Δωρεάν μετακίνηση, στέγαση και σίτιση ζητούν οι φοιτητές

3 Min Read

Μαθητικό – Φοιτητικό Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους, το μεσημέρι της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι διεκδικούν δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, κρατική χρηματοδότηση για προσλήψεις καθηγητών και εξασφάλιση υποδομών, άμεσα μέτρα ανακούφισης από το κόστος των σπουδών και τα πτυχία τους να εξασφαλίζουν πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα τους και δουλειά με δικαιώματα. Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Όπως ανέφεραν, συνεχίζονται οι ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα, καθώς υπάρχει θέμα με τη θέρμανση των κτιρίων και οι φοιτητικές εστίες δεν είναι κατοικήσιμες λόγω μούχλας και μη συντήρησης.

Για τις μετακινήσεις, τόνισαν πως αρκετοί φοιτητές πληρώνουν έως και 30 ευρώ το μήνα, μόνο για να πηγαίνουν να παρακολουθούν τα μαθήματα τους και πως θα καταθέσουν το αίτημα και στο δήμο, για να εκδοθεί ένα έκτακτο κονδύλιο. Για το θέμα της σίτισης σημείωσαν πως η λέσχη δεν χωράει όλους τους φοιτητές, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να φάνε εκεί.

Επίσης, στάθηκαν και σε διάφορα προβλήματα του κτιρίου του Πανεπιστημίου στα Κοίλα, όπου κάθε φορά που βρέχει πλημμυρίζουν εγκαταστάσεις, αλλά και στις ελλείψεις σε καθηγητές και προσωπικό, αναφέροντας πως στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών εξακολουθούν να μην υπάρχουν εργαστήρια, ενώ στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων δεν διδάσκονται μαθήματα επιλογής, λόγω έλλειψης πόρων και πως πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του τμήματος δεν έχουν κατοχυρωθεί επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο του.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη Τετάρτη, μετά από γενική συνέλευση, οι φοιτητικοί σύλλογοι πήραν την απόφαση να κλείσουν τα ταμεία της λέσχης στην Πανεπιστημιούπολη της ΖΕΠ για να σιτιστούν όλοι οι φοιτητές δωρεάν. Την ίδια ημέρα μετά από κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις ένας φοιτητής πήρε κλειδί για δωμάτιο εστιών χωρίς να πληρώσει το «χαράτσι» των 100 ευρώ.

Αναφορά έκαναν οι συγκεντρωμένοι και στον πόλεμο, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και καταδικάζοντας τη στάση του Ισραήλ. «Οι ίδιοι που μας αφήνουν χωρίς φοιτητική μέριμνα, είναι αυτοί που φέρνουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, είναι οι ίδιοι που δηλώνουν ανοιχτή στήριξη στο Ισραήλ, δίνοντας όποια βοήθεια ζητηθεί. Αυτοί που αγοράζουν και γεμίζουν τη χώρα μας με πολεμικό εξοπλισμό με τα χρήματα τα δικά μας και των οικογενειών μας, είναι οι ίδιοι που μας λένε ότι δεν έχουνε χρήματα για τις ανάγκες μας» σημείωσαν.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση