Δράσεις της Ν.Ε. Κοζάνης για την ανάδειξη των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

4 Min Read

Συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του Κινήματος Αλλαγής και επίσκεψη κλιμακίου υπό τον Γραμματέα του Τομέα Οικονομικών Γιάννη Κουτσούκο στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης έλαβαν χώρα το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο των δράσεων του Κινήματος Αλλαγής για την ανάδειξη  των προτάσεών του κατά του κύματος ακρίβειας που πλήττει καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της Διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής ο κ. Κουτσούκος παρουσίασε και ανέλυσε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία έρχεται να προστεθεί στην δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία. «Ο στόχος του Κινήματος», σημείωσε «είναι το σπάσιμο του μικρού δικομματισμού της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο που να εγγυάται την σταθερότητα της οικονομίας, το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη για όλους. Διότι», συνέχισε, «η ελληνική οικονομία είναι ναρκοθετημένη από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το έλλειμμα  ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται στο αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και την πρόκληση της επιστροφής στα δημοσιονομικά πλεονάσματα μετά από δύο χρόνια χαλάρωσης λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης & Ανθεκτικότητας – τα ευρωομόλογα που λέγαμε ήδη από το 2010 – δεν πιάνουν τόπο. Η Μαξίμου Α.Ε. κατευθύνει τους πόρους σε λόγους, κολλητούς και ισχυρούς. Αφήνει την κοινωνία στο περιθώριο», κατέληξε, ο Γραμματέας του Τομέα Οικονομίας.

Στη συνέχεια ο κ. Κουτσούκος μαζί με κλιμάκιο της Διευρυμένης Ν.Ε. επισκέφτηκαν το Ε.Β.Ε. Κοζάνης όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Μητλιάγκα και το μέλος τη Διοίκησης κ. Κοσμά Καλεντεριάδη.

Στη συνάντηση, ο κ. Κουτσούκος, αφού υπογράμμισε την πίστη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην αυτοτέλεια των Επιμελητηρίων, παρουσίασε τις οκτώ προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής (βλέπε σχετική φώτο), σημειώνοντας ότι τα μέτρα είναι ρεαλιστικά και ανεκτού δημοσιονομικού κόστους. Παράλληλα, επισήμανε η ακρίβεια δεν είναι ούτε μόνο εισαγόμενη ούτε παροδική όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά και προϊόν τις αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών, των ανεξάρτητων αρχών και της κερδοσκοπίας. Επιπλέον, πλήττει περισσότερο τους εργαζόμενους με χαμηλότερα εισοδήματα. Ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς υφίσταται την άδικη και βίαιη απολιγνιτοποίηση. «Σήμερα, δεν ήρθαμε για να διαπιστώσουμε τις επιπτώσεις της, αλλά για να ακούσουμε προτάσεις και να αποτυπώσουμε τρόπους για να πετύχουμε μια πραγματικά δίκαιη και με ενεργειακή δημοκρατία μετάβαση.

Από την πλευρά του ο κ. Μητλιάγκας είχε την ευκαιρία να εκθέσει τις προτάσεις και τις αγωνίες των επιχειρήσεων της περιοχής για το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας. Παρουσίασε  τις προκλήσεις της μεταλιγνιτικής εποχής και της παραγωγικής μετάβασης τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Επισήμανε την ορθότητα της σύνδεσης των 120 δόσεων με την συνέπεια σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η συνέπεια πρέπει να γίνει η εθνική μας κουλτούρα». Το μέλος του Δ.Σ. Κοσμάς Καλεντεριάδης επεσήμανε την ανάγκη να δει η Κυβέρνηση τη Δυτική Μακεδονία «με άλλο μάτι», ξεκινώντας από την διαφοροποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής των λογαριασμών ρεύματος.

 

Γραφείο Τύπου

Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης

Κίνημα Αλλαγής

 

Μοιραστείτε την είδηση