Δυναμική η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη 87η Δ.Ε.Θ.

3 Min Read

Δυναμική παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε και φέτος το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με τους φοιτητές να παρουσιάζουν τα project τους, τραβώντας τα βλέμματα και το ενδιαφέρον του κόσμου.

Οι Κωνσταντίνος Παλέγκας και Κωνσταντίνος Γεωργίτσαρος, φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασαν τη διπλωματική τους εργασία υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Μάρκου Τσίπουρα με όνομα «Brain de fer». Έχει να κάνει με ηλεκτροεγκεφαλογράφηση και επεξεργασία σήματος, όπου ανταγωνίζονται δύο παίκτες με τη δύναμη του μυαλού τους και τη συγκέντρωση τους. «Όσο πιο συγκεντρωμένος είναι ο παίκτης, τόσο πιο εύκολα κερδίζει» σημείωσε ο Κ. Παλέγκας,  ενώ ο Κ. Γεωργίτσαρος το χαρακτήρισε ως μια εξαιρετική εμπειρία.

Κωνσταντίνος Παλέγκας και Κωνσταντίνος Γεωργίτσαρος

Ο Σωτήρης Νάστας, project manager του «iris» ανέφερε πως πρόκειται για ένα αεροπλάνο, το οποίο σχεδίασε και έφτιαξε η ομάδα τους από το μηδέν, κυρίως με 3D printed εξαρτήματα τα οποία τυπώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με δικούς τους εκτυπωτές. «Είναι δικό μας design, δική μας κατασκευή και διαγωνίστηκε στην Αγγλία στο UAS τον Ιούνιο, όπου αξιολογήθηκαν τα πάντα, οι τεχνικές αναφορές κ.α. που καταθέσαμε στο διαγωνισμό και πήραμε το simulation award για τις προσομοιώσεις που είχαμε κάνει και κατακτήσαμε τη 13η θέση μεταξύ 28 διαγωνιζόμενων. Ήμασταν η μόνη ελληνική ομάδα, ήταν η πρώτη μας φορά και τώρα θέλουμε να συνεχίσουμε τις επόμενες χρονιές και με άλλα πρότζεκτ και διαγωνισμούς» σημείωσε ο κ. Νάστας.

Ο Γιώργος Χατζάργυρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανέφερε πως βρέθηκαν εκεί για να παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο «Altitude», το οποίο αποτελεί ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο επιθεώρησης ηλεκτρικών δικτύων μέσης τάσης και αυτόματης παραγωγής ελέγχων για προληπτική συντήρηση των δικτύων. Υπάρχουν τρεις βασικοί εταίροι στο πρότζεκτ, η spin off του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας το δίκτυο «Nora», ο ΔΕΔΔΗΕ και η επιχείρηση RENEL. «Σε αυτό το πρότζεκτ το οποίο ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2024 συνεργαζόμαστε ενεργά με τον ΔΕΔΔΗΕ της Μυτιλήνης και επιθεωρούμε το δίκτυο τους, παράγοντας εκεί τα πρωτογενή αποτελέσματα μας» σημείωσε. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ερευνητικού, έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο και περνούν πλέον στη φάση της παραγωγικής διαδικασίας που θα δώσουν και τις τελευταίες «πινελιές». Σύμφωνα με τον ίδιο τα αποτελέσματα είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά και η εμπορική αξιοποίηση του εργαλείου είναι το επόμενο βήμα τους.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση