Δίπλα στις… ερπύστριες και η Περιφέρεια στην Καλαμιά

3 Min Read

Ομόφωνο ψήφισμα κατά των φωτοβολταϊκών στο χωριό

Στο πλευρό των κατοίκων της Καλαμιάς κατά της κατασκευής φωτοβολταϊκών στη βόρεια πλευρά του χωριού, τάχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας το βράδυ της Τρίτης. Με ομόφωνο ψήφισμα του, δηλώνει πως στηρίζει τον αγώνα τους και πως θα συμβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί και δικαστικά. Επίσης ο Περιφερειάρχης κλήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεννόηση με την εταιρεία για να βρεθεί άλλος χώρος κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου.

Οι κάτοικοι, οι οποίοι εδώ και μέρες σταματούν τα μηχανήματα κατασκευής του πάρκου στο χωριό τους, μιλούν για υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, για καταστροφή των κέδρων που υπάρχουν στην περιοχή και για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δεν έχουν λάβει υπόψιν τους σημαντικές πτυχές της καθημερινότητάς τους αλλά και τις πραγματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αλλαγή μικροκλίματος, στέρηση ζωτικού χώρου, στέρηση βοσκοτόπων αλλά και ζητήματα οπτικής όχλησης έθεσαν οι κάτοικοι κατά την τοποθέτησή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα είχαν μοιράσει στους συμβούλους φωτογραφίες που προέρχονται από τον γεωπληροφοριακό χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και αποτυπώνουν το μέγεθος του φωτοβολταϊκού πάρκου σε σχέση με το χωριό τους.

«Συγχαίρω τους εκπροσώπους του χωριού για τον τεκμηριωμένο και κόσμιο λόγο σας και δίνετε το στίγμα για τον δίκαιο αγώνα που ξεκινήσατε. Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών είναι στις περισσότερες περιπτώσεις καταστροφική γιατί δεν λαμβάνει υπόψιν τις προτάσεις και επιχειρήματα των τοπικών κοινωνιών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

«Δεσμεύομαι ότι αυτό το άδικο θα σταματήσει. Τι φοβάται το κεντρικό κράτος και δεν δίνει αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση για να μπορεί να λειτουργήσει; Εμείς πρέπει να ορίσουμε τις ζωές μας» είπε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος πρότεινε να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα και η νομική στήριξη των κατοίκων.

«Οι κάτοικοι βρίσκονται μέρες στους δρόμους για να προστατεύσουν το χωριό τους. Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς όταν στο Περιφερειακό Συμβούλιο έρχονται η μια περιοχή μετά την άλλη για τα ίδια προβλήματα με την στέρηση της γης μας από ξένα funds και λεηλατούν την περιοχή, παρακάμπτοντας την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και με δόλο κάθε διαδικασία που υπάρχει;» αναρωτήθηκε ρητορικά η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γεωργία Ζεμπιλιάδου και ζήτησε να μπει η Περιφέρεια σε ένα κοινό μέτωπο για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπερ του ψηφίσματος και να γίνει πιο διεκδικητική η Περιφέρεια και να συμμετάσχει στους αγώνες των κατοίκων έμπρακτα, δήλωσαν οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αντώνης Τσάκωνας και της ΑΡΣΥ Στέφανος Πράσσος.

 

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση