Δρόμους για την ένταξη 500 ανέργων της περιοχής στην αγορά εργασίας άνοιξε το ΕΒΕ Κοζάνης

7 Min Read

Με πρόγραμμα κατάρτισης που συνδυάζει ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Το απόγευμα της Τετάρτης, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την παρουσίαση του προγράμματος «Πλοηγός Δεξιοτήτων». Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από το Επιμελητήριο Κοζάνης και αφορά την εκπαίδευση 500 ανέργων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την απόκτηση κρίσιμων δεξιοτήτων που συνδέονται με τη νέα, ψηφιακή και πράσινη οικονομία. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το σχέδιο κατάρτισης που συνδυάζει θεωρητική εκπαίδευση, πρακτική άσκηση και πιστοποίηση προσόντων για την ενίσχυση των επαγγελματικών προοπτικών των συμμετεχόντων.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Η επίσημη παρουσίαση της πράξης «Πλοηγός Δεξιοτήτων» περιλάμβανε ομιλίες από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας και των αρμόδιων φορέων. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, Γιάννης Μητλιάγκας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης σύγχρονων δεξιοτήτων για την υποστήριξη της Δίκαιης Μετάβασης και την ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων. Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών, Νικόλαος Λυσσαρίδης, και ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτριος Μαυροματίδης, παρουσίασαν τις στρατηγικές που εφαρμόζονται για την ενίσχυση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, Γιάννης Μητλιάγκας

Για το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην ιστορία του, που «τρέχει» το Επιμελητήριο, έκανε λόγο ο κ. Μητλιάγκας. Όπως ανέφερε, οι 500 άνεργοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τη θεωρητική τους κατάρτιση, και αρκετοί από αυτούς έχουν προχωρήσει στην πρακτική τους άσκηση. «Φιλοδοξούμε, μέσα στο 2025, να ολοκληρωθεί το έργο και να κατανεμηθούν τα ποσά στους δικαιούχους. Το ζητούμενο είναι η σύνδεση με την αγορά εργασίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος και σημείωσε πως το Επιμελητήριο θα είναι ο πρώτος φορέας στην Ελλάδα που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα.

Ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυροματίδης

Ο κ. Μαυροματίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ergasiapdm.gr, το οποίο είναι ένα δωρεάν εργαλείο που φιλοδοξεί να συνδέσει τη ζήτηση με την προσφορά εργασίας στη Δυτική Μακεδονία. Το συγκεκριμένο εργαλείο απευθύνεται σε όσους αναζητούν ευκαιρίες καριέρας και απασχόλησης, καθώς και σε επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζομένους. «Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες εντάσσονται σε διαδικασίες τις οποίες θέλουμε να ενοποιήσουμε και να αποδώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο μας, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα», τόνισε.

Η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση του εκπαιδευτικού έργου και της πορείας του προγράμματος από τον Project Manager, Ηλία Μουστάκα, καθώς και με την εισήγηση του Δρ. Δημήτρη Ζιούζιου, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτών ενηλίκων στο πλαίσιο της κατάρτισης. Επίσης, ο Δημήτριος Λιάλιος, εκπαιδευτής ενηλίκων, παρουσίασε την υλοποίηση του προγράμματος στην Ψηφιακή Οικονομία, δίνοντας ένα πρακτικό παράδειγμα της εφαρμογής των σύγχρονων δεξιοτήτων στο τομέα αυτό.

Δημήτρης Ζιούζιος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εκπαιδευτής ενηλίκων

«Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στη μεταλιγνιτική εποχή που ζούμε είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων που θέλουν να παραμείνουν στην περιοχή. Μιλάμε για επανακατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, με στόχο τις καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερες απολαβές», τόνισε ο κ. Ζιούζιος και υπογράμμισε πως η δια βίου μάθηση πρέπει να «αγκαλιαστεί» από όλους, ώστε να έχει η Δυτική Μακεδονία ένα καλύτερο «αύριο».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας και την ενσωμάτωση των ανέργων της περιοχής στην αγορά εργασίας, εστιάζοντας στην εκπαίδευση σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως οι ψηφιακές και οι πράσινες δεξιότητες. Αυτοί οι τομείς θεωρούνται κρίσιμοι για την επόμενη μέρα της οικονομίας, με έμφαση στις αναπτυξιακές ανάγκες της ΕΕ και τις στρατηγικές που αφορούν τη Δίκαιη Μετάβαση. Το πρόγραμμα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις κατευθύνσεις του «Συμφώνου για τις Δεξιότητες» και του CEDEFOP, καλύπτοντας τις νέες απαιτήσεις της αγοράς και βοηθώντας τους ωφελούμενους να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο επαγγελματικό τοπίο.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος οι 500 ωφελούμενοι εκπαιδεύτηκαν σε βασικές δεξιότητες ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) και σε οριζόντιες δεξιότητες, διάρκειας 160 ωρών. Στη συνέχεια, στη δεύτερη φάση, η κατάρτιση επικεντρώθηκε σε ψηφιακές και πράσινες επαγγελματικές δεξιότητες, διάρκειας 240 ωρών. Οι συμμετέχοντες απόκτησαν εξειδικευμένες γνώσεις σε τομείς όπως η ψηφιακή οικονομία, τα digital media, η επιχειρηματικότητα στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, η διαχείριση νέων μορφών ενέργειας και η βιώσιμη ανάπτυξη. Μετά την ολοκλήρωση των θεωρητικών μαθημάτων, ακολουθεί η πρακτική άσκηση 200 ωρών σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Οι καταρτιζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα της Κοζάνης, βελτιώνοντας τις επαγγελματικές τους δεξιότητες σε ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον. Η ολοκλήρωση της κατάρτισης οδηγεί σε εξετάσεις πιστοποίησης, οι οποίες αναγνωρίζουν επίσημα τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν οι συμμετέχοντες. Η πιστοποίηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την επαγγελματική τους αναγνώριση στην αγορά εργασίας, παρέχοντας τους προσόντα που ενισχύουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές..

Η δράση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση μετάβασης προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, με βασικούς πυλώνες τη «πράσινη» και τη «ψηφιακή» οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα «Πλοηγός Δεξιοτήτων» ενισχύει τις δεξιότητες του τοπικού πληθυσμού, συμβάλλοντας στη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των ανέργων και στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, παρέχει στους ανέργους της περιοχής τη δυνατότητα να εξελιχθούν επαγγελματικά, να αποκτήσουν αναγνωρισμένα προσόντα και να συμβάλουν στην υλοποίηση του νέου παραγωγικού μοντέλου, ανοίγοντας δρόμους για βιώσιμη και εξωστρεφή ανάπτυξη στην Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση