Δρ. Βασίλης Γρηγορίου: 650 θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει η Advent στην Δυτική Μακεδονία

5 Min Read

650 θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει η Advent στη Δυτική Μακεδονία. Το παραπάνω τόνισε ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies Holdings Inc. (NASDAQ: ADN), στην παρέμβασή του στο συνέδριο του «Athens Investment Forum» με θέμα: «Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός: Οι «σταθερές» της ελληνικής οικονομίας στον διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη»
Το Συνέδριο διοργανώθηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και τη Vertical Solutions S.A. Το φετινό, 5ο κατά σειρά, Συνέδριο επικεντρώθηκε στα νέα δεδομένα που προκύπτουν λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία και των ευρύτερων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στο γεωπολιτικό τοπίο. Παράλληλα, έμφαση δόθηκε στη βιώσιμη ανάπτυξη και στον ψηφιακό μετασχηματισμό που αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και
Ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου συμμετείχε στην ενότητα: «Ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια στον διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη – Προκλήσεις» Ενεργειακή κρίση: ευκαιρία ή απειλή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή µετάβαση; Ο δρόµος για την επίτευξη ασφαλούς ενεργειακής επάρκειας. Εκσυγχρονισµός των υφιστάµενων ενεργειακών επενδύσεων.
Στην ομιλία του ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι «το υδρογόνο μπορεί να συνεισφέρει αισθητά στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας και μείωσης εκπομπών του άνθρακα. Παράλληλα, η νέα αυτή βιομηχανία θα δημιουργήσει πάρα πολλές θέσεις εργασίας που δεν υπήρχαν προηγουμένως και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία ενός πολύ καλύτερου κόσμου για τις επόμενες γενιές, οπότε είναι μία ιστορική ευκαιρία για όλους. Τόσο η Ευρώπη, όσο και οι ΗΠΑ κινούνται δυναμικά με στόχο την ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας του υδρογόνου, η οποία νομίζω θα αναπτυχθεί πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο.»
Το Green HiPo της Advent, επεσήμανε είναι ένα Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος της αλυσίδας αξίας «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου» με περιοχή υλοποίησης τη Δυτική Μακεδονία, εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2022 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με χρηματοδότηση που δύναται να αγγίζει τα 782,1 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος εξαετίας, το Green HiPo είναι ένα πολύ μεγάλο project Ευρωπαϊκού επιπέδου. Κατά τη γνώμη μου, η εταιρεία μας «κέρδισε» το συγκεκριμένο project λόγω της τεράστιας δυναμικής του R&D που διαθέτει και λόγω της δυνατότητάς μας να συμβάλλουμε στην γρήγορη αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των χωρών μελών της Ευρώπης, η οποία είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή. Για να παραχθεί το πράσινο υδρογόνο, είναι απαραίτητη η παραγωγή μονάδων ηλεκτρόλυσης. Η παγκόσμια συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα έχει αυξηθεί σημαντικά και όπως βλέπουμε, τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ δείχνουν με έμπρακτο τρόπο ότι θέλουν να είναι μέρος αυτής της νέας βιομηχανίας.
«Στην Advent, θέλουμε να δημιουργήσουμε 650 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα 6 χρόνια στην Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κοζάνης, για πολλούς και διαφόρους λόγους. Η απολιγνιτοποίηση της περιοχής προφανώς έχει ένα πολύ μεγάλο ρόλο να παίξει σε αυτό. Και από την άλλη, στην Ευρώπη αν δείτε τα νούμερα των στόχων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τεράστια. Μιλάμε για 400GW μέχρι το 2030. Οπότε πιστεύω ότι αυτό το έργο είναι μόνο η αρχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κύρια δραστηριότητα της Advent είναι οι κυψελίδες καυσίμου και σε λίγο καιρό η εταιρεία θα αρχίσει να δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής μονάδων ηλεκτρόλυσης. Η Advent ξεκίνησε σαν start up. Πλέον αποτελεί εταιρεία παγκοσμίου επιπέδου με περισσότερους από 200 υπαλλήλους που εξειδικεύονται στον τομέα του υδρογόνου.
«Με λίγα λόγια, η βιομηχανία του υδρογόνου θα δημιουργήσει πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας, που πιστεύω είναι και το ζητούμενο σε μία κοινωνία. Στο ταξίδι προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το υδρογόνο πρέπει να θεωρείται ο προορισμός. Το φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή μπορεί να κυριαρχεί και θα συνεχίσει να κυριαρχεί για κάποια χρόνια, αλλά η ώρα του υδρογόνου πλησιάζει και ο λόγος είναι απλός. Τα ορυκτά καύσιμα είναι βρώμικα, το φυσικό αέριο είναι λιγότερο βρώμικο, ενώ το υδρογόνο είναι καθαρό, οπότε θεωρώ ότι είναι η μόνη λύση που βασίζεται στην κοινή λογική» πρόσθεσε.

Μοιραστείτε την είδηση