Δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη η επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

5 Min Read

Εκδήλωση στην Κοζάνη για το πρόγραμμα REGIONS 2030 στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Προβληματισμούς, διαπιστώσεις αλλά και αισιοδοξία γεννήθηκαν από τα αποτελέσματα της εκδήλωσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα Regions 2030, το οποίο έχει ως στόχο την επιλογή και διαμόρφωση ενός κοινού συνόλου δεικτών παρακολούθησης προς την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Εμπνευστής του προγράμματος είναι ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος εντόπισε το «κενό» που υπήρχε στην έλλειψη δεικτών για τις Περιφέρειες και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τρέχει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είναι οι δύο Περιφέρειες πιλότοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάμεσα σε δέκα πανευρωπαϊκά.

«Χρειαζόμαστε μια ριζοσπαστική μεταβολή του πολιτικού και του οικονομικού μας μοντέλου και οι ΣΒΑ δείχνουν ακριβώς αυτή τη στροφή ως υψηλή επιδίωξη να συλλάβουμε όχι μόνο την έκρηξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη αλλά και των κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίες τα τελευταία 40 χρόνια έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα που δεν έχει ζήσει κανείς. Οι Στόχοι αφορούν όλους, όχι μόνο Κυβερνήσεις αλλά και Περιφέρειες και Δήμους, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς και σε νοικοκυριά γι’ αυτό και θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να μπούμε σε μια πορεία επίτευξης των Στόχων μέχρι το 2030. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια συνεργατική διαδικασία και να εργαστούμε όλοι μαζί, αλλιώς δεν θα έχουμε αποτελέσματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης στην εισήγησή του.

Μεταξύ αυτών που χαιρέτησαν στην εκδήλωση, ήταν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης και ο υπεύθυνος του Γραφείου Πληροφόρησης του ΟΗΕ σε Ελλάδα και Κύπρο Δημήτρης Φατούρος. Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις του κ. Αθανάσιου Σοφού, υπεύθυνου του προγράμματος από την Κομισιόν, ο οποίος μίλησε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και μπορούν να αξιοποιηθούν του κ. Ηρακλή Στάμου, ο οποίος κατέθεσε τον προβληματισμό του για το ότι δεν υπάρχει σε κάποιους Στόχους ένα επιθυμητό μέτρο επίτευξης για να μπορεί να αξιολογηθεί η διαδικασία επίτευξης.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Λάζαρος Μαλούτας Δήμαρχος Κοζάνης, Ηρακλής Στάμος Επικεφαλής Κοινού Ερευνητικού Κέντρου, Ανδρονίκη Καταραχιά Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών Επιστημών, Πέτρος Κόκκαλης Ευρωβουλευτής, Στέργιος Κιάνας Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Στρογγυλόπουλος Τμήμα Καινοτομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σωκράτης Μουτίδης Διευθυντής Σύνταξης Εφημερίδας Χρόνος,Νίκος Κουτσομάρκος Σύμβουλος Ανάπτυξης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Μετάβασης Στέργιος Κιάνας, μίλησε για το όραμα και την ανάπτυξη της Περιφέρειας και ανέλυσε στρατηγικές στις οποίες η περιοχή μπορεί να «επενδύσει» Εύστοχη ήταν η παρέμβαση της κ. Παυλίνας Σπανδώνη, υπεύθυνης του προγράμματος από την πλευρά την Προεδρίας της Κυβέρνησης, η οποία φάνηκε ότι είναι καλή γνώστρια του θέματος και έθεσε το τμήμα της στην διάθεση των ενδιαφερομένων για όποια βοήθεια χρειαστούν.

Από την πλευρά των Δήμων, τόσο ο Δήμαρχος Κοζάνης όσο και ο εκπρόσωπος του Δήμου Εορδαίας, μίλησαν για το τι έχουν σχεδιάσει για τους δήμους τους μέχρι το 2030. Η Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ανδρονίκη Καταραχιά, μίλησε για το τι κάνει το πανεπιστημιακό ίδρυμα της περιοχής για την επίτευξη των Στόχων και κάλεσε πολίτες και διοικούντες να συνεργαστούν για να είναι επιτυχημένη η φόρμουλα. 

Στοιχεία για τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει η Δυτική Μακεδονία για να επιτύχει τους ΣΒΑ, έδωσε ο κ. Νίκος Κουτσομάρκος ενώ ο κ. Γιώργος Στρογγυλόπουλος από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έδωσε το στίγμα για ουσιαστική μελέτη και δουλειά προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τέλος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της εταιρείας ASHRAE μίλησε για το τι κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία για κάθε Στόχο ξεχωριστά.

Σύμφωνα με την έκθεση του Sustainable Development Network η Ελλάδα έχει πετύχει ή είναι στην πορεία επίτευξης για τους μισούς από τους 17 Στόχους ενώ για το ¼ αυτών η πρόοδος ήταν αρνητική. Για παράδειγμα όσον αφορά στον Στόχο 12 της Κυκλικής Οικονομίας, υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση, η χώρα μας είναι σε δραματική κατάσταση ενώ στασιμότητα και οπισθοχώρηση παρατηρείται στον Στόχο 16 για την δικαιοσύνη και τους ισχυρούς θεσμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο «Χ» είναι το μοναδικό περιφερειακό ΜΜΕ της χώρας που ανήκει στην οικογένεια των SDG’S Media Compact που στηρίζει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση