Για επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων τους περί μεγάλης απώλειας εσόδων από τις καλλιέργειές τους που χτυπήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου, κάνουν λόγο οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στον κάμπο του Δρεπάνου. Με ανακοίνωσή τους η Ομάδα Αγροτών, δημοσιοποίησε ποσοτικά στοιχεία της παραγωγής της πλημμυρισμένης περιοχής του κάμπου (6.000 με 8.000 στρέμματα καλλιεργειών).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αποδόσεις σε σκληρό σιτάρι κινήθηκαν μεταξύ 70 με 110 κιλών το στρέμμα και στο μαλακό σιτάρι οι αποδόσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 80 και 130 κιλών το στρέμμα. Όσον αφορά στις καλλιέργειες του τριφυλλιού, δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί αξιοποιηθεί καθόλου.
Άσχημα είναι τα πράγματα στις καλλιέργειες καλαμποκιού, όπου υπολογίζεται πως η απώλεια θα είναι πάνω από 60%, ενώ στην πατάτα αναμένεται να ξεπεράσει το 70% και σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, η απώλεια θα είναι ολοκληρωτική. Πάνω από το μισό των καλλιεργειών των ηλίανθων έχει καταστραφεί και στην ελαιοκράμβη οι αποδόσεις ήταν λιγότερο από 100 κιλά ανά στρέμμα. Στο 50% μειωμένη θα είναι και η παραγωγή κρεμμυδιών.
«Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση με ορατή την αδυναμία καλλιέργειας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Απαιτούμε ταχύτατη και δίκαιη αποτίμηση, άμεση οικονομική αποζημίωση προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα καλλιέργειας» τονίζουν οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, οι οποίες δεν καλύπτουν στο μέγιστο τις καταστροφές. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποδόσεις σκληρού σιταριού που κάθε χρόνο φθάνουν τα 600-650 kg το στρέμμα από την χρήση χωραφιών που τις προηγούμενες χρονιές είχαν ανοιξιάτικες καλλιέργειες. Σε αυτά λοιπόν τα χωράφια το μέγιστο της αποζημίωσης θεωρήθηκε κατά τον κανονισμό μόλις τα 250 kg/στρέμμα» αναφέρουν.
Τέλος, απευθύνουν έκκληση για βοήθεια στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία και ζητούν να ενεργοποιηθούν διαφορετικά εργαλεία χρηματοδότησης, όπως το Ταμείο Αρωγής που συστάθηκε με αφορμή τις παραγωγές στην Β. Εύβοια και Αργολίδα.
Θένια Βασιλειάδου – xronos-kozanis.gr