Δομή βραχείας φιλοξενίας αστέγων δημοτών αποκτά ο Δήμος Κοζάνης

3 Min Read

Τη δομή βραχείας φιλοξενίας άστεγων δημοτών παρουσίασε την Τρίτη ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας. Η συγκεκριμένη δομή εντάσσεται σ’ έναν ευρύτερο σχεδιασμό δράσης για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση φαινομένων αστεγίας, που υλοποιεί η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας του Δήμου Κοζάνης.

«Η σημερινή παρουσίαση αποδεικνύει, ότι τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι αιρετοί έχουν την ευαισθησία και τη διάθεση να κάνουν ολοένα και περισσότερα πράγματα για να καλύψουν όλους τους τομείς Κοινωνικής Προστασίας. Τέτοιες δομές καλό είναι να υπάρχουν, αλλά καλύτερα να μην χρησιμοποιούνται. Μακάρι το δίχτυ αλληλοπροστασίας και υποστήριξης ανάμεσα στους ανθρώπους να συνεχίσει να υπάρχει, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αστεγίας στο δήμο μας. Παρ’ όλα αυτά, με η Δομή Βραχείας Φιλοξενίας Άστεγων Δημοτών είναι έτοιμη να παρέχει υπηρεσίες» ανέφερε κατά την παρουσίαση ο κ. Μαλούτας.

- Advertisement -

Τι περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης του δήμου για την αντιμετώπιση της αστεγίας

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Δήμος Κοζάνης υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Έλλειψης Στέγης. Σε αυτή την κατεύθυνση, δύναται πλέον να φιλοξενήσει άστεγους άνδρες στη Δομή Βραχείας Φιλοξενίας Αστέγων, εξασφαλίζοντας διαμονή και σίτιση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, σύνδεση με την επιδοματική πολιτική, καθώς και υποστήριξη στην εύρεση σπιτιού.

Στο ίδιο πλαίσιο, δύναται επίσης να φιλοξενήσει άστεγη γυναίκα με ή χωρίς παιδιά στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, καθώς και άστεγη οικογένεια με παιδιά σε διαμέρισμα της Δομής Βραχείας Φιλοξενίας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η εύρεση στέγης τόσο για οικογένειες, όσο και για μεμονωμένα άτομα.

Στόχος του δήμου Κοζάνης είναι η δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας, μέσω του οποίου θα καλύπτονται πρωτογενείς ανάγκες διαβίωσης των κατοίκων, αλλά δεν μετατρέπει τους άστεγους συμπαθητικούς αποδεκτές κοινωνικών υπηρεσιών και επιδομάτων και ιδρυματοποίηση, αλλά θα τους καθιστά ενεργούς πολίτες.

Απονομή τιμητικών πλακετών σε όσους συνέδραμαν στην υλοποίηση του εγχειρήματος

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης της δομής πραγματοποιήθηκε απονομή τιμητικών πλακετών στις επιχειρήσεις που συνέδραμαν στην υλοποίηση του εγχειρήματος με τις δωρεές τους. Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση «Γιώργος Ευκολίδης», καθώς και στην εταιρία ενέργειας «Protovoras Energy».

Η παραχώρηση του χώρου έγινε από το Σύλλογο «Σαράντα Μάρτυρες», ενώ καθοριστικά στο εγχείρημα συνέδραμαν οι εργαζόμενοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κοζάνης υπό την εποπτεία του υπευθύνου της δομής Δημήτρη Λεούδη.

Μοιραστείτε την είδηση