Διότι δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις… Tου Χάρη Κουζιάκη

5 Min Read

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης συζήτηση επί των θεμάτων παραχώρησης μεγάλων τμημάτων δημοτικών εκτάσεων, με την μέθοδο της «δημοπρασίας», στις κτηματικές περιοχές Μαυροδεντρίου (1.157 στρέμματα), Κοίλων (517 στρέμματα) και Σιδερών (162 στρέμματα) για την κατασκευή 8 φωτοβολταϊκών πάρκων από μια και μοναδική εταιρεία. Εντύπωση δεν προκάλεσε ωστόσο η θέση της Δημοτικής Αρχής των τριών παρατάξεων (Λ. Μαλούτα, Κ. Μιχαηλίδη, Β. Σημανδράκου) υπέρ της παραχώρησης των εκτάσεων, όσο η κυνική – τιμωρητική τοποθέτηση του εκπροσώπου της εταιρίας που υποστήριξε ότι μετά την εγκατάσταση και λειτουργία των φωτοβολταϊκών θα αποδοθούν ανταποδοτικά οφέλη στο σύνολο του Δήμου Κοζάνης και όχι μόνο στο Μαυροδέντρι ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις. Να σημειωθεί ότι στις ενημερωτικές συζητήσεις της εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν με την τοπική κοινωνία του χωριού υπήρξε η προφορική υπόσχεση (δεν υφίσταται σχετική νομική υποχρέωση) για απόδοση ανταποδοτικών οφελών στην κοινότητα και στους κατοίκους του Μαυροδεντρίου.

Πως προέκυψε αυτή η αλλαγή στάσης;

Προέκυψε επειδή το τοπικό συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά προς την παραχώρηση άρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας, δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις για οποιοδήποτε ανταποδοτικό όφελος, άσχετα αν τα φωτοβολταικά κατασκευαστούν στην κτηματική περιοχή Μαυροδεντρίου και σε λίγο καιρό περικυκλώσουν το χωριό.

Για ποια ανταποδοτικά οφέλη μιλάμε;

Για 20 θέσεις εργασίας και δωρεάν ρεύμα σε κάποιες οικογένειες του χωριού! Ψίχουλα σε σχέση με το μέγεθος της επένδυσης και της αναμενόμενης απόδοσης.

Ανταποδοτικά οφέλη που δίνονται μεν με την «καλή» διάθεση του επενδυτή, όμως μετατρέπονται εντέχνως σε μοχλό πίεσης μιας τοπικής κοινωνίας ενώ το δικαίωμα στη δουλειά 20 άνεργων συμπολιτών μας μετατρέπεται σε δόλωμα. Το τοπικό συμβούλιο του Μαυροδεντρίου είχε το «θράσος» να μην τσιμπήσει το δόλωμα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες στο σύγχρονο Ελ Ντοράντο που απειλείται να μετατραπεί η περιοχή μας λόγω της προνομιακής της πρόσβασης σε δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης.

Η ελεύθερη δημοκρατική βούληση των τοπικών κοινωνιών βλέπουμε να τίθεται σε ομηρία με λύτρα διάφορες «ανταποδόσεις».

Θα ενδώσουμε;

Αύριο, μεθαύριο θα έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο με την ίδια διαδικασία νέα αιτήματα παραχώρησης πολλαπλάσιων δημοτικών εκτάσεων.

Θα αντιδράσουμε;

Χάρης Κουζιάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης

 

Υ.Γ. 1 Η θέση της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» είναι ξεκάθαρη και έχει εκφραστεί πολλές φορές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και στο Κείμενο θέσεών της για τη Δίκαιη Μετάβαση μετά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν συνεχώς σε σχέση με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση της περιοχής.

Η Δημοτική Κίνηση λέει ΝΑΙ στις ΑΠΕ με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Σύνταξη τοπικών πολεοδομικών σχεδίων ανά κοινότητα που θα περιγράφουν τις χρήσεις γης έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο που μπορούν να τοποθετηθούν και που όχι νέες ΑΠΕ.
  • Θεσμοθέτηση φέρουσας ικανότητας χωροθέτησης ΑΠΕ για την κάθε Δημοτική ενότητα με έλεγχο των εδαφικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων.
  • Σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων όσο και σε επίπεδο Δήμου έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ από τους κατοίκους των τοπικών διαμερισμάτων κατά προτεραιότητα. Αυτή η ενέργεια θα προσφέρει ένα εισόδημα στους κατοίκους των χωριών έτσι ώστε σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα να καταφέρουν να παραμείνουν στον τόπο τους και η προστιθέμενη αξία της κάθε επένδυσης θα ωφελήσει όλη την περιοχή.

 

Υ.Γ. 2 Η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτες και πρέπει να υποστηριχθούν προς όφελος όμως των πολλών και όχι των λίγων. Δεν μπορεί η απειλή κατάρρευσης της περιοχής μας να αντιμετωπίζεται μονίμως ως ευκαιρία για κάποιους αφού είναι διαχρονικά αποδεδειγμένο πως όσοι βλέπουν πάντα μια ευκαιρία στο τέλος κάθε απειλής μπορεί να είναι και τυχοδιώκτες. Μερικές απειλές δεν είναι φτιαγμένες για να γίνουν ευκαιρίες για τους πολλούς. Μερικές απειλές οφείλουν να αντιμετωπιστούν με προτάσεις και κοινή δράση.

 

Υ.Γ. 3 Να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους Δημοτικούς Συμβούλους που υπερψήφισαν μεν την παραχώρηση, διαφώνησαν με τη θέση της εταιρίας σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη.

Μοιραστείτε την είδηση