Δράσεις σηματοδότησης και καθαρισμού ορειβατικών μονοπατιών από τον ΕΟΣ Κοζάνης

2 Min Read

Σε δράσεις σηματοδότησης και καθαρισμού ορειβατικών μονοπατιών προχωράνε τα τελευταία χρόνια μέλη και φίλοι του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου (ΕΟΣ) Κοζάνης.

Αποτελεί άλλωστε έναν από τους βασικούς μας στόχους του συνδέσμου διαχρονικά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να ορειβατούν ομάδες στα μονοπάτια μας αν αυτά δεν έχουν την απαραίτητη προσβασιμότητα και σήμανση ώστε να είναι ασφαλείς!

Το τελευταίο διάστημα εστιάσαμε στα μονοπάτια που στοχεύουν και έχουν σαν αφετηρία το ορειβατικό μας καταφύγιο στα Πιέρια, γνωστό ως Καταφύγιο «Λαγομάνα» (καθιερώθηκε από την παράφραση της τοποθεσίας «αλογομάνδρι» στην οποία βρίσκεται από την δεκαετία του ‘80).

Έγινε καθαρισμός και συντήρηση πέντε μονοπατιών σε συνολικό μήκος 11 τουλάχιστόν χιλιομέτρων, με παρεμβάσεις που δεν αλλοιώνουν το τοπίο αφού κατά κύριο λόγο πρόκειται για ήδη υπάρχοντα μονοπάτια. Τα μονοπάτια αυτά είχανε «κλείσει» λόγω βλάστησης αλλά και από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Και αφού έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμοί, δεν θα μπορούσε να μην ανανεωθεί η σηματοδότηση! Επιλέχτηκαν μεταλλικά ταμπελάκια χρωματισμένα με διαφορετική απόχρωση ανά μονοπάτι και ανακλαστήρα, ώστε να υπάρχει ασφαλής και εύκολη  καθοδήγηση ακόμη και σε νυκτερινές ή δύσκολες συνθήκες.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως όλη η δουλειά έγινε με απόλυτα εθελοντική εργασία και καμία οικονομική ή οποιαδήποτε άλλη στήριξη από κάποιον κρατικό φορέα. Η υποστήριξη και η υλοποίηση όλης της προσπάθειας έγινε από μέλη και φίλους της παρέας του ΕΟΣ με κοινό στόχο να διαβαίνουμε ασφαλείς στα όμορφα Πιέρια που τόσο αγαπάμε.

Χρειάστηκαν πολλές μέρες δουλειάς και αρκετός κόπος για να τα καταφέρουμε. Πληρωμή μας αποτελεί η αύξηση επισκεψιμότητας που παρατηρείται έμπρακτα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή. Και αυτό θα μπορούσε ίσως να αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα πως ειδικά οι κρατικοί φορείς πρέπει να εστιάσουν τελικά στον ορεινό τουρισμό και την ανάδειξή του, που τόσα και τόσα γράφονται κατά καιρούς. Αν εμείς καταφέραμε να κάνουμε όλη αυτή τη δουλειά χωρίς στήριξη, ας σκεφτούμε τι θα μπορούσε να γίνει με παροχές και βοήθεια!!!

 

Κοζάνη, 14 Νοέμβρη 2022

Για τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο (ΕΟΣ) Κοζάνης

Αλέξανδρος Ι. Τσολάκης

Μοιραστείτε την είδηση