«Δεν είναι ντροπή ο δημόσιος θηλασμός»
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, το Κέντρο Υγείας Κοζάνης, βρέθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης το πρωί της Παρασκευής, για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το περιβάλλον της νέας μητέρας – θηλάζουσας και όχι μόνο την ίδια, για αυτό το σπουδαίο «δώρο» που μπορεί να κάνει στο νεογνό.
Αυτή η εβδομάδα, έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) και εορτάζεται από το 1992 κάθε χρόνο στις 1-7 Αυγούστου. Στη χώρα μας η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 1-7 Νοεμβρίου και η εν λόγω δράση παγκόσμια, υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ – WHO), τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες.
Αποτελεί μια εκστρατεία η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας σε θέματα που σχετίζονται με τον μητρικό θηλασμό καθώς και την προαγωγή του, στοχεύοντας στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο ΠΟΥ για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό στο 50% των βρεφών έως το 2025. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι: «Ενθαρρύνουμε τον θηλασμό. Κάνουμε τη διαφορά για τους εργαζόμενους γονείς.»
Η κα. Βασιλική Νάνου, μαία στο Κέντρο Υγείας Κοζάνης ανέφερε πως η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση δεν αφορά μόνο τις μητέρες που πρέπει να ενθαρρύνονται και να στηρίζονται, αλλά αφορά και το εργασιακό, το οικογενειακό και το συγγενικό τους περιβάλλον. «Σκοπός είναι να δημιουργούμε κατάλληλες συνθήκες, ώστε να προωθούμε το μητρικό θηλασμό» τόνισε η ίδια.
«Έχουν ευαισθητοποιηθεί αρκετά πλέον οι νέες γυναίκες και φροντίζουν τουλάχιστον για κάποιους μήνες να θηλάσουν το παιδί τους. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορούν να του δώσουν, σε όλη τους τη ζωή» ανέφερε ο κ. Μιχάλης Ζηκόπουλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος.
Συνέχισε λέγοντας πως είναι σημαντικό να γίνεται αυτό, καθώς πέραν των θρεπτικών ουσιών που θα πάρει το παιδί, αναπτύσσεται και ενδυναμώνεται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ μητέρας και νεογνού. «Εμείς οι άντρες, δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να το νιώσουμε ποτέ αυτό. Απλώς την ακούμε και βλέπουμε πως μόλις πάρει αγκαλιά η μητέρα το νεογνό, αυτό θα ηρεμήσει γιατί γνωρίζει τη μητέρα, όχι φυσιογνωμικά, αλλά ακούει τον παλμό της επί 9 μήνες, αναγωνρίζει τη μυρωδιά και ξέρει ότι αυτός ο άνθρωπος που το έχει αγκαλιά, είναι ο ίδιος άνθρωπος που το φρόντιζε τόσους μήνες και νιώθει ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζηκόπουλος.
Αναφορά έκανε και στις μητέρες που για κάποιο ιατρικό λόγο, δεν μπορούν να θηλάσουν το παιδί τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν χρειάζεται να νιώθουν τύψεις καθώς δεν είναι δική τους επιλογή.
Τέλος, ο κ. Ζηκόπουλος, ενθάρρυνε τις νέες μητέρες, σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται, να θηλάσουν έστω και για λίγο το παιδί τους τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, όπου υπάρχει το πρωτόγαλα το οποίο δίνει τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία στο παιδί, καθώς έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στην ανάπτυξη του, βοηθώντας με το ανοσοποιητικό, την παχυσαρκία και τη γενικότερη υγεία του.
Το «taboo» του δημόσιου μητρικού θηλασμού
Όσο αναφορά τον δημόσιο μητρικό θηλασμό, που εν έτη 2023 και ένα βήμα πριν καλωσορίσουμε το 2024, αποτελεί ακόμα ταμπού, η κα. Νάνου σημείωσε πως αυτές οι ενημερωτικές δράσεις γίνονται για να αναδειχθεί η σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού και να καταρριφθεί αυτό το ταμπού. «Δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού, διότι είναι μια φυσική διαδικασία, όπου πρέπει η μητέρα να στηρίζεται από όλο το ευρύτερο περιβάλλον, όπως π.χ. θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι, όχι μόνο σε εμπορικά κέντρα αλλά και σε πλατείες και δήμους, ώστε η μητέρα να μπορεί να έχει το χώρο, το χρόνο και τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής για να μπορεί να θηλάζει το μωρό της. Πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με το θηλασμό» σημείωσε η ίδια.
«Δεν είναι ντροπή, να θηλάζει η μητέρα σε δημόσιο χώρο. Ντροπή είναι για αυτόν που μπορεί να το χλευάσει» τόνισε ο κ. Ζηκόπουλος.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr