρώ χρησιμοποιήθηκε την περίοδο 2014-2019 σε πληρωμή τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων που αφορούσαν προηγούμενες αυτοδιοικητικές  περιόδους. To ποσό αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων του Δήμου. Η ανάλυση αυτή αποδεικνύει ότι οι πραγματικές οφειλές προς τους προμηθευτές περιορίστηκαν σε σχέση με το 2014 κατά περίπου 1.500.000,00 ευρώ.

 

 1. Διασφαλίσαμε το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με εγγύηση πλέον του Δανείου από το Ελληνικό Δημόσιο. Η παραβίαση των όρων δανεισμού από την Ευρωπαική Τράπεζα επενδύσεων είχε συντελεστεί από το 2009. Ο Δήμος όφειλε είτε να εξοφλήσει το υπόλοιπο του δανείου ποσού 10.000.000,00 ευρώ άμεσα με ποινή προεξόφλησης περίπου 2.000.000,00 ή να εξασφαλίσει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τον δανεισμό μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πράγματι τα κατάφερε. Προφανώς προέκυψε κάποιο  κόστος, αλλά ευθύνεται αυτός που πήρε το δάνειο ή αυτός που έπρεπε να διασφαλίσει την ομαλή αποπληρωμή του; Ο κ. Μαλούτας από το 2016  χρωστάει μια απάντηση για το πού τελικά ΄επενδύθηκαν΄ τα χρήματα της εκταμίευσης ύψους του δανείου της ΕΤΕπ ύψους 1.236.000 ευρώ που εκταμιεύθηκαν  για την αγορά του ακινήτου της ‘Ένωσης  Γεωργικών Συνεταιρισμών’.  Αποτελεί παγκόσμια  πρωτοτυπία αντί να εγκαλείται αυτός που δανείστηκε, με θράσος ο ίδιος να  εγκαλεί αυτόν που κλήθηκε να διαχειριστεί τον υπέρμετρο δανεισμό του Δήμου και να επαναδιαπραγματευτεί τα δάνεια. Σημειωτέον ότι  την περίοδο 2014-2019 ο Δήμος δεν δανείστηκε ούτε ένα ευρώ.

 

 1. Προχωρήσαμε στην ορθολογικότερη αποτύπωση των υποχρεώσεων του Δήμου με την ενσωμάτωση και των υποχρεώσεων προς την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Και για πρώτη φορά επί των ημερών μας ο Δήμος άρχισε να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς αυτήν. Ας μας ενημερώσει ο κ. Μαλούτας αν επί των ημερών του αποτύπωσε  αυτές τις υποχρεώσεις στα λογιστικά του Δήμου και  αν ποτέ πληρώθηκε έστω και ένας λογαριασμός.

 

 1. Προχωρήσαμε ως οφείλαμε στην αδρανοποίηση της ΔΕΠΕΠΟΚ και στην μεταφορά του προσωπικού της στον Δήμο με αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό αναμενόμενων ζημιών της. Γνωρίζει ο κ. Μαλούτας πως τα περιθώρια νέων ‘προβληματικών’ προγραμματικών συμβάσεων δεν υπήρχαν πλέον λόγω  Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στις 13.4.2013 σε συνέντευξη του σε  τοπικό κανάλι έλεγε κατά λέξη «Για το έργο της ΖΕΠ ο Κοζανίτης δεν επιβαρύνθηκε καθόλου γιατί όλα τα έργα έγιναν από προγράμματα». Η αλήθεια βέβαια είναι πως η ΔΕΠΕΠΟΚ έλαβε δάνεια που σήμερα πληρώνει ο Κοζανίτης με τελευταίο  αυτό της συνεταιριστικής Τράπεζας το 2010 ύψους 350.000 ευρώ. Να μας απαντήσει επίσης τι απέδωσαν τα 107.000 που ξόδεψε η ΔΕΠΕΠΟΚ για την περιβόητη έκθεση ΜΙΡΙΜ στην Γαλλία, στην οποία ο κ. Μαλούτας συμμετείχε ως Πρόεδρος.

Εννοείται πως ακόμα αναμένουμε από τη Διοίκηση της ΔΕΠΕΠΟΚ και τον κ. Μαλούτα το πλάνο για την επαδραστηριοποίηση της εταιρείας, όπως εξήγγειλε ο πρόεδρός της στο ένα και μοναδικό διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε.

 

 1. Για τα θέματα της ΔΕΥΑΚ και της ΔΕΠΕΠΟΚ οι απαντήσεις με ανακοινώσεις στον τύπο είναι ανεπαρκείς. Προκαλούμε λοιπόν την Δημοτική Αρχή να συζητηθούν σε ειδική ανοιχτή συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  Για να μην αφήσουμε όμως κάτι αναπάντητο, αξίζει μόνο να αναφέρουμε πως το ύψος οφειλών προς τη ΔΕΥΑΚ αυξήθηκε από 11.721.022,00 το 2011 σε 20.870.666,00 το 2014, δηλαδή αύξηση 9.149.644,00 μέσα σε τέσσερα χρόνια διοίκησης του κου Μαλούτα. Ενώ με βάση τον Ισολογισμό της ΔΕΥΑΚ, επί διοίκησης της Δημοτικής Κίνησης, το 2018 το ύψος των απαιτήσεων μειώθηκε για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, κατά 220.000 ευρώ περίπου σε σχέση με το 2017.

 

 1. Όσον αφορά στα ενοίκια, έχουν ασκηθεί αγωγές σε όλους τους οφειλέτες του Δήμου και στις δυο μισθώσεις που αναφέρονται στο κείμενο του κ. Μαλούτα υπάρχουν ήδη αποφάσεις για έξωσή τους . Η αναφορά του δε στο Αναψυκτήριο του Δήμου Κοζάνης μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει, αφού γνωρίζει ο κ. Μαλούτας πως εκ μέρους της  Κοινοφελούς Επιχείρησης έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες

Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα και μοναδικό. Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε στην αποβολή των μισθωτών, αλλά έδωσε παράταση στην ενοικίαση; Μήπως επειδή  στο αναψυκτήριο στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου εταίροι είναι δυο υποψήφιοι τού συνδυασμού τού κ. Μαλούτα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και ξεπληρώνει προεκλογικές υποχρεώσεις; Πόσα ενοίκια πληρώθηκαν από τον Δεκέμβριο που η νυν Δημοτική Αρχή αντί να αποβάλει τους οφειλέτες, τούς έδωσε την δυνατότητα να μείνουν στο οίκημα;

 

 1. Όσον αφορά στο ΔΗΠΕΘΕ δεν έχουμε παρά να παραπέμψουμε στο αποτέλεσμα του ελέγχου του εκλιπόντος Γιάννη Καραχισαρίδη που επιβεβαιώνει την καθαρή οικονομική διαχείριση του φορέα.

 

 1. Παραδώσαμε όλα τα νομικά πρόσωπα σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ότι τα παραλάβαμε και αυτό με βάση τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητο.

 

Η  παρούσα Δημοτική  Αρχή  προσπαθώντας να αποφύγει τα ερωτήματα για τα πεπραγμένα της, καταφεύγει στην απαξίωση της προηγούμενης διοίκησης σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί να πιστεύει ότι αυτό την εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα. Πρέπει όμως να αντιληφθεί ότι η λογική «όλοι το ίδιο είμαστε» μακροπρόθεσμα θα είναι καταστροφική. Οι τοπικό πολιτικό προσωπικό, στην παρούσα ιδιαίτερα δύσκολη για την περιοχή μας περίοδο, οφείλει να ξεπεράσει την κοντόφθαλμη και ρεβανσιστική πολιτική μικροψυχία, αν θέλει να είναι υγιές και χρήσιμο για τον τόπο.

Η προσφιλής  τακτική της Δημοτικής Αρχής  ‘μισές αλήθειες, πολλά ψέματα και λάσπη στον ανεμιστήρα’ για να καλύψει την ένδεια πολιτικών προτάσεων και οράματος για τον τόπο, οδηγεί σε πόλωση, απαξίωση του συνόλου του πολιτικού προσωπικού τού τόπου και εν τέλει σε αδιέξοδο. Ο δρόμος που διάλεξε ο κος Μαλούτας μόνο καταστροφικός μπορεί να αποδειχθεί και δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε αφού ευτυχώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι κε Μαλούτα!

 

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

Μοιραστείτε την είδηση