ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης: Αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη “Προς την καρδιά της ποίησης”

2 Min Read

Γιώργος Σεφέρης

‘’Προς την καρδιά της ποίησης’’

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στις 9:00 μ.μ.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο ηθοποιός Γιώργος Κέντρος και ο πιανίστας και συνθέτης Στάθης Άννινος μας προσκαλούν σε ένα αφιέρωμα στον νομπελίστα ποιητή μας, διαγράφοντας την τροχιά «προς την καρδιά της ποίησής» του.

Μια παράσταση στην οποία ανθρώπινη φωνή και μουσική συνυπάρχουν και μεσολαβούν, για να μεταφέρουν στους θεατές, στο ορατό μαζί και μυστικό τοπίο της ενεργειακής υπόστασης του λόγου του ποιητή.

Η παράσταση Γιώργος Σεφέρης ‘’ Προς την καρδιά της ποίησης’’ εκκινεί από την ανάγνωση ποιημάτων του Σεφέρη, στην οποία επενεργεί η μουσική αφήγηση, προτρέποντας σε ένα διάλογο μεταξύ ποίησης και μουσικής και διανοίγοντας την προοπτική στον θεατή να βλέπει τις δύο μυθοπλασίες τη μία μέσα στην άλλη.

Μια παράσταση την οποία συνθέτουν ποιήματα του Σεφέρη, επιλεγμένα από τις ποιητικές συλλογές Γυμνοπαιδία, Ημερολόγια καταστρώματος Β΄ και Γ΄ και Τρία κρυφά ποιήματα που επενδύονται με τους ήχους του Erik Satie, των Radiohead του Στάθη Άννινου αλλά και με αυτοσχεδιασμούς πάνω σε έργα των Khachaturian και Beethoven.

Ο λόγος του ποιητή μεταφέρεται από τη φωνή του ηθοποιού Γιώργου Κέντρου όπου συνομιλεί μέσα από την οθόνη ,με τον μουσικό Στάθη Άννινο ο οποίος αυτοσχεδιάζει επί σκηνής και αλληλεπιδρά καίρια με τις ποιότητες, δημιουργώντας ένα ιδιόμορφο soundtrack αποκαλύπτοντας από κοινού μια νέα διάσταση στον λόγο του ποιητή με τρόπο μυσταγωγικό, αλλά και ανατρεπτικό.

«Για να εκφράσει τη συγκίνησή του ένας ποιητής πρέπει να βρει μια σκηνοθεσία καταστάσεων, ένα πλαίσιο γεγονότων, ένα μορφικό τύπο, που θα είναι όπως το πλαίσιο ενός στοχάστρου∙ όταν οι αισθήσεις κοιτάξουν το στόχαστρο, θα βρουν τη συγκίνηση»

Γ. Σεφέρης

Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος

Μουσική επιμέλεια / Πιάνο: Στάθης Άννινος

Επιλογή των «κυπριακών» ποιημάτων: Μιχάλης Πιερής

Σύλληψη ιδέας: Γιώργος Παλαμιώτης – Φένια Παπαδόδημα (Ελαιώνας Festival)

Βίντεο- Μοντάζ : Πάνος Ηλιόπουλος

Επεξεργασία ήχου : Γιάννης Τούντας

Παραγωγή βίντεο : Ριάλτο θέατρο Λεμεσού

ΕΙΣΟΔΟΣ : Ελεύθερη

Μοιραστείτε την είδηση