Δολοφονούν αρκούδες στο Σκλήθρο. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του “Αρκτούρου” μιλά στον “Χ”

5 Min Read

Συνολικά τέσσερις αρκούδες εντός του 2022 βρέθηκαν νεκρές από πυροβολισμό

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

Την τρίτη νεκρή αρκούδα από πυρά πυροβόλου όπλου, περισυνέλλεξαν από την περιοχή του Σκλήθρου Φλώρινας τα μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του «Αρκτούρου», τα οποία κάνουν λόγο για «εγκληματική δράση αγνώστων που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις». Σύμφωνα με τον «Αρκτούρο» την Παρασκευή 12 Αυγούστου πολύ κοντά στο Κέντρο Προστασίας Λύκου & Λύγκα εντοπίστηκαν δύο νεκρές αρκούδες και λίγες εβδομάδες πριν εντοπίστηκε μια ακόμη.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του “Αρκτούρου” Πάνος Στεφάνου

Όλες βρέθηκαν εντός περιοχής Natura και σε κοντινή απόσταση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «Αρκτούρου» αυτό δείχνει πως πρόκειται για στοχευμένες επιθέσεις. «Πιθανολογούμε πως ο δράστης των δολοφονιών είναι ένας και όχι πολλοί. Ο λόγος που πιθανότατα να τον οδήγησε σε αυτή την πράξη είναι, σύμφωνα με το όπως το αντιλαμβάνεται ο ίδιος, προληπτικός. Δηλαδή προκειμένου να μην γίνουν ζημιές στην ιδιοκτησία του η στην περιοχή, προχωρά σε δολοφονίες αρκούδων χωρίς κανέναν λόγο. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν αξιόλογες και μεγάλης έκτασης ζημιές από αρκούδες» είπε στον «Χ» ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου» Πάνος Στεφάνου.

Η πρώτη αρκούδα που εντοπίστηκε νεκρή ήταν νεαρή ενήλικη σε φάση θηλασμού που σημαίνει πως τα μικρά της είναι ορφανά. Ο θάνατος της επήλθε από ένα μόνο τραύμα που έφερε στα πλευρά και το βλήμα τραυμάτισε το ζώο ενδοκοιλιακά με αποτέλεσμα να επέλθει εσωτερική αιμορραγία και να καταλήξει. Η δεύτερη δολοφονημένη αρκούδα βρέθηκε δίπλα σε σημείο με σκουπίδια και από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε πως ήταν νεκρό εδώ και δέκα μέρες. Τα δύο αυτά περιστατικά ήρθαν να προστεθούν σε έναν ακόμη φόνο αρκούδας που βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη τον Ιούλιο και αυτός από πυροβολισμό. Και τα τρία εγκλήματα έγιναν στην ίδια περιοχή σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.

«Πρόκειται για μια απόλυτα καταδικαστέα κατάσταση που χρήζει της άμεσης παρέμβασης της αστυνομίας και των υπευθύνων» τόνισε ο κ. Στεφάνου. Αρμόδιο για την εξέταση και εξιχνίαση των τεσσάρων δολοφονιών είναι το Αστυνομικό Τμήμα Αμυνταίου, το οποίο και αυτεπάγγελτα θα πρέπει να τρέξει την σχετική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

Ποιο είναι το νομικό καθεστώς προστασίας της αρκούδας

Η καφέ αρκούδα προστατεύεται από διεθνή και ευρωπαϊκά νομικά κείμενα με σημαντικότερο αυτό της «Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (νόμος 1335/83) «περί προστασίας των απειλούμενων ειδών και των βιοτόπων τους”. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ειδών που βρίσκονται υπό αυστηρή προστασία γι’ αυτό και απαγορεύεται:

α. η σύλληψη, κατοχή ή θανάτωση ατόμων του είδους,

β. η υποβάθμιση των τόπων αναπαραγωγής του είδους

γ. η διακίνηση, η κατοχή και η εμπορία ζώων ζωντανών, νεκρών, ταριχευμένων ή μερών του σώματος τους.

Επίσης, σύμφωνα με την Οδηγία 92/43 ΕΟΚ η καφέ αρκούδα περιλαμβάνεται στον κατάλογο ειδών προτεραιότητας και στον κατάλογο των ειδών η διατήρηση των οποίων επιβάλλει το καθορισμό δικτύου ειδικών ζωνών προστασίας. Η «Σύμβαση της Ουάσιγκτον» απαγορεύει το εμπόριό τους καθώς και το εμπόριο τμημάτων τους. Υπάρχουν ακόμη πολλοί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ρυθμίζουν την εφαρμογή της Σύμβασης σε επίπεδο χώρο των κρατών μελών.(Κανονισμός 3418/83 και 3675/91).

Η μοναδική από τις γειτονικές μας χώρες που δεν έχει υπογράψει την σύμβαση για την προστασία της καφέ αρκούδας είναι η Αλβανία. Στην χώρα συναντά κανείς αρκούδες σε αιχμαλωσία που αποτελούν «ατραξιόν» ακόμη και σε ξενοδοχεία αλλά και σε πλατείες χωριών. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην αποτελεσματική τήρηση της σχετικής νομοθεσίας εφόσον η Αλβανία αποτελεί δίαυλο παράνομης διακίνησης ειδών στα Βαλκάνια. «Ένα από τα βασικά αίτια αυτού του φαινομένου είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη περίοδο η χώρα. Το αποτέλεσμα είναι να αναζητούνται οικονομικά κίνητρα πάσης φύσεως, ακόμη και στην παράνομη διακίνηση ειδών συμπεριλαμβανομένης και της αρκούδας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της.

 

Να κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες η αστυνομία για να βρει τον ένοχο

Την άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας και συγκεκριμένα του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου, προκειμένου να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο ένοχος με την ποινή φυλάκισης που ορίζει ο νόμος, ζητά ο Αρκτούρος. «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό έγκλημα κατά της βιοποικιλότητας. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καλεί τις αρμόδιες αρχές να μην υποβαθμίσουν τη σημασία του εγκλήματος αυτού και να προχωρήσουν σε εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, διότι η συνεχιζόμενη ατιμωρησία φέρνει, δυστυχώς, και νέες δολοφονίες προστατευόμενων ειδών» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου Πάνος Στεφάνου.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση